Opinia psihologului despre viziunile avute de Cotabiţă cât a fost în comă: „O combinaţie între amintiri şi fantezii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Cotabiţă spune că este un „cu totul şi cu totul alt om“ FOTO Roberto Sălceanu
Gabriel Cotabiţă spune că este un „cu totul şi cu totul alt om“ FOTO Roberto Sălceanu

Cântăreţul Gabriel Cotabiţă (60 de ani) a povestit experienţele prin care a trecut în timpul celor trei săptămâni de comă, precizând, printre altele, că a făcut mai multe călătorii, călăuzit de „o entitate“, şi a ajuns chiar şi în Evul Mediu. Contactată de reporterii „Adevărul“, psihologul Keren Rosner a descifrat declaraţiile artistului, fiind de părere că viziunile sale sunt o combinaţie între amintiri şi fantezii.

Prezent în emisiunea „Acces Direct“, de la Antena 1, Cotabiţă a vorbit despre perioada dificilă prin care a trecut în urma stopului cardio-respirator suferit în luna mai. Artistul a vorbit despre călătorii în Evul Mediu şi alte ţări, despre „o entitate“, dar şi despre cum l-a schimbat această experienţă, care l-a transformat în „cu totul şi cu totul alt om“.

„Prima călătorie a fost undeva prin Evul Mediu, cu nişte cavaleri care se luptau de zor acolo. Nu am stat foarte mult acolo, dar să nu cumva să înţelegeţi că făceam parte, eu eram un spectator. (...) Am văzut lumea, entitatea m-a plimbat la Roma, am fost în Filipine, am fost în Australia, pe aceeaşi scenă pe care am fost acum câţiva ani. Au fost nişte locuri care îmi dădeau puterea să cred că încă nu am terminat ceea ce aveam de făcut“, a declarat Cotabiţă, citat de „Click!“.

Cum a ajuns Gabriel Cotabiţă în Evul Mediu

Contactată de reporterii „Adevărul“, psihologul Keren Rosner a explicat că aceste călătorii făcute de cântăreţ sunt nişte proiecţii ale imaginaţiei bazate pe informaţii acumulate de-a lungul vieţii. „Totul este vis, este doar în mintea omului, corpul rămâne imobilizat şi doar mintea poate să proiecteze aceste călătorii, să facă astfel de asocieri între idei şi imagini. Bănuiesc că tot ceea ce a povestit domnul Cotabiţă sunt fie nişte amintiri din ceea ce a văzut la cinema sau în documentare, fie din ceea ce a citit. A avut nişte viziuni care de fapt sunt nişte proiecţii ale imaginaţiei, dar această imaginaţie se bazează pe informaţiile acumulate de-a lungul vieţii. Este cunoscut faptul că inconştientul înmagazinează absolut orice amintire parcursă de individ, orice i s-a întâmplat, a văzut, a trăit sau a citit. Aceste informaţii au fost conştientizate, ele există în rezervorul nostru de amintiri. Într-o astfel de situaţie, dumnealui a avut acces la zona inconştientă şi a putut extrage nişte informaţii pe care le avea“, a precizat Rosner. 

Aceasta a subliniat că în momentul în care pacientul este în comă se fac noi conexiuni, diferite de cele care se fac în mod obişnuit, iar rezultatul este o combinaţie între amintiri şi fantezii. 

Mă îndoiesc că un budist va spune că l-a întâlnit pe Iisus sau că un creştin va spune că l-a întâlnit pe Mahomed în aceste viziuni. Ţine de credinţele individului şi de convingerile de dinainte   Keren Rosner, psiholog

Cântăreţul a mărturisit şi că a primit mai multe mesaje din partea „unei entităţi“ prin care a fost încurajat să fie un om mai bun. Psihologul spune că aici intervine convingerea individuală a existenţei unei entităţi supranaturale sau a unei puteri, care poate fi „un simbol, supra-eul sau chiar cenzura morală.“

De asemenea, cântăreţul a subliniat că nu a văzut „lumina albă“, atât de des invocată de cei care trec prin astfel de experienţe: „Lumina albă o vezi dacă vrei să mori, dacă vezi culoarul. Eu n-am văzut nici o secundă nicio lumină albă. Tot ce-a fost în jurul meu a fost culoare închisă, ceva negru când am mers în zona Medievală, însă când am fost în Australia era însorit“, a spus artistul, care a recunoscut şi că zona Medievală era legată de o pasiune a lui, iar Australia de un concert pe care l-a susţinut acolo.

Despre acest aspect, Rosner afirmă că nu e o regulă general valabilă, fiind de părere că fiecare persoană trăieşte momentul în felul ei, în funcţie de convingerile religioase şi de viaţă. 

„Nu este general valabil, sunt foarte multe persoane care mărturisesc că au văzut această lumină şi sunt persoane care nu o văd, ci au anumite experienţe, călătorii sau viziuni. Probabil că ţine de starea fizică, de problema somatică pe care o ai şi de starea psihică de dinainte sau de propriile convingeri. Sunt nişte combinaţii foarte complexe şi nu se pot generaliza, sunt individuale unice. Fiecare trăieşte în felul lui şi se leagă de cultură şi de convingerile religioase pe care le are fiecare. Mă îndoiesc că un budist va spune că l-a întâlnit pe Iisus sau un creştin va spune că l-a întâlnit pe Mahomed în aceste viziuni. Ţine de credinţele individului şi de convingerile de dinainte, pentru că ele se păstrează, alături de toate informaţiile pe care le-a avut, cu acestea reinventează, recreează, recombină şi are aceste viziuni noi“, a declarat medicul. 

Cum s-a schimbat şi de ce Gabriel Cotabiţă

Pe de altă parte, Cotabiţă a declarat că fiicele sale i-au povestit că reacţiile din timpul comei au fost violente, mai ales faţă de asistentele care îl îngrijau, deşi în realitate nu este o persoană foarte paşnică: „Erau momente în care mă trezeam şi mă speriau asistentele, că am avut două asistente care s-au purtat excepţional, însă mi-au spus fetele că le-am ameninţat că vreau să le bat.“

Psihologul consideră că explicaţia nu este una exclusiv psihologică, fiind de părere că ar putea fi vorba de o reacţie generată de medicamente sau de o stare de disconfort pe care a trăit-o şi şi-a manifestat-o în momentul în care a devenit conştient. „Să stai atâtea zile într-o anumită poziţie, să fii şi intubat, toate acestea îţi dau o stare foarte neplăcută. A fost o consecinţă a ceea ce a trăit, se poate să fi fost agitat psihic şi să-şi exprime furia. Nu are legătură cu experienţe paranormale sau mistice“, crede Rosner.  

Impactul este foarte puternic şi mulţi mărturisesc că se simt de parcă s-au născut a doua oară. De fapt, este o reevaluare a propriei vieţi şi a propriei persoane. Oamenii care se trezesc din comă nu mai sunt atât de centraţi pe sine, au o înţelegere mult mai profundă a vieţii   Keren Rosner, psiholog

Cotabiţă a afirmat şi că această încercare l-a schimbat radical şi l-a făcut să înţeleagă mai bine viaţa şi scopul pe care îl are. „Trebuie să bucur oameni, să fiu bun şi să fiu mult mai deschis. Sunt cu totul şi cu totul alt om, am cu totul şi cu totul altă perspectivă. Sunt mult mai calm, mult mai cald. Din ce am înţeles eu, nu trebuie să alergi nicăieri. Trebuie să iubeşti oamenii de lângă tine şi să fii tu liniştit, să-i ajuţi pe ceilalţi.“

Rosner precizează că impactul unei astfel de trăiri este foarte puternic şi în cele mai multe cazuri oamenii suferă transformări pozitive. „Din mărturisirile persoanelor care au trăit asemenea experienţe, majoritatea, ca să nu spunem toţi, se schimbă, pentru că ajung într-un punct în care sunt foarte aproape de a-şi pierde viaţa. În acel moment darul vieţii este atât de preţuit încât generează astfel de transformări, în general pozitive, pentru că înţelegi că viaţa este extrem de fragilă. Oamenii se schimbă în mod pozitiv, încearcă să fie în acord cu normele morale. Conduita omului, priorităţile lui, sensul vieţii lui va fi altul decât cel de până atunci. Impactul este foarte puternic şi mulţi mărturisesc că se simt de parcă s-au născut a doua oară. De fapt, este o reevaluare a propriei vieţi şi a propriei persoane. Oamenii care se trezesc din comă nu mai sunt atât de centraţi pe sine, au o înţelegere mult mai profundă a vieţii“, a conchis psihologul Keren Rosner. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite