Indonezia, noul punct de fricţiune între SUA şi Rusia. Un apropiat al lui Putin, pe urmele lui Blinken în primul său turneu în Asia de Sud-Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antony Blinken susţinând o conferinţă de presă la Jakarta FOTO EPA-EFE
Antony Blinken susţinând o conferinţă de presă la Jakarta FOTO EPA-EFE

Secretarul de stat american Antony Blinken a început luni primul său turneu diplomatic în Asia de Sud-Est, etapa iniţială având loc la Jakarta, în Indonezia, în paralel cu vizita şefului Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev.

Blinken şi Patruşev au fost primiţi pe rând, luni, de către preşedintele indonezian Joko Widodo. În cursul întrevederii cu Widodo, Blinken a „exprimat sprijinul său pentru leadershipul Indoneziei în Indo-Pacific, în calitate de a treia cea mai mare democraţie din lume şi promotor determinat al unei ordini internaţionale bazate pe reguli”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat. Discuţia „a fost călduroasă şi deschisă”, a subliniat ministrul de Externe al Indoneziei, Retno Marsudi, care a subliniat că îşi doreşte ca SUA să-şi crească investiţiile şi să mute companii în ţara sa.

Sosit în Indonezia din Regatul Unit, unde a participat la o reuniune cu omologii săi din G7, consacrată în mare parte tensiunilor cu Rusia, Antony Blinken vrea să pună accent pe Asia de Sud-Est, o regiune considerată prioritară de preşedintele american Joe Biden.

Şeful diplomaţiei indoneziene a subliniat după întrevederile paralele cu Biden şi cu Patruşev că ţara sa, aflată la oiriginea Mişcării Nealiniaţilor, vrea să cultive relaţii bune atât cu SUA, cât şi cu Rusia.

„Vreau să subliniez că atât SUA, cât şi Rusia sunt parteneri buni pentru Indonezia”, a declarat Marsudi.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Ruse la Jakarta, Nikolai Patruşev a declarat la rândul său că Moscova îşi doreşte menţinerea actualei „arhitecturi de securitate în regiunea Asia-Pacific”.

Strategia lui Joe Biden pentru Asia-Pacific nu prea diferă de cea a fostului preşedinte Donald Trump (2017-2021). La fel ca Trump, Biden insistă ca această regiune să scape de „intimidările” Beijingului şi să rămână „liberă şi deschisă”. Însă, spre deosebire de Trump, Biden pune accent pe forţa alianţelor, cum e cazul Pactului AUKUS, cu Australia şi Marea Britanie.

În Indonezia, apoi în Malaysia şi Thailanda, obiectivul lui Blinken este să abordeze „consolidarea infrastructurii regionale de securitate ca răspuns la hărţuirea Republicii Populare Chineze în Marea Chinei de Sud”, după cum a declarat adjunctul său pentru Asia-Pacific, Daniel Kritenbrink.

Marea Chinei de Sud este o zonă cu tensiuni în creştere, pe care Beijingul o revendică aproape în întregime, spre nemulţumirea Bruneiului, Malaysiei, Filipinelor, Taiwanului şi Vietnamului. În acelaşi timp, Marea Chinei de Sud este considerată de SUA o zonă cheie pentru schimburile comerciale.

SUA promit infrastructură de înaltă calitate

Marţi, Blinken a promis că SUA vor construi o infrastructură de înaltă calitate în regiunea Indo-Pacific, pentru a contracara ambiţioasele proiecte globale ale Chinei.

Potrivit şefului diplomaţiei americane, ţările din această regiune s-au văzut nevoite să încheie contracte proaste pentru a-şi asigura nevoile de infrastructură, o referire la proiectul chinez „Belt and Road” (BRI, „Noul Drum al Mătăsii”).

„Auzim îngrijorări tot mai mari din partea unor oficiali guvernamentali, industriei, comunităţilor de muncă din Indo-Pacific cu privire la ce se întâmplă, când infrastructura nu este gata”, a spus Blinken într-un discurs susţinut la Universitatea din Indonezia.

Blinken s-a referit la proiecte acordate în baza unor contracte netransparente, afluxul de muncitori străini în detrimentul mânii de lucru locale şi capcane ale datoriilor.

„Vom lucra cu ţările din regiune pentru a livra calitate ridicată, infrastructură la standarde înalte pe care poporul le merită”, a subliniat el.

SUA promovează iniţiativa Build Back Better World Partnership, prin care intenţionează să investească, împreună cu alte ţări prospere, sute de miliarde de dolari în infrastructura „sustenabilă” a unor ţări în curs de dezvoltare.

Presiuni asupra Beijingului

Tot marţi, Blinken a cerut Chinei să pună capăt actelor sale agresive în regiunea indo-pacifică.

„Suntem hotărâţi să garantăm libertatea de navigaţie în Marea Chinei de Sud, unde actele agresive ale Beijingului ameninţă un comerţ în valoare de peste trei trilioane de dolari în fiecare an”, a spus şeful diplomaţiei americane.

El a reafirmat, totodată, angajamentul SUA pentru „pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, aflată în prezent în centrul unor tensiuni extreme între Washington şi Beijing.

„Există multă îngrijorare, din Asia de Nord-Est până în Asia de Sud-Est şi de la fluviul Mekong până la insulele din Pacific cu privire la acţiunile agresive ale Beijingului”, a insistat el, angajându-se să protejeze „dreptul tuturor ţărilor de a-şi alege propria cale, libere de orice presiune sau intimidare”.

China „revendică mările deschise ca pe propriul său teritoriu”, „denaturează pieţele deschise prin subvenţii acordate companiilor sale de stat” şi „refuză exporturile sau abrogă acordurile cu ţările a căror politică o contestă”, a precizat Blinken.

„Ţările din regiune doresc ca acest comportament să se schimbe. Şi noi la fel”, a afirmat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite