EXCLUSIV Şefa misiunii diplomatice chineze la Bucureşti răspunde Japoniei: Istoria de invazie nu poate fi mistificată
0Tensiunile dintre Republica Populară Chineză şi Japonia după vizita premierului Shinzo Abe la sanctuarul Yasukuni continuă printr-un schimb indirect de replici între şefii celor două misiuni diplomatice, la Bucureşti. „Adevărul“ publică astăzi în exclusivitate, un material semnat de ambasadoarea Chinei la Bucureşti, Huo Yuzhen.
„În ultimul timp, vizita premierului japonez Shinzo Abe la sanctuarul Yasukuni a atras o mare atenţie şi preocuparea serioasa a comunităţii internaţionale, multe ţări exprimându-şi o indignare puternică şi condamnare severă faţă de atitudinea lui Abe. Am realizat însă cu părere de rău, că partea japoneză s-a făcut să nu audă strigătul dreptăţii comunităţii internaţionale şi nici să constate vătămările grave aduse populaţiilor ţărilor victime, nepasându-i de natura erorii omise, dimpotrivă, încăpăţânându-se şi orbeşte şicanând în continuare, ne putând sa nu alerte popoarele iubitoare de dreptate şi de pace din lumea aceasta.
In primul rând este vorba de confuzie şi exagerare.
Sanctuarul Yasukuni este unealta spirituală şi simbolul prin care în timpul celui de-al doilea Război Mondial, militarişti japonezi au declanşat războaie de invazie şi s-au angajat în dominaţie colonială. De când a fost înfiinţat, această locaţie este un simbol al militarismului japonez şi un sprijin moral al forţelor de extremă dreapta. În prezent, sunt omagiaţi aici 14 criminali de clasa A cu crime deosebit de grave, şi peste 1000 de criminali de clasele B şi C din timpul celui de-al doilea Război Mondial. Vizita lui Abe la sanctuarul Yasukuni, precum şi “omagiu” şi “respectul” exprimate de acesta pentru criminali de război sunt aproape la fel ca oferirea unui buchet de flori la mormântul lui Adolf Hitler. Abe şicana că a vizitat sanctuarul Yasukuni pentru a transmite mesajul “de a nu mai purta nici un război”. Cu toate acestea, după cum ştie toată lumea, sanctuarul Yasukuni consacră un mare număr de criminali din al doilea război mondial de clasa A acuzaţi de crime deosebit de grave, care în plus faţă de masacrul de la Nanjing, militarişti Heitaro Kimura, Muto Akira şi alţi au mâinile pătate şi cu sângele victimelor popoarelor din Myanmar şi din Filipine unde au creat masacre de mari proporţii. O rugă pentru pace poate fi înălţată pur şi simplu într-un loc mai adecvat şi într-un mod mai legitim. Oare pe de-o parte i se cântă laude lui Hitler şi pe de alta parte se promite pace, aşa îi pot convinge pe europeni? Pe de-o parte un număr de politicieni japonezi vorbesc mereu de democraţie şi libertate şi, pe de altă parte evocă fanioane de militarism, înfrumuseţând istoria agresiunii externe şi colonialismul, aceasta este tocmai o blasfemie la adresa democraţiei, a libertăţii şi a păcii.
În al doilea rând denaturarea istoriei şi inversarea binelui cu răul.
În timpurile moderne de războaie purtate de Japonia faţă de alte state, sanctuarul Yasukuni a servit ca instrument de propaganda naţionala de insuflare a ideologiei militarismului. La sanctuar, Yushukan este un loc principal pentru propagarea unui război de agresiune. Acesta confundă binele cu răul, făcând public înfrumuseţarea dominaţiei coloniale brutale faţă de peninsula Coreei, dând vina pe S.U.A şi Marea Britanie pentru izbucnirea războiului de agresiune, acuzând chiar şi China pentru ”provocare” şi ”opresiune”, numind atacul de la Pearl Harbour drept ”o contribuţie la pacea lumii”. Vizita liderului japonez la sanctuarul Yasukuni, are ca esenţă înfrumuseţarea istoriei de agresiune externă şi dominaţie colonială a militarismului japonez, încercând să submineze judecata dreaptă a societăţii internaţionale, provocând rezultatele celui de-al doilea război mondial şi ordinea internaţională instaurată după război. Aceasta este sursa de nestabilitate şi de nesiguranţă a Asiei.
În al treilea rând încălcarea promisiunii şi neţinerea de cuvânt.
În ultimii şapte ani de zile, Abe este singurul premier japonez care s-a închinat la sanctuarul Yasukuni, încălcând grav principiul şi spiritul a patru documente politice chino-japoneze, încălcând angajamentele guvernului japonez şi a liderilor japonezi asumate în probleme istorice, dar şi angajamentul propriu promiţând să ”clădească relaţii de prietenie cu ţările vecine”, creând iarăşi o nouă şi mare barieră politică în relaţiile chino-japoneze. De când Abe a venit la post, a întreprins o serie de acţiuni greşite, menite să aducă daune relaţiilor chino-japoneze. În problema insulelor Diaoyu, a creat scandalul de ”cumpărare a insulei”, instigând deliberat sentimentele de naţionalism extrem pe plan intern, o astfel de atitudine de a face duşman din vecin şi de a merge contra tendinţei generale nu poate decât să accelereze regresul ţării săi. Dacă Abe cu adevărat ar dori să fie animat de respect faţă de ţările vecine şi sperând sincer o îmbunătăţire a relaţiilor cu ţările vecine din Asia, şi nu să aducă daune sentimentelor popoarelor din aceste ţări, nu ar fi mers la sanctuarul Yasukuni, ci ar trebui să meargă la Muzeul memorial al masacrului de la Nanjing sau la Muzeul de independenţă a Coreei.
Cu patruzeci şi trei de ani în urmă, Cancelarul german Willy Brandt îngenunchind la Monumentul comemorativ dedicat evreilor din Ghetoul Varşoviei, a copleşit întreaga lume. Remuşcarea profundă şi mărturisirea sinceră a Germaniei privind Nazismul, a inaugurat o nouă eră spre reconcilierea relaţiilor franco-germane, şi integrarea tot mai puternică a Europei, aducând continentului European mai mult de jumătate de secol de pace şi prosperitate. În schimb, guvernul japonez niciodată nu a cerut scuze oficiale pentru agresiunile din istorie şi în plus, nici nu consideră necesare astfel de scuze.
Poporul chinez iubeşte dintotdeauna pacea, China necunoscând vreo istorie de agresiune externă şi de expansiune, nici astăzi nu se angajeaza într-o cursă a înarmării militare. China persistă în a merge pe drumul de dezvoltare paşnică, fiind cea care promovează şi stimulează cu putere menţinerea stabilităţii Asiei şi a păcii lumii întregi. Noi dorim să mergem pe aceeaşi linie împreună cu toţi cei care iubesc pace şi militează pentru dreptate, pentru a menţine pacea şi stabilitatea regională şi pentru a promova pacea şi prosperitatea în lumea întreagă.“
Semnat de Excelenţa Sa, doamna Huo Yuzhen, Ambasadorul Chinei în România