Testul nuclear nord-coreean pune comunitatea internaţională pe jar
0
Comunitatea internaţională a lansat avertismente dure la adresa Phenianului, după ce regimul nord-coreean a anunţat, vineri dimineaţă, că a efectuat cu succes un al cincilea test nuclear, transmit agenţiile internaţionale de presă.
„Oamenii noştri de ştiinţă în domeniul nuclear au efectuat un test de explozie nucleară a unei noi ogive nucleare, la centrul de teste nucleare din nordul ţării“, a anunţat o prezentatoare a televiziunii oficiale nord-coreene.
„Partidul nostru a trimis un mesaj de felicitare oamenilor noştri de ştiinţă în domeniul nuclear pentru că au efectuat un test de explozie reuşit al unei ogive nucleare“, a adăugat ea.
La rândul său, agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA a anunţat că „acest test nuclear a confirmat în final structura şi caracteristicile specifice unei ogive nucleare care a fost standardizată astfel încât să poată fi montată pe rachete balistice strategice“.
Imediat, autorităţile sud-coreene, potrivit cărora acesta a fost cel mai puternic test nuclear efectuat până acum de Phenian, au lansat avertismente dure la adresa Phenianului.
„Odată cu acest test nuclear, regimul lui Kim Jong-un nu va face decât să-şi atragă şi mai multe sancţiuni şi izolare (...). O astfel de provocare va accelera şi mai mult calea spre autodistrugerea sa“, a spus preşedinta sud-coreeană, Park Geun-Hye.
Ea a adăugat că acest test demonstrează „inconştienţa maniacă“ a liderului nord-coreean.
„Ne vom întări presiunile asupra Nordului în toate modurile posibile, inclusiv cu sancţiuni suplimentare, mai puternice împreună cu comunitatea internaţională şi în cadrul Consiliului de Securitate al ONU“, a precizat ea într-un comunicat.
La rândul său, premierul japonez, Shinzo Abe, a declarat că testul nuclear efectuat vineri de către Coreea de Nord este „absolut inacceptabil“.
Obama vorbeşte despre „consecinţe grave“
Şi preşedintele american, Barack Obama, a lansat un avertisment dur la adresa Phenianului, prin vocea purtătorului său de cuvânt.
„Preşedintele a indicat că va continua consultările cu aliaţii şi partenerii noştri în zilele următoare pentru a se asigura că acţiunile provocatoare ale Coreei de Nord vor avea consecinţe grave“, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.
La Paris, preşedintele François Hollande a denunţat cu fermitate al cincilea test nuclear efectuat de regimul nord-coreean, cerând „Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să se sesizeze în legătură cu această încălcare a rezoluţiilor sale“, a anunţat preşedinţia franceză.
Şi China şi-a exprimat opoziţia sa „fermă“ faţă de testul nuclear efectuat vineri dimineaţă de Coreea de Nord.
„Astăzi (vineri, n. red.), RPDC a efectuat un nou test nuclear în pofida opoziţiei generale a comunităţii internaţionale, test pe care guvernul chinez îl condamnă cu fermitate“, a precizat Ministerul chinez al Afacerilor Externe într-un comunicat.
„Cerem insistent Coreei de Nord să-şi onoreze angajamentele în ceea ce priveşte denuclearizarea, punerea în aplicare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi să se abţină de la orice acţiune de natură să agraveze situaţia“, se adaugă în comunicat.
Textul cere rezolvarea diferendului prin discuţii în format de şase, un proces care a stagnat pentru o perioadă lungă de timp între cele două Corei, Rusia, China, Japonia şi Statele Unite ale Americii.
Şi Moscova este foarte îngrijorată în legătură cu cel mai recent test nuclear efectuat de Coreea de Nord, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declarând că rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU privind această ţară trebuie respectate cu stricteţe.
La rândul său, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că noul test nuclear, dacă va fi confirmat, este „extrem de îngrijorător şi regretabil“.
„Este vorba despre o încălcare flagrantă a numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi un dispreţ total faţă de cererile repetate din partea comunităţii internaţionale. Este o acţiune foarte îngrijorătoare şi regretabilă“, a declarat Yukiya Amano, directorul agenţiei ONU într-un comunicat.
„Ameninţare gravă la adresa păcii“
Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, a subliniat, într-un comunicat, că Phenianul „trebuie să îşi respecte obligaţiile şi să renunţe la toate armele nucleare şi la programul nuclear existent în mod complet, verificabil şi ireversibil“.
„Aceasta este încă o încălcare directă a obligaţiilor internaţionale (ale Coreei de Nord – n.r.) de a nu produce sau testa arme nucleare, stabilite prin multiple rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, şi reprezintă o ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii întregii regiuni şi nu numai“, a adăugat ea.
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat puternic cel de-al cincilea şi cel mai puternic test nuclear al regimului nord-coreean şi a cerut liderilor de la Phenian să renunţe imediat la toate activităţile nucleare şi la tirurile de rachete balistice.
Îngrijorări şi la Bucureşti
La Bucureşti, Ministerul Afacerilor Externe a afirmat, într-un comunicat, că „a luat notă cu profundă îngrijorare de anunţul Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) din 9 septembrie 2016 privind efectuarea unui nou test nuclear“.
„Dacă se confirmă, această acţiune reprezintă o gravă încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, prin care s-a solicitat în mod repetat RPDC renunţarea la dezvoltarea armelor de distrugere în masă şi programelor balistice, şi reprezintă o provocare la adresa păcii şi securităţii în regiune şi la nivel global“, se arată în comunicat.
„În calitate de preşedinte al Comisiei Pregătitoare a Organizaţiei privind interzicerea totală a testelor nucleare, România va continua să monitorizeze cu atenţie evoluţiile privind dosarul nuclear nord-coreean şi implicaţiile sale“, a adăugat MAE român.
Coreea de Nord a efectuat primul său test nuclear în 2006, atrăgându-şi critici şi sancţiuni din partea Naţiunilor Unite. În luna ianuarie a acestui an, Phenianul a anunţat că a efectuat cu succes primul său test cu bombă cu hidrogen. Până acum, al treilea test nuclear nord-coreean, înregistrat în februarie 2013, era considerat cel mai puternic.