China, dornică de colaborare cu ţările din Europa Centrală şi de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liu Yunshan, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez FOTO Getty Images
Liu Yunshan, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez FOTO Getty Images

China intenţionează să îşi dezvolte cooperarea economică cu ţările din Europa Centrală şi de Est, ca parte a iniţiativei „Belt and Road“,o încercare a Beijingului de a reface Drumul Mătăsii, a susţinut Liu Yunshan, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez care a participat la „Dialogul Partidelor Politice China-Europa Centrala si de Est 2017“,eveniment desfăşurat recent la Bucureşti.

După ce în luna mai a avut loc la Beijing Forumul „Belt and Road“, dedicat cooperării internaţionale, eveniment la care au participat 1.500 de delegaţi din peste 130 de ţări şi 70 de organizaţii internaţionale, cooperarea cu China în domeniul economic a fost adusă în discuţie şi în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Bucureşti săptămâna trecută - „Dialogul Partidelor Politice China-Europa Centrala si de Est 2017“.

„În prezent, lumea trece printr-o serie de schimbări profunde, ce nu au mai fost întâlnite în ultimele secole, acestea fiind asociate cu instabilitatea, nesiguranţa şi cu lipsa de securitate. Căutarea păcii, a dezvoltării şi a cooperării reprezintă o aspiraţie comună şi o chemare puternică a oamenilor din întreaga lume. 

China şi ţările din Europa Centrală şi de Est  au avut experienţe similare sau identice în trecut, în contextul în care ambele au avut de suferit din cauza războaielor în istoriile lor moderne şi contemporane“, a afirmat Liu Yunshan, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, care a participat la acest eveniment.

El a atras însă atenţia că iniţiativa ce priveşte refacerea Drumului Mătăsii nu este scutită de obstacole. „«Belt and Road» (...) se confruntă şi cu ameninţarea terorismului şi potenţialul pericol reprezentat de (diverse) conflicte locale, fapt care cere ca noi să lucrăm împreună pentru a răspunde şi a face faţă acestor provocări“, a explicat oficialul chinez, adăugând că respectul reciproc este esenţial în materie de cooperare, indiferent că este vorba despre calea de dezvoltare aleasă de părţi, de sistemele lor sociale sau de preocupările majore ale acestora.

Un alt pericol este reprezentat, potrivit lui Liu Yunshan, de barierele ridicate de populism şi de protecţionism. Oficialul chinez a insistat asupra faptului că iniţiativa de refacere a Drumului Mătăsii se bazează pe conectarea regiunilor, a ţărilor, a naţionalităţilor şi-şi propune să „injecteze“ un „nou dinamism“ globalizării economice.

„Vechiul Drum al Mătăsii lega civilizaţiile chineză, indiană, egipteană şi babiloniană, realizând astfel schimburi şi contribuind la integrarea civilizaţiilor umane. Ca reprezentanţi importanţi ai civilizaţiilor orientală şi occidentală, China şi ţările din Europa Centrală şi de Est au propriile lor tradiţii istorice, sisteme sociale şi valori, dar ambele sunt recunoscute pentru cultura lor profundă. (...) Prin implementarea «Belt and Road», mai multe oportunităţi au fost create pentru ca Estul şi Vestul să înveţe unul de la celălalt“, a declarat Liu Yunshan.

În opinia acestuia, China şi ţările din Europa Centrală şi de Est ar trebui să urmeze cinci linii importante pentru a-şi îmbunătăţi cooperarea: construirea unei platforme de dialog pentru partidele politice, construirea unei platforme pentru schimburile prieteneşti necesare întăririi legăturilor, construirea unei platforme dedicate învăţării despre diferitele civilizaţii pentru o mai bună înţelegere reciprocă, construirea unei platforme pentru cooperarea practică, precum şi construirea unei platforme pentru angajamentul tinerilor, astfel încât prietenia dintre ţări să fie transmisă din generaţie în generaţie.

Oficialul chinez a subliniat că în 2016 schimburile comerciale dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est au ajuns la 58,6 miliarde de dolari, iar în momentul de faţă investiţiile companiilor chineze în aceste ţări se ridică la 5 miliarde de dolari, în timp ce investiţiile din ţările din Europa Centrală şi de Est în China au depăşit 1,2 miliarde de dolari.

Cooperarea are loc în special în comerţ, finanţe, agricultură, energie şi infrastructură, proiecte precum linia de cale ferată Serbia-Ungaria şi drumul expres care leagă nordul Muntenegrului de sudul ţării fiind deja demarate. 

Oficialul a subliniat că în contextul în care atât China, cât şi ţările din Europa Centrală şi de Est sunt economii emergente, o bună cooperare în plan economic ar fi în avantajul tuturor părţilor implicate în proces.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite