Pană de curent la premiera filmului lui Ethan Hawke la Bucureşti. Actorul a salvat situaţia cu umor
0Regizorul Richard Linklater, prezent miercuri seară la gala caritabilă Ovidiu Ro, în timpul căreia a fost proiectat şi filmul acestuia "Before Midnight", cu Ethan Hawke, le-a oferit cineaştilor prezenţi la eveniment sfaturi despre modul în care se poate realiza o peliculă în funcţie de buget.
Gala Ovidiu Ro "Before It's Too Late" a avut ca scop strângerea de fonduri pentru susţinerea proiectului "Fiecare copil în grădiniţă" al Asociaţiei Ovidiu Ro - iniţiat de Maria Gheorghiu şi Leslie Hawke, mama lui Ethan Hawke.
Evenimentul, care a avut loc la Palatul Copiilor din Bucureşti, a inclus proiecţia în premieră în România a filmului "Before Midnight", în prezenţa lui Ethan Hawke şi a regizorului Richard Linklater, precum şi un concert al trupei Moonlight Breakfast.
Evenimentul prezentat de Amalia Enache a început în jurul orei 20.00. Din prima parte a proiecţiei "Before Midnight" nu au lipsit peripeţiile, când filmul s-a întrerupt brusc. La câteva minute după acest incident, Amalia Enache s-a întors pe scenă pentru a explica publicului că din cauza căldurii aparatura de proiecţie a cedat şi este nevoie de câteva minute de pauză. În minutele de pauză au venit pe scenă actorul George Piştereanu, care se afla în public, şi criticul de film Irina Margareta Nistor.
Dar cel care a salvat situaţia a fost Ethan Hawke, care a apărut în mijlocul publicului, plin de umor. "Bun venit în România!", a spus actorul. "Ştiţi, filmul acesta este minunat, este chiar minunat. Dacă Julie (Delpy - n.r.) ar fi aici, l-am juca pentru voi, dar Julie este la Paris", a spus Hawke şi, când a ajuns pe scenă, s-a uitat întrebător la Amalia Enache, care îi făcea semne din primul rând. "Vrei să fii tu Julie?", a zâmbit el. "Uau, mă simt aşa... ca Elvis (Presley)". "Păi urcă aici lângă mine, fetiţo!", a spus Hawke cu voce îngroşată, spre amuzamentul tuturor.
"Ştiţi, dacă tot nu merge filmul, nu ar fi mai bine să începem petrecerea?", a spus actorul, în timp ce i se făceau semne că proiecţia poate reîncepe. Ca să poată comunica cu proiecţionistul de pe scenă, Hawke a trebuit să înveţe un cuvânt în română - "merge". "Merge? Merge?", a strigat actorul de pe scenă, cu câteva minute înainte ca proiecţia să reînceapă.
După film, regizorul Richard Linklater şi Ethan Hawke au participat la o sesiune de întrebări şi răspunsuri, moment în care spectatorii au putut afla lucruri despre felul în care a fost realizat lungmetrajul "Before Midnight", dar şi despre modul în care un cineast îşi poate realiza proiectul în funcţie de buget.
Întrebat ce sfaturi are pentru tinerii cineaşti care nu au bani să îşi finanţeze peliculele, Linklater i-a sfătuit pe debutanţi să încerce să îşi facă filmul pe care şi-l doresc în funcţie de limitările de buget. "Este o perioadă grozavă să fii cineast... cred că trebuie să îţi faci primele filme cu bugetul pe care îl obţii, să te mulezi pe limitările tale. După ce îţi faci filmele pe care vrei să le faci, oamenii o să ajungă să te cunoască. Nu poţi să ceri bani de la oameni care nu te cunosc", a spus acesta.
Ethan Hawke şi Linklater au vorbit despre felul în care au fost create dialogurile între personaje, despre filmările în Grecia, dar şi despre decizia de a face o a treia parte a seriei "Before". Cei doi au spus că dialogurile au fost scrise şi rescrise de Linklater, Hawke şi Delpy, iar scenele nu au inclus improvizaţie. "Ca să improvizăm, cred că trebuia să fim mai deştepţi decât suntem cu adevărat", a glumit Hawke.
Acesta a mai spus că Delpy joacă în seria "Before" rolul unei femei "pe care ai putea să o vezi intrând în cameră, o femeie reală". "Actriţele joacă în general ... umbre, roluri discrete. Ea este un personaj real", a spus Hawke.
Înainte de proiecţie, la conferinţa de presă ce a precedat gala, Hawke şi Linklater au spus că relaţia dintre ei doi şi Delpy seamănă oarecum cu relaţia cuplului din trilogie, dar "fără bagajul emoţional al unui parteneriat de viaţă". "Avem o relaţie artistică. Ne place să stăm într-o cameră zece săptămâni şi să scriem", a spus regizorul la conferinţă. De asemenea, Linklater a spus că, de fapt, filmările pentru "Before Midnight" au fost devansate cu un an, pentru ca planurile între el şi cei doi actori să se armonizeze.
"Cred că primul film din seria «Before» este despre cum ar putea fi (relaţia dintre cei doi, n.r.), cel de-al doilea, despre ce ar fi trebuit să fie această relaţie şi partea a treia ("Before Midnight", n.r.) este despre cum este această relaţie", a spus Hawke.
Linklater s-a referit la tipul de finanţare pe care filmele din trilogie au obţinut-o de-a lungul timpului: primul film din seria "Before" a fost o producţie de studio, al doilea, o producţie independentă, iar al treilea a avut finanţare privată.
Asociaţia Ovidiu Ro mai trebuie să strângă 140.000 de euro pentru finanţarea programului "Fiecare copil în grădiniţă" în anul şcolar 2013 - 2014. Obiectivul pe termen lung al Asociaţiei Ovidiu Ro este să transforme programul pentru ca fiecare copil sărac din România să beneficieze de o educaţie timpurie de calitate şi să aibă astfel şansa de a deveni un membru activ al societăţii.