Universităţile vor pregăti lideri pentru Armată cu diplomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu va pregăti lideri militari
Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu va pregăti lideri militari

Guvernul a aprobat miercuri introducerea a 35 de noi specializări şi programe de studii universitare de licenţă în universităţile de stat. Printre ele: leadership militar, dar şi managementul sistemelor de supraveghere aeriană.

Universităţile îşi reînoiesc oferta educaţională în această toamnă încercând să ţină pasul cu piaţa muncii, dar şi pentru a atrage cât mai mulţi studenţi, în contextul în care, în ultimii 25 de ani, numărul tinerilor care urmează o facultate în România a scăzut cu 35 la sută. 

Specializări cu nume pompos ca „Leadership militar”, dar şi specializări căutate precum „Media digitală” şi bănoase precum „Managementul sistemelor de supraveghere aeriană” iau locul unor specializări sau programe de studiu care intră în lichidare, pentru că nu sunt căutate. 

„Leadership militar cred că se referă la ceea ce se numea înainte cursuri de conducere pentru comandanţii de unităţi. Sună bine, dar nu am mai auzit de un astfel de curs şi nu ştiu în ce ar putea presupune curricula. Poate fi vorba de grand strategy, managementul resurselor naţionale, jocuri de război, care ar putea crea un lider. În ceea ce priveşte managementul sistemelor de supraveghere aeriană este o profesie căutată, necesară în conducerea zborului, este şi bine plătită”, a explicat pentru bloggerul Adevărul, generalul Alexandru Grumaz.

Oferta de studiu trebuie să ţină pasul cu evoluţia tehnologiei, iar orice încercare de compatibilizare a specilizărilor cu mediul socio-economic actual este normală şi binevenită, consideră şi profesorul Ştefan Vlaston.

„Problema a fost că mult timp anumite catedre au fost ţinute împotriva curentului din cauza pensionarilor, în schimb odată cu înjumătăţirea studenţilor, universităţile nu îşi mai permit să piardă studenţi”, a spus Vlaston.

Cum au fost stabilite noile specializări

Potrivit ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, specializările şi programele noi de licenţă şi master aprobate, miercuri, în Guvern au trecut prin mai multe evaluări succesive. „Au fost făcute studii de impact, există metode ştiinţifice pentru a prospecta cerinţele angajatorilor. Specializările au fost aprobate în Consiliile de Administraţie ale Universităţilor, au fost avizate de ARACIS, pe baza argumentelor. Este ceva firesc ca universităţile să fie dinamice, să vină în întâmpinarea cerinţelor pieţei. Acestea chiar ar trebui să fie cât mai prompte şi trebuie să aibă o preocupare continuă pentru a obţine o concordanţă între programele de studiu şi cerinţă”, a explicat pentru „Adevărul”, Mircea Dumitru. 

De asemenea, propunerile facultăţilor au fost avizate şi de Consiliul Naţional al Rectorilor. Guvernul a aprobat, miercuri, introducerea a 35 de noi specializări şi programe de studii universitare de licenţă în universităţile de stat, acreditate de ARACIS, precum şi 64 de programe de studii universitare de master, ca urmare a reorganizării unităţilor de învăţământ. Pe de altă parte, însă, nu mai puţin de 24 de programe de licenţă intră în lichidare. 

Un număr de şase specializări noi au fost introduse în Nomenclatorul domeniilor şi programelor de studiu, respectiv Chimie farmaceutică, Echipamente şi sisteme electronice militare, electronică – radioelectronică de aviaţie, Media digitală, Managementul sistemelor de supraveghere aeriană, Leadership militar, Pedagogie socială. 

În acelaşi timp, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj a renunţat la 10 programe de licenţă, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti a renunţat la opt programe, Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea” din Capitală a renunţat la patru programe, iar Universitatea Danubius din Galaţi la două programe.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite