Noi reguli privind admiterea la licee şi facultăţi pentru românii de pretutindeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi reguli pentru românii de pretutindeni care vor să se încrie la liceele sau facultăţile din România
Noi reguli pentru românii de pretutindeni care vor să se încrie la liceele sau facultăţile din România

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a aprobat metodologia ce reglementează procedurile de şcolarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul preuniversitar şi superior de stat pentru anul 2017 - 2018. Printre modificări se numără posibilitatea candidaţilor de aplica la un număr nelimitat de universităţi, dar şi faptul că dosarele de înscriere pentru facultate sau liceu se vor putea depune online sau prin poştă.

În primul rând, concursul de admitere la studii universitare de licenţă a românilor de pretutindeni se va realiza de către universităţi, pe locurile alocate românilor de pretutindeni, pe baza concursului de dosare şi a criteriilor stabilite de acestea.

„Înainte acest lucru era în atribuţia unei echipe desemnată de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Afacerilor Externe, care se deplasa în ţările unde erau mai mullţi etnici români, adică în Ucraina, Moldova, Bulgaria, Macedonia şi Albania, iar acolo făceau selecţia candidaţilor“, a explicat pentru Adevărul, Gigel Paraschiv, secretar de stat în cadrul Ministerul Educaţiei.

Pentru anul universitar 2017 – 2018  candidaţii au ocazia să aplice pentru un număr nelimitat de universităţi, domenii şi specializări, situaţie restricţionată în anii anteriori la un singur domeniu şi cel mult trei instituţii de învăţământ superior.

Totodată, au fost reduse costurile de timp sau deplasare pentru depunerea dosarelor de candidatură, fiind aprobate următoarele modalităţi: electronic (pe o adresă de e-mail stabilită de instituţia de învăţământ superior), prin poştă pe adresa universităţilor, la târgurile educaţionale organizate pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit legislaţiei în vigoare şi la sediile extensiunilor universitare care funcţionează pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, tinerii din Republica Moldova pot trimite dosarele pe e-mail la Ministerul Educaţiei Naţionale, în timp ce candidaţii din diaspora au la dispoziţie adresa dosarerompret@edu.gov.ro sau misiunile diplomatice ale României din ţările învecinate/străinătate, care vor transmite dosarele la minister şi de aici mai departe la instituţiile de învăţământ superior dorite. Pe aceleaşi adrese de e-mail pot fi solicitate şi detalii suplimentare sau clarificări privind procedurile de şcolarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul de stat din România.

În ceea ce priveşte noutăţile din învăţământul preuniversitar,  acum metodologia de şcolarizare pentru anul şcolar 2017-2018 vizează posibiltatea de depunere a dosarelor de candidatură prin poştă pentru toţi românii de pretutindeni, în perioada  10 – 17 iulie. Acestea vor fi trimise către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi sau la Ministerul Educaţiei Naţionale.

Peste 3.700 de locuri au fost alocate în 2017 - 2018 pentru şcolarizarea în învătământul superior de stat a românilor din afara graniţelor ţării care vor să studieze în România şi aproximativ 1.800 de locuri pentru învăţământul universitar.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite