Şeful Radioului Public, despre o eventuală unire cu TVR: M-ar durea o formulă în care radioul să aibă de pierdut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ovidiu Miculescu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), a vorbit, joi, despre un proiect mai vechi, care prevedea o eventuală unire a Radioului Public cu Televiziunea Română, precizând că ar fi dureroasă o formulă în care radioul să aibă de pierdut, arată Mediafax.

Conducerea Radioului Public, în frunte cu Ovidiu Miculescu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă bilanţul instituţiei publice de radio în 2015 şi planurile Radio România pentru 2016.

„Radio România este unul dintre cele mai stabile servicii publice din Europa (...) Performăm şi poate unora li se pare nefiresc că un serviciu public de stat poate performa, poate fi eficient şi nu este aprioric destinat falimentului, lipsei de eficienţă şi dezastrului“, a spus Ovidiu Miculescu.

Potrivit conducerii SRR, pe anul financiar 2014, Radioul Public a avut un profit de 7,7 milioane de lei, iar pentru anul în curs se previzionează o creştere a acestuia.

În acest context, Ovidiu Miculescu a răspuns unei întrebări privind un proiect vehiculat în urmă cu mai mult timp, care prevedea o eventuală unire a Radioului Public cu Televiziunea Română.

Astfel, Ovidiu Miculescu a declarat că, în legătură cu această eventuală fuziune între TVR şi SRR, „au existat speculaţii, vizavi de persoane“, dar s-a discutat puţin despre proiecte concrete. El a precizat, totodată, că această chestiune este în mâna politicienilor, precizând însă că nu întrevede o soluţie relativ rapidă pe subiectul acesta.

„Este o chestiune sensibilă, greu de tranşat. Eu am o opinie, bazată pe o experienţă şi pe ceea ce văd în jur. Peste 95% din serviciile publice de radio şi televiziune din Europa şi chiar de pe alte continente funcţionează împreună. Aceasta este o realitate. Sigur, cei din televiziune sunt colegii noştri. România are nevoie de un serviciu public de televiziune. Nu există niciun dubiu aici. Eu cred că problema televiziunii se va rezolva, cred, în schimb, că această consultare, dacă va exista, pe viitorul televiziunii, trebuie să fie una extrem de serioasă. Până la urmă, cred că este şi o decizie politică a celor care conduc România în momentul acesta. Dar trasul de timp în abordarea frontală a acestei probleme care există nu face decât rău televiziunii şi implicit serviciului public media din România. Nu ştiu exact care este intenţia celor care au în atribuţii rezolvarea acestei chestiuni. Ea a fost pasată la un moment dat între Guvern şi Parlament, dar nu am semnele unei rezolvări oneste, transparente, europene şi eficiente a problemei. Dacă nu se întâmplă ceva, sunt mari şanse ca televiziunea să piară câte puţin în fiecare zi, ceea ce este inacceptabil din punctul meu de vedere. Sunt oameni buni, profesionişti acolo, care trebuie folosiţi“, a spus Ovidiu Miculescu.

El a mai spus că, în alte ţări, raţiunile care au stat la baza fuziunii serviciilor publice de televiziune cu cele de radio au fost atât economice, cât şi de program şi de misiune. Însă teama cea mai mare este aceea că Radioul Public, care se află în prezent pe profit, ar putea fi destabilizat de o fuziune cu Televiziunea Română. TVR a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care datoriile istorice ale Televiziunii Române se ridică la peste 180 de milioane de euro.

„Există o teamă care poate fi reală. Există această dualitate. Radioul merge bine, foarte bine, iar televiziunea, în momentul acesta, merge rău. Întrebarea este dacă unindu-se nu cumva se strică şi ceea ce este bun“, a spus Ovidiu Miculescu.

El a precizat că „televiziunea este regina“, dar, în momentul acesta, fără un proiect serios, ea nu poate fi salvată. „Trebuie aduse argumente şi lucrurile trebuie discutate deschis şi trebuie consultaţi oameni care se pricep, pentru că media este o industrie, nu este un hobby. Or chestiunea cu televiziunea este serioasă (...) Dar m-ar durea personal să intrăm într-o formulă în care radioul să aibă de pierdut. Aşa ceva eu nu aş accepta, dar decizia nu este la mine. Situaţia din televiziune, aşa dramatică cum e, poate fi rezolvată şi credeţi-mă că ştiu ce spun, chiar şi în momentul acesta, dar instrumentele sunt cele de management, de administrare coerentă şi eficientă a unui business public făcut cu oameni care se pricep şi după principiile industriei. Nu este imposibil, dar cineva trebuie să apuce problema asta şi să o atace frontal. Îmi pare rău de ceea ce se întâmplă acolo, dar credeţi-mă că ştiu soluţiile“, a mai spus Miculescu.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite