Ionel Covrig, cascadorul din Urlaţi care vrea să fie „torţă vie“ timp de 7 minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Tödtling (38 de ani)
Joe Tödtling (38 de ani)

Cascadorul Ionel Covrig (45 de ani) va încerca să bată recordul austriacului Joe Tödtling (38 de ani), care a „ars“ timp de 5 minute şi 41 de secunde, fără oxigen suplimentar, în urmă cu patru ani. Un singur român, Marian Chirvase, astăzi în vârstă de 60 de ani, a avut şansa de a intra în Cartea Recordurilor, însă britanicii i-au refuzat omologarea „Tunelului de Foc“.

Cascadorul Ionel Covrig vrea să demonstreze că şcoala autohtonă de profil este în continuare la înălţime şi că românii se pot bate de la egal la egal cu profesioniştii din toată lumea.

Originar din Urlaţi, Ionel Covrig, zis „John“, se pregăteşte de ani buni pentru doborârea unui record mondial. A strâns ban pe ban, a căutat sponsori, s-a antrenat asiduu, iar acum este în sfârşit gata să devină „torţă vie“ şi să doboare recordul austriacului Joe Tödtling (38 de ani), o legend vie în lumea cascadorilor, care a „ars“ timp de 5 minute şi 41 de secunde, fără oxigen suplimentar, în urmă cu patru ani.

„Toată pregătirea şi echipamentele m-au costat 35.000 de lei. Numai cele trei costume din material ignifug Nomex, pe care le voi purta unul peste altul, m-au costat circa 15.000 de lei. Din păcate, n-am mai găsit fonduri şi pentru a-i chema în România pe specialiştii de la «Guinness World Records». Dacă reuşesc ceea ce-mi propun, adică să rezist 6-7 minute în flăcări, va fi un record mondial, dar care nu va figura deocamdată în Cartea Recordurilor. Voi încerca însă să trimit filmarea cascadei în Marea Britanie, poate reuşesc omologarea“, a mărturisit Covrig, care a menţionat că mentorul său este celebrul cascador Vasile Popa (70 de ani), o prezenţă constantă în filmul românesc în ultimii 50 de ani. 

covrig

„John“, care a absolvit cu brio cursurile de cascador organizate de legendarul Szoby Cseh în 1993 nu se află la prima „nebunie“. În 1995 a realizat „Coridorul de Foc“, o altă cascadă foarte periculoasă, iar mai târziu, împreună cu Gigel Andrabulea, preşedintele Asociaţiei Cascadorilor Profesionişti din România, a trecut prin „Zidul de Sticlă“ şi respectiv prin „Zidul de Foc“, fiecare fiind alcătuit din câte 15 panouri, ambele fiind recorduri naţionale. În România, un singur cascador, Marian Chirvase, s-a mai încumetat să „forţeze“ pătrunderea în Cartea Recordurilor. Deşi un francez şi un american muriseră anterior încercând să treacă cu maşina prin „Tunelul de Foc“, construit din lemn şi paie şi având 30 de metri lungime şi 1,73 metri înălţime, plus lăţimea unui autoturism standard. Evenimentul a fost organizat la 7 ianuarie 1994, la Buftea, coordonator fiind însuşi Sergiu Nicolaescu. Chirvase a venit îmbrăcat normal, fără vreun costum de protecţie, s-a urcat în maşină şi a trecut de trei ori prin tunel. „Szoby Cseh m-a sunat şi mi-a spus: «Termină cu asta! Ai copii». Ţin minte că mi-am pus muzică. ABBA. Sergiu, cu celebrul lui megafon, a strigat: «Foc la făclii», iar Paul Fister a dat semnalul de plecare“, şi-a reamintit cascadorul, astăzi în vârstă de 60 de ani.

chirvase

Din nefericire, după ce a trimis toate datele la „Guinness World Records“, Chirvase a primit o scrisoare naucitoare: „Cu regret vă informăm că «Tunelul de Foc» a fost retras din Cartea Recordurilor din cauza pericolului pe care îl implica“. Românul nu s-a potolit însă şi a organizat o altă „năzbâtie“, tot la Buftea: trecerea cu maşina prin zece panouri care ardeau ca o vâlvătaie, cu om pe capotă! De data aceasta partener i-a fost Nelu Caragea. „Riscul era imens. Dacă aş fi deviat uşor direcţia, finalul ar fi fost tragic!“, a povestit cascadorul Marian Chirvase, care se gândeşte chiar să reediteze „Tunelul de Foc“. „Ideea a fost a unui băiat din Zalău, Cristian Macai. Lungimea ar urma să fie acum mai mare, 80-100 de metri dus-întors. Şi cu om pe capotă! Dar mai întâi trebuie să facem rost de bani, în jur de 10.000 de euro“, a explicat cascadorul.

Amintiri urâte cu Steven Seagal

Ionel Covrig speră ca, prin doborârea acestui record, să revină şi atenţia producătorilor de filme. În cinematografie a lucrat destul de puţin, fiind dezavantajat, faţă de alţi colegi, de faptul că a locuit mulţi ani în provincie. În ultima vreme, cascadorii români au lucrat în special la producţiile americane de acţiune care s-au filmat în România, avându-i ca protagonişti pe veteranii genului, Wesley Snipes (55 de ani), Jean-Claude Van Damme (57 de ani) sau Steven Seagal (65 de ani). Despre ultimul, Covrig nu are deloc cuvinte de laudă. „Van Damme e un gentleman şi în scenele de luptă se apropie foarte mult cu pumnul, dar nu te atinge. În schimb, Steven Seagal chiar te loveşte şi nici nu te întreabă dacă te doare. Dacă te fereşti, strici scena şi el vrea, practic, să stai ca să te bată. E un arogant“, a spus cascadorul, care a dezvăluit şi că actorul nu prea mai face ritmului alert al filmelor de azi: „La ce burtă are, normal că e dublat la scenele rapide“.
 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite