FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Darul lui Jonas“, filmul care oferă hrană pentru minte publicului înfometat după încă o vară plină de explozii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul fantastic social dramatic „The Giver/ Darul lui Jonas“, cu Meryl Streep şi Jeff Bridges în rolurile principale, are astăzi premiera în cinematografele din România.

Bazat pe romanul omonim semnat de Lois Lowry, filmul este centrat pe povestea lui Jonas (Brenton Thwaites), un copil de 12 ani care, aparent, trăieşte într-o lume perfectă. Acţiunea serialului este plasată într-o societate utopică din anul 2048, în care, după un mare război, oamenilor, care formează aşa-numita „Comunitate“, li s-au şters toate amintirile. 

Lumea perfectă începe să pălească în momentul în care micul Jason este desemnat Receptor al Amintirilor şi primeşte toate amintirile de la The Giver (Jeff Bridges), descoperind astfel că lucrurile nu sunt atât de frumoase şi de perfecte pe cât îşi imagina. 

Jason devine singurul individ din Comunitate care are amintiri şi trebuie să o sfătuiască pe Chief Elder (Meryl Streep) cu privire la decizille pe care trebuie să le ia în numele Comunităţii. 

De la Giver, Jonas învaţă ce înseamnă durerea, tristeţea şi află toate lucrurile nefericite despre lumea „adevărată“. Tânărul realizează rapid că societatea în care trăieşte este un fals. Pus în faţa realităţii, Jonas trebuie să ia decizii importnate privind propria viaţă şi viitorul lui.

Pe lângă Meryl Streep şi Jeff Bridges, din distribuţie mai fac parte actorii Brenton Thwaites (Jonas), Alexander Skarsgård (tatăl lui Jonas), Odeya Rush (Fiona), Katie Holmes (mama lui Jonas) şi Taylor Swift (Rosemary).

image

Actorii Brenton Thwaites (Jonas) şi Odeya Rush (Fiona) FOTO Ascot Elite

Regizat de Phillip Noyce, după un scenariu scris de Michael Mitnick şi Robert B. Weide, „Darul lui Jonas“ nu a fost aplaudat de criticii de specialitate, majoritatea fiind de părere că filmul este o reprezentare dezamăgitoare a romanului din 1993. Richard Roeper, de la „The Chicago Sun-Times“, a scris că „magia romanului s-a pierdut, dar că inima filmului este acolo unde trebuie.“

„Secvenţele de acţiune adăugate în film şi melodrama sunt lipsite de intensitate, în timp ce tensiunile şi conflictele au un aer fabricat“, consideră Kenneth Turan, de la „The Times“.

Manohla Dargis, de la „The New York Times“, crede că filmul a avut un „scenariu lamentabil“ şi efecte speciale „ieftine“, iar setul avea nevoie de „o investiţie mai mare, de mai multă imaginaţie sau de ambele, iar Noyce (regizorul Philip Noyce - n.r.) putea face mult mai multe lucruri, dar nu pare că a încercat din greu“.

   

Deşi sursa de inspiraţie a filmului datează din 1993, Dargis este de părere că filmul este „o copie proastă a adaptărilor «Jocurile foamei» şi «Divergent»“.

Pe de altă parte, Claudia Puig, de la „USA Today“, scrie că „Darul lui Jonas“ este frumoas din punct de vedere vizual, dar dezamăgitor, afirmând în acelaşi timp că „este o copie a thrillerelor distopice din ultimii ani al căror subiect este centrat pe adolescenţi“. „Pentru cei care nu au citit cartea, filmul va părea derutant, iar pentru cei care au citit-o, cel mai probabil for fi dezamăgiţi de lucrurile care au fost excluse“.

«Darul lui Jonas» este un film bine făcut, care putea fi mult mai distractiv, dar şi mai puţin inteligent   William Bibbiani, critic de film

Cât despre distribuţie, Jeff Labrecque, de la „Entertainment Weekly“, scrie că Jeff Bridges „pare captiv în rolul unui clarvăzător, iar Meryl Streep va testa devotamentul orb al celor care votează la Globurile de Aur“.

image

Actorii Alexander Skarsgård (tatăl lui Jonas) şi Katie Holmes (mama lui Jonas) FOTO Ascot Elite

Criticul de film Ty Burr spune că filmul nu a reuşit să prezinte cu acurateţe ceea ce a făcut romanul „The Giver“ atât de special: călătoria interioară a eroului, care ajunge să înţeleagă teribilul adevăr despre lumea sa. „Filmul nu va ofensa pe nimeni, dar nici nu va încânta pe mulţi“, a punctat Burr.

Philip Noyce a regizat «Darul lui Jonas» cu graţie vizuală, dar nu a săpat destul de adânc în materialul clasic pentru a provoca ideile

Printre recenziile pozitive se numără cea a lui Tom Long, de la „Detroit News“, care a scris că „«Darul lui Jonas» oferă mult mai mult decât acţiunea zgomotoasă şi ridicolă atât de des întâlnită în filmele de astăzi. Îndrăzneşte să ofere hrană pentru mintea publicului care este înfometat după o altă vară plină de explozii, curse de maşini şi extratereştrii. Hai să fim recunoscători“.

În schimb, criticul William Bibbiani afirmă că este un film „bine făcut, care putea fi mult mai distractiv, dar şi mai puţin inteligent“.

„Philip Noyce a regizat «Darul lui Jonas» cu graţie vizuală, dar nu a săpat destul de adânc în materialul clasic pentru a provoca ideile“, se arată pe site-ul de recenzii Rotten Tomatoes.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite