Eurovision 2019: Ucraina s-a retras din competiţie. Care este motivul VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maruv, foto Unian
Maruv, foto Unian

Ucraina s-a retras din competiţia Eurovision de anul acesta, la scurt timp după ce televiziunea publică i-a retras cântăreţei Maruv (29 de ani) dreptul de reprezentare, din motive politice.

Luni, televiziunea publică din Ucraina i-a retras lui Maruv dreptul de reprezentare la Eurovision 2019 pentru că nu a semnat un contract care îi interzicea temporar să cânte în Rusia.

Două alte trupe, clasate pe locul al doilea şi al treilea în selecţia naţională, au primit oferta de a reprezenta ţara la cea de-a 64-a ediţie a Eurovision, însă ambele au refuzat, scrie BBC, citat de News.ro. 

„Am fi fost onoraţi să reprezentăm Ucraina, dar nu vrem să câştigăm cu orice preţ. Misiunea noastră este de a uni oamenii cu muzica, nu să semănăm discordie”, a scris grupul dance Kazka pe pagina de Instagram.

În final, televiziunea publică ucraineană a ales să nu mai participe la competiţia muzicală din luna mai.

„Competiţia muzicală este o ocazie pentru orice ţară de a se prezenta internaţional şi pentru fiecare artist de a fi un ambasador“, a transmis UA:PBC într-un comunicat.

„Însă selecţia naţională din 2019 a dezvăluit o problemă a sistemului în industria muzicală ucraineană: legătura artiştilor cu teritoriul statului agresor. Pentru o parte a societăţii acest fapt este acceptabil. Pentru o alta, provoacă indignare“.

Televiziunea publică a mai spus că va iniţia „talk show-uri, forumuri şi dezbateri“ pentru rezolvarea acestei probleme.

Deşi Maruv (29 de ani) a câştigat Selecţia Naţională Eurovision 2019 pentru Ucraina, ea afost descalificată pe motive politice, după ce a refuzat să semneze o înţelegere prin care se angaja să renunţe la concertele programate în Rusia. 

Într-un mesaj anterior publicat pe Facebok, Maruv a dezvăluit o parte din condiţiile ce i-au fost impuse şi acuzând că televiziunea publică din Ucraina nu oferă în schimb niciun fel de sprijin de ordin financiar sau logistic. 

„Am câştigat cinstit selecţia naţională, am primit un sprijin maxim din partea spectatorilor, dar şi din partea membrilor juriului. Dar acum victoria noastră ne-a fost luată. Sunt ucraineancă, îmi iubesc ţara şi sunt mândră să-mi reprezint ţara la Tel Aviv, chiar dacă într-o singură zi am primit propuneri de la alte trei ţări pentru a le reprezenta. Am răspuns categoric că fie voi reprezenta Ucraina, fie nu voi participa deloc. Sunt gata să renunţ la toate concertele din Rusia, nu am vizitat Crimea din 2014, nu am încălcat nicio lege din Ucraina. Şi, de asemenea, sunt gata să-mi asum toate costurile participării mele la Eurovision. Printre cerinţe se numără: 

1. Îmi este interzisă orice improvizaţie pe scenă fără acordul televiziunii naţionale, în caz contrat risc o amendă de 2 milioane de UAH (peste 740.000 de dolari);

2. Să îndeplinesc orice solicitare şi indicaţie venită din partea televiziunii. În teorie, pot fi forţată să cânt la ziua de naştere a unui vicepremier, iar dacă nu o fac pot fi amendată;

3. Îmi este interzisă comunicare cu jurnaliştii care nu sunt în relaţii bune cu televiziunea publică - aspect ce violează clar libertatea de exprimare şi drepturile omului.

În schimb, televiziunea nu-mi oferă absolut nimic, nici măcar un ban ca sprijin financiar, nici sprijin în organizarea călătoriei sau măcar promovare. Chiar şi viza trebuie să mi-o furnizez singură“, a scris artista. 

Totuşi, oficialii televiziunii publice din Ucraina au susţinut că tânăra a publicat propria interpretare a clauzelor contractuale şi că, în realitate, singura noutate a fost condiţia de a renunţa la concertele din Rusia, restul punctelor fiind standard. 

Ediţia din 2018 a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa „Toy“.

Sub sloganul „Dare to dream”, Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai.

La ediţia cu numărul 64 a competiţiei muzicale, alături de România s-au mai înscris 41 de ţări: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Ucraina şi Marea Britanie.

România va fi reprezentată de Ester Peony, cu piesa „On a Sunday“, care va intra în concurs în a doua semifinală.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite