FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Dracula: Povestea nespusă“, un film cu un vampir şi nimic mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luke
Evans joacă rolul lui Vlad Ţepeş, „cel mai faimos vampir din
toate timpurile“,portretizându-l în drumul spre eternitate FOTO
cinemagia.ro
Luke Evans joacă rolul lui Vlad Ţepeş, „cel mai faimos vampir din toate timpurile“,portretizându-l în drumul spre eternitate FOTO cinemagia.ro

„Dracula Untold/Dracula: Povestea nespusă“ are astăzi premiera în cinematografele din România. O reinventarea a unei părţi a istoriei României în stilul Hollywood-ului, pelicula propune o altă abordarea asupra blestemului eternităţii vampirului, aducând în atenţia spectatorului elemente specifice supereroilor şi multe efecte speciale.

„Dracula Untold/Dracula: Povestea nespusă“ este un film de acţiune SF regizat de Gary Shore, acesta aflându-se la debutul său cinematografic, pe baza unui scenariu semnat de Matt Sazama şi de Burk Sharpless. Pelicula nu se concentrează pe personajul inventat de romancierul irlandez Bram Stoker în 1987, în romanul „Dracula“, ci crează o poveste nouă în jurul lui Vlad Ţepeş prin care se arată transformarea acestuia în vampir şi modul în care îşi foloseşte puterile întunecate pentru a-şi proteja familia şi împărăţia. Luke Evans şi-a asumat rolul principal, fiind ajutat de Sarah Gadon (Mirena), Dominic Cooper (Mehmed), William Houston (Cazan) şi Samantha Barks în rolurile secundare.

Istoria României are parte de o nouă cosmetizare din partea Hollywood-ului cu Dracula Untold, care spune povestea lui Vlad Ţepeş explorând evenimentele tragice ce au dus la transformarea sa în „cel mai faimos vampir din toate timpurile“. Povestea începe când Vlad era încă muritor şi descrie relaţia turbulentă a familiei domnitorului cu violentul şi lacomul sultan Mehmet. Pentru a-şi salva ţara şi familia, Vlad şi-a vândut sufletul diavolului, arată cinemagia.ro desfăşurarea acţiunii filmului.

„Oricine merge la acest film şi aşteaptă să vadă un horror va fi crunt dezamăgit. Pentru mine, filmul a fost încercarea de a spune o poveste. Am încercat să realizez o dramă bună care să aibă elemente de acţiune şi aventură“, a spus Gary Shore, regizorul „Dracula Untold“.

Pelicula a primit recenzii mixte dată fiind „cosmetizarea“ unei părţi a istoriei României în stilul comercial hollywoodian. „Nu e nimic nou sub lună pentru «Dracula Untold», o poveste originală decentă, dar plictisitoare care încearcă să transforme cel mai faimos vampir din istorie într-un «Maleficent» de sex masculin - un soţ neînţeles, un tată şi un împărat care a apelat la partea întunecată din cele mai nobile intenţii“, arată Scott Foundas, de la „Variety“.

„O mare parte din timpul de rulare al filmului este consumat de surplusul de efecte speciale în stilul luptelor din producţia «300» în care Vlad se foloseşte de puterile sale şi de mii de lilieci pentru a-şi distruge duşmanii. Totodată, acesta este afectat de probleme uzuale cu care se confruntă vampirii, reacţiile teribile la vederea luminii soarelui şi o aversiune faţă de argint. Acest ultim punct slab este exploatat de Mehmed într-o luptă în care se foloseşte de mii de monede de argint“, scrie şi „The Hollywood Reporter“.

FOTO cinemagia.ro

dracula untold foto cinemagia.ro

„Reinventarea vampirului adoptă tactica asocierii cu supereroii moderni“, scriu şi jurnaliştii de la „The Guardian“, care, mai în glumă, arată că Luke Evans acceptă gustul vieţii veşnice ca şi cum ar fi un antivirus gratuit.

Astfel, Evans ajuns în grota unui vampir, un soi de „Nosferatu“ interpretat de Charles Dance, acceptă târgul acestuia în schimbul încercării de a-şi salva teritoriul şi fiul dorit de sultanul turc drept partea a oastei sale. Domnitorul bea sânge din craniul unei victime şi moare doar pentru a renaşte ca vampirul cu puterea a 100 de oameni.

FOTO cinemagia.ro

dracula untold foto cinemagia.ro

De aici încolo poate „mânui“ sute de mii de lilieci cu ajutorul unei vrăji, dar este şi punctul în care devine un om persecutat de transilvănenii care se tem de el. Din acest punct, poveste pare a nu mai avea o direcţie clară, timpul de rulare fiind împărţit între vampir şi duşmanul său, otomanul Mehmed.

FOTO cinemagia.ro

dracula untold foto cinemagia.ro

„The Telegraph“, prin vocea lui Tim Robey, evidenţiază faptul că „Dracula Untold“ nu este un film atât de rău, fiind un punct bun de plecare pentru povestea originară a vampirului din Transilvania atins de blestemul sângelui şi al eternităţii, deşi intriga pare a fi puţin mecanică. Totodată, Robey spune că Luke Evans este bine ales în rolul principal, aducând aminte de versiunea personajului din 1992, atunci când Fracis Ford Coppola l-a reinventat pe Vlad Ţepeş cu ajutorul lui Gary Oldman.

FOTO cinemagia.ro

dracula untold foto cinemagia.ro

În afară de opera lui Bram Stoker, piatra de temelie a viitorului gen horror în literatură şi pe marele ecran, alte ecranizări bune ale vampirului au fost „Nosferatu, o simfonie a ororii“ (1922), „Dracula“, cu Bela Lugosi (1931), producţiile Hammer din anii 1950-1960, cu Christopher Lee, „cel mai celebru Dracula“, „Nosferatu, fantoma nopţii“ (1979) etc.

Pe lângă nenumăratele filme cu Dracula, care nu au decât vagi legături cu adevăratul Vlad Ţepeş, în România două încearcă să se apropie de realitate. În anul 1979, Doru Năstase a regizat un film istoric despre viaţa domnitorului. În rolul lui Vlad a jucat Ştefan Sileanu. Au mai interpretat: Alexandru Repan, Ernest Maftei, Emanoil Petruţ. O portretizare a copilăriei domnitorului a încearcat şi Sergiu Nicolaescu, în filmul său „Mircea“ (1989) - rol jucat de Vlad Nemeş. Desigur, aceasta reprezintă doar o licenţă, întrucât la moartea marelui voievod şi domn, Vlad nici măcar nu se născuse. Astfel, se încearcă o explicaţie asupra genezei comportamentului de mai târziu al lui Ţepeş: dragostea pentru ţară şi crudele metode prin care îşi pedepsea boierii şi alţi supuşi ori duşmani.

Se speculează faptul că „Dracula Untold“ poate să beneficize de o continuare, deşi majoritatea criticilor spun că este doar un film cu un vampir şi nimic mai mult.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite