Japonia comemorează 68 de ani de la capitulare. Omagiile niponilor au înfuriat China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Japonia comemorează joi împlinirea a 68 de ani de la capitularea ţării care a încheiat luptele celui de-al Doilea Război Mondial, iar oficialii de rang înalt au adus omagii sanctuarului celor 2,5 milioane de victime de război. Premierul Shinzo Abe nu a vizitat în mod personal altarul, însă ceremonialul celorlaţi oficiali a atras nemulţumirea Chinei, ameninţând eforturile de a îmbunătăţi legăturile tensionate între cele două ţări.

Premierul japonez Shinzo Abe, ale cărui opinii dure au creat îngrijorare în China şi Coreea de Sud, nu a vizitat sanctuarul Yasukuni Shrine, ci a însărcinat un consilier să aducă în locul lui o ofrandă, plătită din banii şefului guvernului. Alţi doi dintre membrii cabinetului şi-au adus joi dimineaţa propriile omagii în faţa altarului.

Joi dimineaţa, Abe s-a alătura împăratului Akihito şi împărătesei Michiko la o ceremonie desfăşurată în Tokyo. Oficialii s-au înclinat adânc în faţa ornamentelor bogate de crizanteme galbene, gest care omagiază victimele războiului.

Ţinând un scurt discurs, Abe s-a mulţumit să omagieze victimele şi să-şi exprime dorinţa ca pacea să fie menţinută. „Nu voi uita niciodată că pacea şi prosperitatea de care ne bucurăm în prezent vine din sacrificiul vieţilor voastre”, a spus Abe, referindu-se la japonezii dispăruţi in timpul Războiului Pacificului. „Vom face tot ce putem pentru a ne aduce contribuţia la pacea lumii”, a concluzionat premierul.

Omagiile aduse la sanctuarul Yasukuni Shrine de oficiali niponi au atras furia Chinei şi a Coreei de Sud, deoarece altarul este ridicat şi în onoarea a 14 lideri japonezi care au fost numiţi criminali de război de un tribunal internaţional. China i-a cerut ambasadorului japonez de la Beijing să protejeze faţă de ceremoniile de joi.

image

Împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko aiJaponiei se închină în faţa unui altar. FOTO: Reuters

Motivul tensiunilor vechi de aproape 70 de ani

„Este o încercare intrinsecă de a nega şi de a înfrumuseţa acea parte a istoriei legată de invazia militarilor japonezi”, a declarat Wang Yi, ministrul chinez de Externe. „Cerem Japoniei să ia măsuri concrete pentru a câştiga încrederea comunităţii internaţionale, altfel relaţiile ei cu vecinii asiatici nu au niciun viitor.”

Relatiile Japoniei cu ţările vecine sunt marcate de amintirea atrocităţilor săvârşite de trupelor imperiale în timpul colonizării peninsulei Coreene (1910-1945) şi a ocupaţiei parţiale a Chinei (1931-1945). Liderii japonezi şi-au exprimat în repetate rânduri regretul pentru durerea provocată, însă China şi Coreea de Sud pun la îndoială sinceritatea declaraţiilor.

Resentimentele rămase în urma amintirilor neplăcute persistă şi astăzi, la aproape 70 de ani de  când tatăl lui Akihito, împăratul Hirohito, a semnat actul capitulării necondiţionate, iar ţara s-a predat Aliaţilor. Astăzi, sanctuarul Yasukuni este un important motiv de mândrie naţională a niponilor şi are o însemnătate strâns legată de monarhie.

Aniversarea capitularii nipone are loc în acest an într-un context tensionat cu vecinii chinezi, după ce Japonia a naţionalizat, în septembrie 2012, o parte a insulelor Senkaku din Marea Chinei Orientale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite