Angajaţi ai TVR au transmis către CNCD o sesizare în urma declaraţiilor făcute de Tăriceanu şi Dragnea: ce solicită semnatarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii TVR au făcut o sesizare la CNCD, considerând discriminatoare
declaraţiile liderilor politici Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu FOTO Arhivă
Angajaţii TVR au făcut o sesizare la CNCD, considerând discriminatoare declaraţiile liderilor politici Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu FOTO Arhivă

Peste 600 de angajaţi ai TVR au transmis către Consiliul pentru Combaterea Discriminării (CNCD) o sesizare prin care arată caracterul discriminatoriu al afirmaţiilor făcute de Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Angajaţii TVR au făcut o sesizare la CNCD, considerând discriminatoare declaraţiile liderilor politici Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, care au afirmat că televiziunea nu trebuie condusă de un membru ales de angajaţii televiziunii. Petiţia trimisă către CNCD a fost semnată de 640 de angajaţi ai televiziunii publice, scrie paginademedia.ro.

Acuzaţiile discriminatorii ale lui Tăriceanu şi Dragnea

„A afirma că un reprezentant al salariaţilor unei instituţii nu poate deveni conducător al acesteia pentru simplul motiv că este ales de angajaţi în Consiliul de Administraţie (CA), în cadrul unei proceduri prevăzute în legea de funcţionare a respectivei instituţii, este o dovadă de discriminare gravă şi de încălcare flagrantă a Constituţiei României“, se afirmă în sesizarea angajaţilor TVR.

„Este anormal, nu reprezentantul salariaţilor trebuie să fie conducătorul televiziunii publice. Televiziunea nu este o întreprindere comercială, este o instituţie de stat. Dacă vreţi să aplicaţi sistemul acesta, sigur că transformăm România în altceva, dar nu într-o societate în care, până la urmă, există nişte reguli şi în funcţionarea întreprinderilor. Sigur că televiziunea publică nu este o întreprindere oarecare, este o instituţie de stat, dar nu am văzut instituţii de stat, altele, în care reprezentatul salariaţilor să fie pus şeful întreprinderii, preşedinte şi director general“, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, şeful Senatului.

„Am înţeles că există rezerve serioase pentru că am înţeles că (n.r. - Monica Ghiurco) este în proces chiar cu TVR şi toţi colegii au spus că nu au cum să o voteze. Este foarte posibil ca senatorii şi deputaţii PSD să voteze împotrivă“, a declarat şi Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat.

Ce solicită semnatarii petiţiei

„Vă solicit ca, pe lângă aplicarea amenzii contravenţionale, să dispuneţi obligarea părţilor care au săvârşit faptele de discriminare să publice în mass-media un rezumat al hotărârii prin care se constată săvârşirea actului de discriminare, precum şi orice măsură necesară pentru înlăturarea consecinţelor acestor fapte. De asemenea, solicit să mi se comunice modul de soluţionare a acestei petiţii“, se solicită în petiţia adresată CNCD.

„Potrivit legii 41/1994, între un membru CA numit politic şi un membru CA ales, prin vot, de salariaţi nu se face nicio deosebire. Sunt egali. Ca urmare, domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu a dezinformat grav, influenţând votul care a urmat în plenul Parlamentului imediat după aceste declaraţii, a dovedit necunoaşterea legii de funcţionare a unei instituţii aflată sub controlul Parlamentului României, a discriminat direct şi a îndemnat la discriminare prin tratarea diferită a doamnelor Monica Ghiurco şi Irina Radu care beneficiază, potrivit legilor în vigoare, de aceleaşi drepturi. A afirma că un reprezentant al salariaţilor unei instituţii nu poate deveni conducător al acesteia pentru simplul motiv că este ales de angajaţi în Consiliul de Administraţie, în cadrul unei proceduri prevăzute în legea de funcţionare a respectivei instituţii, este o dovadă de discriminare gravă şi de încălcare flagrantă a Constituţiei României“, se arată în textul petiţiei.

Protest spontan al angajaţilor TVR din cauza situaţiei în care se află instituţia

Recent, 200 de angajaţi ai Televiziunii Publice au protestat spontan în curtea instituţiei, denunţând situaţia în care se găseşte televiziunea, fără o conducere votată de Parlament, care a respins două candidaturi la funcţia de preşedinte-director general.

Luni dimineaţă, când CA nu a reuşit să facă o nouă propunere pentru funcţia de preşedinte-director general, mai mulţi angajaţi ai televiziunii publice au ieşit în curtea instituţiei. Preşedintele sindicatului SPUSTV, Dragoş Bocănaciu, a declarat pentru News.ro că a fost un protest spontan prin care angajaţii TVR au dorit să-şi exprime îngrijorarea faţă de situaţia instituţiei, subliniind însă că nu a fost organizat de Sindicat. 

Membrii Consiliului de Adminsitraţie al TVR au decis, luni, amânarea şedinţei în care ar fi trebuit să se voteze o nouă propunere de preşedinte-director general al instituţiei, în condiţiile în care la şedinţă au participat doar zece membri, iar pentru ca o propunere să treacă ar fi fost necesare şapte voturi favorabile, potrivit surselor News.ro.

Săptămâna trecută, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că votul privind alegerea Monicăi Ghiurco la şefia TVR, din şedinţa plenului reunit, a fost valid, iar liberalii au depus o contestaţie prin care cer ca Parlamentul să dea o hotărâre privind validarea acestei decizii.

La începutul săptămânii trecute, plenul reunit a respins cea de-a doua propunere a Consiliului de Administraţie al TVR, Monica Ghiurco, pentru funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice. Aceasta nu a obţinut în plenul celor două Camere numărul necesar de voturi pentru numirea în funcţie, anume 272. Monica Ghiurco primise, în prealabil, aviz negativ din partea Comisiilor de Cultură reunite ale Parlamentului. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite