Scandalurile numirilor politice ating şi Institutul Limbii Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Institutului Limbii Române (ILR) George Doca vrea să îi demită pe membrii Consiliului de Coordonare ai instituţiei pentru că s-au opus numirii lui în funcţie, după cum susţin cei din urmă. Concret, în decembrie profesorii din cadrul Consiliului l-au contestat pe noul director, numit de Liviu Pop, pe motiv că nu ar avea competenţele profesionale necesare.

Pe 20 decembrie 2017, Consiliul de Coordonare al ILR şi-a exprimat public nedumerirea la aflarea veştii că a fost numită la conducerea instituţiei „o persoană necunoscută şi inadecvată profesional, printr-o procedură complet netransparentă şi fără nicio consultare a Consiliului”.

„Ne exprimăm îngrijorarea asupra modului în care a fost operată schimbarea conducerii ILR, fără asigurarea transparenţei. Informaţii despre noul director sunt foarte greu de găsit în spaţiul public. Înţelegem, totuşi, că domnia sa nu are nici calificare filologică, nici experienţă managerială, nici performanţe ştiinţifice sau didactice. Ne exprimăm, totodată, nedumerirea faţă de eludarea căilor legale de ocupare a postului de către George Doca. După cum se ştie, posturile din sectorul public pot fi ocupate numai prin concurs“, se arată în poziţia transmisă luna trecută de membrii Consiliului către ministerul Educaţiei.

Acum, directorul George Doca (ALDE) vrea să îi înlocuiască pe membrii acestei structuri, motiv pentru care a solicitat universităţilor să vină cu propuneri de profesori. „Se doreşte înlocuirea noastră din cauza unor raţiuni politice. Eu şi colegii mei activăm de ani de zile în ILR dar se pare că acest lucru este irelevant în faţa intereselor anumitor indivizi. Oamenii cu expertiză deranjează. În aceste condiţii, nu ne rămâne altă opţiune decât depunerea unei demisii de onoare. Nu dorim să fim părtaşi la demantelarea, în scopuri politice, unei instituţii la edificarea căreia au conlucrat generaţii de filologi români“, a transmis Liviu Papadima, unul dintre membrii Consiliului.

Acesta a mai adăugat că şi cei peste 40 de lectori din străinătate i-au solicitat ministrului Liviu Pop explicaţii cu privire la numirea unei persoane a cărei competenţe sunt îndoielnice, după cum au afirmat aceştia.

În replică, şeful de la Educaţie a spus că ,,înainte de domnul Doca, acest post a fost ocupat de Corina Cherteş, profesoară de Matematică. Aşadar, nu văd de ce ar fi o problemă cu actualul director. Oricum, postul va fi scos la concurs, lucru ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 7 ani. Sper că vom reuşi să finalizăm toate procedurile, astfel încât la finele lunii februarie să reuşim să îl demarăm.“, a declarat pentru Adevărul Liviu Pop.

La rândul său, prorectorul Universităţii Bucureşti Liviu Papadima a afirmat că, în comparaţie cu George Doca, fostul director are o experienţă vastă în învăţământul românesc. În plus, posedă competenţe de management educaţional şi un CV disponibil în spaţiul public.De asemenea, acesta a punctat că există o derogare de la legislaţia în vigoare care permite organizarea de concursuri pentru cadrele didactice, Ori membrii ILR desfăşoară tot o activitate pedagogică, prin urmare, derogarea ar trebui să se aplice şi pentru ei.

ILR se ocupă de promovarea limbii şi culturii române peste hotare. În momentul de faţă, instituţia coordonează peste 40 de lectorate de limba română în universităţi din întreaga lume şi gestionează un larg program de cursuri şcolare destinate copiilor de origine română din străinătate.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite