Noul sezon „România, te iubesc!“ începe cu o călătorie în Delta Dunării. Alex Dima: „Hai să ne trezim odată şi să ne dăm seama ce comoară avem“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Dima dă startul noului sezon „România, te iubesc!“ FOTO Pro TV
Alex Dima dă startul noului sezon „România, te iubesc!“ FOTO Pro TV

În prima ediţie a noului sezon „România, te iubesc!“, difuzată astăzi, de la ora 18.00, telespectatorii sunt invitaţi într-o călătorie în Delta Dunării, alături de Alex Dima.

Corespondent special Ştirile Pro TV, Alex Dima a petrecut zece zile alături localnici, încercând să înţeleagă ce se întâmplă cu adevărat acolo şi de ce un loc atât de spectaculos nu este exploatat la adevăratul lui potenţial. Cine pierde cel mai mult din asta? Cine ar putea să schimbe lucrurile? 

„În broşurile de prezentare Delta e numită paradisul Europei. Ar trebui, noi românii, să ne dăm seama de valoarea acestui loc, iar autorităţile ar trebui să se pună pe treabă pentru că în acest moment sunt foarte mulţi bani pentru Delta Dunării: 1,3 miliarde de euro. Pe de altă parte, şi turistul ar trebui să înţeleagă cum să se bucure de Deltă. Oamenii locului ar trebui să înţeleagă cum să facă turism şi cum să-i atragă pe turişti acolo. Hai să ne trezim odată şi să ne dăm seama ce comoară avem acolo“, spune Alex Dima. 

Din păcate, primul lucru care te izbeşte chiar la intrarea în Deltă este dezolantul peisaj de pe faleza din Tulcea, lăsată în paragină de trei autorităţi care au pus stăpânire pe ea. Totul se învârte în jurul banilor, iar împărţirea falezei face aproape imposibilă recondiţionarea ei. 

Odată ajuns pe canale, în Deltă, descoperi oamenii locului. Mulţi dintre ei au fost încurajaţi să facă ecoturism, să exploateze cea mai de preţ comoară a lor: culoarea locală, pe care doar ei pot să o dea unui sejur în Deltă cu ajutorul mâncărurilor preparate, locurilor neştiute de nimeni altcineva, legendelor. Unul dintre aceşti oameni este Ivan Patzachin, campionul lipovean, care nu a uitat de unde a plecat şi acum încearcă prin asociaţia sa să îi ajute pe oamenii zonei – cuvintele cheie fiind întorcerea în trecut. 

Telespectatorii vor vedea duminică, de la ora 18.00, cum locul îşi pierde încet, încet farmecul în zgomotul bărcilor cu motor. Cum trăiesc cu adevărat oamenii din satele izolate, ce birocraţie complicată există pentru pescarii autorizaţi, care nici măcar nu pot să ia un peşte acasă din captura de peste zi. Duminică vedem cum arată Satul Pescăresc, o investiţie de 1 milion de euro şi cum copiii acestor locuri nu au nicio şansă să schimbe ceva dacă nu se inveşteşte în educaţia lor şi nu li se explică de fapt cum să exploateze comoara pe care stau.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite