Hollywoodul, sursă de inspiraţie pentru armata americană: soldatul viitorului e „îmbrăcat“ ca „Omul de Oţel“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costumul „Omului de
Oţel“ le-ar oferi purtătorilor protecţie 100% împotriva
gloanţelor şi va avea o armă încorporată FOTO cinemagia.ro
Costumul „Omului de Oţel“ le-ar oferi purtătorilor protecţie 100% împotriva gloanţelor şi va avea o armă încorporată FOTO cinemagia.ro

Costumul „Omului de Oţel“ ar putea să devină viitoarea armă a trupelor americane. Pentagonul a cerut echipei care a realizat armura lui Tony Stark să realizeze un prototip care să protejeze soldaţii echipelor speciale de intervenţie.

Hollywood-ul a aprins imaginaţia autorităţilor americane care, inspirându-se din filme precum „Terminatorul“, „RoboCop“, „Căpitanul America“ sau „Omul de Oţel“, vor să echipeze soldaţii cu costume asemănătoare. Astfel, designerii companiei „Legacy Effects“ au primit o misiune imposibilă: construirea unei armuri echipate cu un exoschelet flexibil, capabilă să susţină greutatea a câteva sute de kilograme de muniţie, întocmai ca cea a „Omului de Oţel“, arată publicaţia „The Wall Street Journal“.

Acum, imprimantele 3D care au creat piesele roşii şi galbene ale armurii actorului Robert Downey Jr realizează un prototip al unui costum protector pentru Pentagon. Oficialii militari au examinat recent trei modele de costum, acesta fiind primul pas al Departamentului pentru Operaţiuni Speciale al Statelor Unite ale Americii pentru crearea unei generaţii noi de armuri de protecţii care urmează să fie dezvoltată în următorii patru ani. „Încercăm să fim inovatori“, a recunoscut Mike Fieldson, managerul proiectului denumit TALOS sau Tactical Assault Light Operator Suit.

Vom construi costumul «Omului de Oţel»“

Pe de ală parte, pentru „uniforma“ de ultimă generaţie, armata americană se pare că a lucrat încă din mai 2013, moment în care spera să aibă un costum gata într-un an şi să îl folosească în câmpul de luptă peste alţi trei. Costumul proiectului TALOS le-ar oferi purtătorilor protecţie 100% împotriva gloanţelor şi va avea o armă încorporată. De asmenea, ar monitoriza semnele vitale ale soldaţilor: temperatură, ritm cardiac şi nivelul de hidratare.

Costumul «Omului de Oţel» a fost făcut de Hollywood să fie imposibil de subţire, imposibil de eficient şi agil şi cu o sursă de energie imposibilă. Încercăm să rezolvăm această problemă şi ne întrebăm, în acest caz, cum ar arăta costuml «Omului de Oţel»? Russ Angold, cofondator al Ekso Bionics, o companie care realizează exoschelete pentru uz medical

Armata americană a oferit şi un scurt clip video cu presupusul prototip, în care un soldat animat care poartă armura „Omului de Oţel“ trece printr-o uşă încuiată şi nu este afectat de gloanţe. Până şi Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii, a evocat supereroul Marvel drept posibilă imagine a unei armuri pentru armată, în cadrul unui discurs din luna februarie. „Mă aflu aici să anunţ că vom construi costumul «Omului de Oţel»“, a glumit Obama în timp ce promova iniţiativa unor programe tehnologice inovatoare. „A fost un proiect secret la care am lucrat de foarte multă vreme. Nu chiar. Poate. E secret“, a mai spus preşedintele american.

O mare partea a costumului rămâne de domeniul SF şi al divertismentului“

Viitoarea armură ar putea să schimbe modul în care armata americană luptă în războaie. Ani la rândul, în conflicte precum cele din Irak sau Afganistan, forţele americane au încercat să scape de kilogramele în plus reprezentate de arme, electronice şi veste antiglonţi (56 de kilograme în total). Acum, dezvoltatorii costumului spun că acesta ar putea avea o greutate 180 de kilograme, dar acest inconvenient va fi reglat de un exoschelet electric care poate să redea purtătorului viteză. Chiar şi aşa, în prezent, nu există un astfel de exoschelet, de genul celor „fabricate“ de Hollywood.

„Costumul «Omului de Oţel» a fost făcut de Hollywood să fie imposibil de subţire, imposibil de eficient şi agil şi cu o sursă de energie imposibilă. Încercăm să rezolvăm această problemă şi ne întrebăm, în acest caz, cum ar arăta costuml «Omului de Oţel»?“, arată Russ Angold, cofondator al Ekso Bionics, o companie care realizează exoschelete pentru uz medical.

Aceasta nu este prima ocazie cu care Pentagonul încearcă să realizeze un costum de luptă al viitorului. Armata americană a cheltuit zeci de milioane de dolari de-a lungul anilor pe prototipuri care nu au funcţionat conform planului. „Ne putem gândi pe termen lung, dar pentru moment o mare partea a costumului rămâne de domeniul SF şi al divertismentului. Este o cale lungă de parcurs, dar barierele tehnicele nu sunt insurmontabile“, afirmă Peter Singer, fondator al proiectului New America Foundation’s Future of War.

Unul dintre cele mai mari obstacole pentru realizarea costumului este sursa de energie. Tony Stark, personajul fictiv care a realizat costumul „Omului de Oţel“, a inventat un mini reactor în arc, purtat pe piept, care asigura energia. În lumea reală nu există un echivalent, ceea ce îi face pe dezvoltatori să glumească. „«Omul de Oţel» a reuşit ceva imposibil, totul se leagă de acel mini reactor. Dacă cineva ar inventa aşa ceva ar fi fantastic“, mai spune Russ Angold.

Ne putem gândi pe termen lung, dar pentru moment o mare partea a costumului rămâne de domeniul SF şi al divertismentului. Este o cale lungă de parcurs, dar barierele tehnicele nu sunt insurmontabile Peter Singer, fondator al proiectului New America Foundation’s Future of War

Pentagonul estimează că ar fi nevoie de baterii cu o greutate de 165 de kilograme pentru a propulsa un astfel de costum, iar dezvoltatorii vor să implementeze motorul unei drone. În aceste condiţii, autorităţile americane au cerut dezvoltatorului să găsească o alternativă a unui exoschelet nealimentat. Pentru rezolvarea dilemei, echipa de cercetători studiază luptătorii de sumo pentru a afla modul în care un om cu o greutate de peste 200 de kilograme se poate mişca atât de repede.

infografie iron man wall street journal

FOTO „The Wall Street Journal“

Dacă dezvoltatorii vor construi un costum funcţional, atunci „modul în care soldatul îşi desfăşoară activitatea într-o mare măsură“, spune un membru al trupelor speciale americane pentru publicaţia citată. De aceeaşi părere este şi un oficial al armatei, David Audet, care vede în acest costum o alternativă la „încărcăturile grele şi absurde pe care soldaţii le cară“.

În luna mai, unul dintre primele modele a fost testat de un soldat american, însă testele nu au oferit o perspectivă de viitor. Soldatul a avut probleme cu funcţionarea costumului şi atunci când a încercat să se scufunde în apă cu el sau să tragă cu arma din dotare. Şi toate acestea înainte de a i se ataşa sistemul de răcire şi alte componente avansate tehnologic.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite