TVR 1 difuzează tulburătorul documentar „Preţul ucigător al ştirilor“: mărturii ale jurnaliştilor cenzuraţi, răpiţi şi torturaţi în zonele de război VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TVR 1 difuzează în această seară, de la ora 21.00, documentarul „Preţul ucigător al ştirilor“, în cadrul căruia jurnalişti care transmit din Irak, Mexic şi Rusia povestesc cum au fost ameninţaţi, cenzuraţi, răpiţi, intimidaţi sau torturaţi în timpul documentării pentru o ştire.

Documentarul „Preţul ucigător al ştirilor/Killing the Messenger: The Deadly Cost of News“, o producţie americană, lansată în 2013 şi realizată de Tricia Todd şi Eric Matthies, prezintă mărturii exclusive ale jurnaliştilor care au avut de îndurat consecinţe îngrozitoare ale demersurilor lor jurnalistice. 

Eric Matthies şi Tricia Todd sunt cunoscuţi în Statele Unite pentru realizarea mai multor documentare premiate, iar „Preţul ucigător al ştirilor“  este expresia convingerii lor şi anume: o presă de investigaţii liberă este cheia către un public informat.

Documentarul „Preţul ucigător al ştirilor“ este o producţie tulburătoare, care arată cum funcţionează cenzura, dezvăluind adevătarele costuri umane ale realizării unei ştiri şi ce înseamnă să rămâi în viaţă pentru a spune o poveste. 

   

Asasinatul este cauza principală a dispariţiei la datorie a jurnaliştilor, într-o lume în care cenzura este din ce în ce mai prezentă. Jurnalişti care transmit din Irak, Mexic şi Rusia povestesc cum au fost ameninţaţi, cenzuraţi, răpiţi, intimidaţi, torturaţi. Şi-au pierdut colegi „pe câmpul de bătălie“ şi, la rându-le, au fost în preajma morţii. Povestirile lor sunt emoţionante, captivante şi, pe alocuri, incredibile. Dacă nicio ştire nu valorează cât o viaţă, atunci de ce asasinatul este principala cauză de mortalitate a jurnaliştilor de pretutindeni?

Istorisirile răscolitoare ale jurnaliştilor despre pierderea unor colegi în misiuni şi salvări de ultim moment demonstrează devotamentul cu care aceştia îşi fac meseria, dar şi faptul că o reală protecţie a lor nu este decât o iluzie.

În decembrie 2006, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat în unanimitate Rezoluţia 1738 – prin care se cere o protecţie mai mare pentru jurnaliştii aflaţi în zone de conflict. De atunci, mai mult de 300 de ziarişti au fost ucişi, dar şi mai mulţi au fost luaţi prizonieri sau au dispărut pur şi simplu de la locul de muncă. Nenumăraţi alţii au fost intimidaţi sau obligaţi să plece în exil. 

În ultimii ani, numărul actelor de violenţă împotriva presei şi rămase nepedepsite a crescut nepermis de mult. Guvernele adeseori nu reuşesc să rezolve sau nici măcar să investigheze aceste asasinate, iar în anumite ţări, astfel de cazuri nici nu sunt raportate.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite