Toni Grecu, la Adevărul Live: „Politicienii riscă să ia pâinea de la gura umoriştilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Serviciul Român de Comedie“ a revenit pe sticlă miercuri, 26 martie, la Antena 1, cu un „Happy Show“. Toni Grecu a luat o pauză de relaxare în studioul Adevărul Live. Colega lui, Gina Pistol, a animat întâlnirea prin Skype.

Toni Grecu, veteranul grupului Divertis, s-a mutat cu actuala echipă, botezată „Serviciul Român de Comedie“, de la Pro TV, la Antena 1, prima emisiune în noul format fiind difuzată în această seară, de la 20:30.

„Este un nou proiect, încărcat de emoţie şi de dorinţa de a face lucruri cât mai bune, mai bune chiar decât am făcut până acum. Realitatea nu ne dă prea multe motive de bucurie. Măcar «Serviciul Român de Comedie» să-şi facă datoria. O aşteptăm cu drag şi pe Monica Anghel, dacă timpul îi va permite, acum, că suntem din nou colegi“, spune liderul echipei despre colega sa din juriul „Te cunosc de undeva“. 

Cele mai importante declaraţii:

„Începem în forţă. Sperăm să descoperiţi un Horia Brenciu plin de energie, de fapt e cel pe care îl ştiţi, cu glume. Am filmat acum o zi cu el, am cântat, am făcut concursuri, am făcut scheciuri. Gina Pistol e în toate episoadele“, spune Toni Grecu.

„Politicienii riscă să ia pâinea de la gura umoriştilor“

„Subiectele noastre sunt legate din viaţa românilor de zi cu zi. Ziarul «Adevărul» este o sursă bună pentru noi, apoi le ambalăm într-o formă de comedie la care suntem specialişti. Este baza pe care stă comedia «Serviciului Român de Comedie». Politica drept sursă de umor nu mai e ca în anii trecuţi. A devenit un subiect mult prea comun. E prea multă politică pe televizor, pentru că acolo ne expunem. Am fi vrut să facem mai mult astfel de umor, dar publicul s-a săturat. E o parodie în sine ce se întâmplă pe scena politică românească. Politicienii riscă să ia pâinea de la gura umoriştilor! Şi nu e corect! Ei nu ne lasă să se luăm locul în Parlament. Pentru banii lor m-aş duce acolo“, mai spune el.

Toni Grecu, un frate şi un mentor

„Îl văd pe Toni ca un frate mai mare, nu ca pe un şef. Am văzut asta după o scurtă colaborare cu echipa lui. Nu prea se mai găseşte aşa. Suntem o familie, o gaşcă de prieteni. Toni este tatăl lor!“, mărtutiseşte Gina Pistol.

image

Toni Grecu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

„Nu există o ierarhie. Eu lansez teme, e o chestiune care ţine de organizare internă. Mai mult de atât nu mă întind că nu e cazul“, completează umoristul.

„Am primit multe sfaturi, îmi place să fac haz de necaz, bine, sunt şi simpatică, de-asta cred că m-au luat în echipă. Fac o echipă bună cu Jojo“, glumeşte Gina.

„Niciodată nu mi-a plăcut umorul de proastă calitate, spune-mi cum râzi ca să-ţi spun cine eşti. Toni nu are ocazia să se învârte în lumea fetelor frumoase în care noi ne mai învârtim. Mie îmi place să stau şi să analizez oamenii atunci când ies la un eveniment monden. Mi-aş dori să rămân pe partea asta, a comediei. Ca să joci în drame ai nevoie de pregătire. Pe comedie, zic, mă descurc.“, mai zice ea.

Politicienii puternici, o sursă de inspiraţie

„Eu nu prea fac roluri, eu sunt în postura de moderator. Nu mă simt bine în pielea unor personaje unde e nevoie de un pic mai mult talent actoricesc. Nu sunt o persoană versatilă, eu ştiu să mă joc doar pe mine. Dacă fac altceva, risc să fiu ridicol. Prefer autenticitatea. Am încercat să joc rolul lui Vladimir Putin care se adresează poporului român pentru a se linişti. «Unu, nu poţi să pui bază pe români şi doi, avem şi noi beţivii noştri». Personajul ne va prezenta noua lui iubită, Alina, gimnastă, care face şpagatul între Ucraina şi Rusia şi podul între Transnistria şi Rusia. El nu e dictator, el un tip aspru, dur, care întotdeauna în cursul istoriei generează umor. Sursă de caricaturi şi bancuri. În perioada lui Ceauşescu, 90% din glume erau despre acest individ. Atunci când personajul este slab nu se fac glume despre el. În «Serviciul Român de Comedie» vor fi glume despre altfel de personaje“, arată Toni.

Umorul se face cu greu, dar e loc pentru toţi

„Publicul preferă glume din mediul social, unde se regăseşte. Greutăţile vieţii tratate într-o notă umoristică. Să vadă oameni ca ei în diverse situaţii. Să vadă oameni frumoşi, vedete, oameni talentaţi. «Serviciul Românul de Comedie» îl aduce, azi, pe Brenciu. Apoi vin Buzdugan, Antonia, Elena de la Mandinga. Ei intră într-o relaţie cu nişte oameni cu care nu interacţionează în mod obişnuit. Ăsta este pariul“, spune umoristul.

„Fiecare produs are publicul lui. Pe mine nu mă interesează concurenţa, decât dacă este directă. Cronica Cârcotaşilor, de exemplu, este longevivă. Este în aceeaşi zi, dar fiecare are publicul ei. E loc pentru toată lumea. În primăvara asta au răsărit nenumărate emisiuni de umor, multe la început, trebuie să capete cheag până când să evolueze la un nivel dorit de televiziune. E greu de făcut umor. Nu pot să comentez negativ faţă de cei care fac treaba asta. Fraţilor, faceţi umor ca poprul ăsta trist să râdă“, zice Toni.

Scenariul, baza umorului

„Preponderent umorul este bazat pe scenariu. Scenariştii lucrează la birou, acasă, peste tot. Fără echipa asta de oameni care lucrează încontinuu nu se poate face nimic. Consider că o emisiune de umor are nevoie de un scenariu bun, altfel este terminat. Improvizaţia vine pe tema lucrată. Pe pagina albă e greu să joci. Asta nu se poate. Nu în televiziune pentru că înseamnă rigoare şi muncă de echipă. E ca la CFR, de la ora cutare, la ora cutare. Filmarea se face la ora programată. Echipa de producţie face totul perfect“, crede Toni Grecu.

image

Toni Grecu FOTO David Muntean

Într-o oarecare măsură m-ar tenta emisiunile live, dar pentru personaje cu decoruri ai nevoie de bugete uriaşe. «Saturday Night Live», Statele Unite ale Americii, face asta, dar în România e greu. În momentul în care îmbraci un costum şi trebuie să dai naştere unui personaj, lucrurile se schimbă“, menţionează Toni.

Limita umorului de calitate

„Nu am primit observaţii după ce am dat naştere personajelor. Băşcălia poate merge la infinit. Sub umbrela parodiei poţi să faci un om praf. Nu-l pui pe om în situaţii jenante, în primul rând fizic, nu îl ridiculizez, aici este limita umorului. Te inspiri din el ca individ, dar nu îl batjocoreşti. Apare Traian Băsescu la televizor, spune glume, dar nu îi toarnă nimeni în cap o găleată de frişcă. E facil! Ori nu ăsta e scopul nostru. Nu ne forma asta de umor, are publicul ei, dar ne păstrăm mândria profesională“, povesteşte umoristul.

Serviciul Român de comedie va migra şi spre internet

„Televizorul este într-o mare concurenţă cu internetul, dar pierde terenul. Televizorul e doar o cutie în perete. La ora asta, oamenii ştiu la ce vor să se uite. Nu mai sunt atât de devotaţi unui singur post. Internetul a schimbat şi tulburat apele. Internetul va depăşi televiziunea în câţiva ani, la audienţe şi piaţa de desfacere a publicităţii. Televiziunea se mai menţine pe sport, transmisii live şi umor. O mare parte de divertisment s-a mutat pe internet. Telespectatorul nu mai este legat de o oră anume, e mult mai comod. Pregătim asta acum, spun din bucătărie. Producem ,strict pentru internet, momente pe care le-am început acum patru ani. Vrem să dăm şi publicului de internet posibilitatea să ne vadă. Vrem să ajungem şi la publicul de internet. Vrem să facem asta“, spune cu sinceritate Toni Grecu.

„Îmi place noutate, e cea mai tare chestie posibilă. Dacă poţi să lupţi cu ce se cere, e cea mai tare chestie posibilă. Mă uit la emisiuni pe care le făceam acum câţiva ani. Ce lentoare! În trei minute, acum, faci trei scheciuri şi un interviu. Mă enervează scheciurile lungi. Energie, diversitate, asta ar trebui să aibă în vedere cel care face comedie la televizor“, specifică umoristul.

image

Toni Grecu FOTO David Muntean

„Televiziunea este comerţ“

„Succesul «Serviciului Român de Comedie» se măsoară în puncte de rating. Este o marfă, trebuie să se vândă. Televiziunea este comerţ. Totul se raportează la câţi oameni se uită. Comparăm cu ce a fost ieri, cu ce va fi mâine. Nu contează nici longevitatea, dar publicul fidel contează. Astăzi avem prima încercare, vom vedea în cursul acestui sezon ce se întâmplă. Publicul mare are o remanenţă foarte puternică. Până află toată lumea că ai făcut ceva noi, că eşti într-un spaţiu nou poate dura câteva luni de zile. E ca un vapor uriaş pe care îl porneşti greu, dar dacă l-ai pornit bine, e beton! Dacă nu are motoarele puternice riscă să rămână în dană“, se destăinuie el.

Bugetul disponibil, cheia succesului unui show de umor

„Este foarte important să ai un suport bun, mă refer la o staţie care să-ţi ofere bugetul necesar. Noi avem un program costisitor. La o televiziune mai mică, genul ăsta de programe nu funcţionează. Faptul că apărem la o televiziune mare este un câştig esenţial. Divertismentul este scump oriunde în lume. Fără un buget cât de cât rezonabil, nu poţi să faci treabă. Fără buget facem umor pe internet, facem benevol, de drag“, încheie Toni.

image

Toni Grecu, Gina Pistol şi Horia Brenciu, la „Serviciul Român de Comedie” FOTO Antena 1

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite