Alerta de botulism se extinde: După China, Rusia a interzis importurile de lapte praf, iar Arabia Saudită a confiscat un lot de produse de pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania neozeelandeză Fonterra are mai multe fabrici în China. FOTO: Reuters
Compania neozeelandeză Fonterra are mai multe fabrici în China. FOTO: Reuters

Autorităţile ruse au anunţat luni că interzic importarea de produse lactate ale gigantului agroalimentar neozeelandez Fonterra, cel mai mare exportator de lactate din lume, care a dezvăluit că a descoperit în unele loturi o bacterie ce ar putea cauza botulismul, în timp ce Arabia Saudită a comunicat că a confiscat un lot de lapte praf.

Agenţia rusă pentru protecţia consumatorilor Rospotrebnadzor anunţă într-un comunicat "retragerea din comerţ a unor produse lactate potenţial contaminate ale societăţii Fonterra şi oprirea importării lor pe teritoriul Federaţiei Ruse", potrivit AFP. 

Ea îndeamnă consumatorii să "evite consumul" de produse lactate ale grupului agroalimentar şi anunţă că efectuează controale.

Pe de altă parte, autorităţile saudite au anunţat că au confiscat, înainte de comercializare, un lot de lapte praf de la gigantul agroalimentar neozeelandez Fonterra care conţinea o bacterie ce putea cauza botulismul.

Presa saudită scria luni că Autoritatea Generală saudită pentru Alimentaţie şi Medicamente a anunţat, potrivit presei saudite de sâmbătă, că a fost alertată de către autorităţi sanitare internaţionale cu privire la prezenţa bacteriei.

Duminică, autorităţile chineze au retras de pe piaţă toate produsele lactate Fonterra, după ce compania a anunţat că a găsit în concentratul de zer folosit bacteria Clostridium Botulinum. 

Zerul infestat a fost folosit la produsele exportate în China, printre care lapte praf pentru copii şi băuturi cu proteine recomandate sportivitlor.

China importă din Noua Zeelandă majoritatea produselor lactate pe care le consumă. Autorităţile au cerut societăţilor importatoare să retragă din magazine toate produsele care ar fi putut fi infestate, după ce Fonterra a refuzat să ceară retragerea produselor. 

Compania neozeelandeză a subliniat faptul că este alegerea celor opt firme chineze dacă retrag sau nu de pe piaţă retragerea produselor. 

Ca urmare a scandalului, autorităţile chineze au decis să sisteze importurile de produse lactate din Noua Zeelandă, a anunţat duminică ministrul neozeelandez al Comerţului. 

Anual, Noua Zeelandă exportă produse lactate în valoare de 9,4 miliarde de dolari. Gigantul Fonterra, care este şi cea mai mare companie neozeelandeză, nu se află la primul scandal de acest fel. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite