Începe un nou an universitar. Când îşi deschid porţile facultăţile şi unde sunt cele mai mari taxe universitare
0Universităţile îşi deschid porţile zilele acestea, unele dintre ele chiar mai devreme de data stabilită în mod tradiţional, pe 1 octombrie. Universitatea de Vest din Timişoara, spre exemplu, a organizat de luni ceremonia pentru noul an universitar, iar la UBB din Cluj-Napoca facultăţile şi-au primit tot de luni viitorii studenţi.
Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) îşi deschid porţile pe 1 octombrie, în timp ce UBB Cluj şi Universitatea de Vest din Timişoara au dat startul chiar de luni.
Studenţii se cazează zilele acestea în cămine, iar de miercuri vor începe oficial şi cursurile.
„Astăzi (luni - n.r.) se organizează deschiderea la facultăţi şi marţi, la universitate. Anul acesta avem în jur de 40.000 de studenţi, cu 3% mai mulţi decât anul trecut şi s-au ocupat toate locurile bugetate. Au rămas doar câteva locuri la taxă, neocupate. Unele cursuri vor începe chiar de marţi”, a declarat pentru „Adevărul” prorectorul de la UBB, Ana Soos.
În mare, locurile la universităţile de stat s-au ocupat aproape în întregime, doar la taxă au mai rămas câteva, spun reprezentanţii instituţiilor.Taxe de scolarizare crescute in 81% din universitati in ultimii ani
La Academia de Studii Economice au rămas în jur de 200 de locuri libere la taxă, din 6.000.
La Universitatea de Vest din Timişoara au rămas, de asemenea locuri libere, având în vedere că după prima sesiune aveau neocupate 300 de locuri la buget şi aproximativ 2.600 la taxă.
Burse de practică pentru studenţi
Ministrul Învăţământului Superior, Mihnea Costoiu, a declarat că anul acesta, peste 100.000 de studenţi vor primi burse pentru programe de practică la companii, iar firmelor li se vor deconta cheltuieli cu angajaţii care îi îndrumă pe aceştia. De asemenea, va fi reluat programul de burse doctorale, de 1.850 de lei pentru fiecare doctorand, pe lună, pentru a-şi finaliza studiile.
Mesajul ministrului către rectori
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a solicitat rectorilor universităţilor din România să se asigure că nu vor fi probleme cu începerea anului universitar.
„Începerea anului universitar nu este numai un eveniment festiv, ci şi o coordonată care defineşte simbolic spaţiul academic. Pe 1 octombrie universităţile nu îşi reiau doar sarcinile didactice ori educative, ci demonstrează încă o dată rolul important pe care sistemul de învăţământ superior îl are la nivelul întregii societăţi româneşti. De aceea, este important ca începerea noului an universitar să decurgă fără incidente”, a declarat Mihnea Costoiu.
Topul celor mai scumpe cămine studenţeşti
Odată cu începerea anului universitar, studenţii se cazează în cămine. Aceştia plătesc în medie în jur de 100 de lei pe loc, însă sunt locuri mult mai scumpe. Căminele Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu sunt cele mai scumpe din ţară, potrivit datelor obţinute săptămâna trecută de „Adevărul“ de la Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), care a lansat azi şi un studiu în care prezintă aceste date. Studenţii atrag atenţia că taxele universitare „cresc de la un an la altul şi că multe dintre ele sunt nejustificate, la limita legii sau chiar ilegale”, potrivit comunicatului de presă prin care au anunţat lansarea studiului privind 21 de universităţi din ţară.
Topul căminelor universitare:
- Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu - 540 de lei pentru o cameră de cămin
- Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi - 500 de lei
- Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iulia Haţieganu“ din Cluj - 280 de lei
- Universitatea Politehnică din Bucureşti - 250 de lei (doar în prima lună)
- Universitatea Ovidius din Constanţa - 250 de lei
- Universitatea din Bucureşti - 220 de lei
- Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca - 170 de lei
- Academia de Studii Economice din Bucureşti - 135 de lei
- Universitatea de Vest din Timişoara - 100 de lei
ANOSR: Taxele de şcolarizare au crescut în 81% din universităţi, în ultimii ani
Studiul ANOSR arată că în ultimul an universitar, 38% dintre universităţi au crescut taxele de şcolarizare, iar în ultimii trei ani, taxele au crescut în 81% din universităţi.
ANOSR arată şi faptul ca sunt diferenţe între taxele de şcolarizare încasate de universităţi pentru acelaşi program de studiu, deşi costurile ar trebui sa fie similare, se arată într-un comunicat de presă ANOSR. Dacă la Universitatea Româno-Americană specializarea Drept e taxata cu 2000 de lei, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca acelaşi program de Drept e taxat cu 3600 de lei.
De asemenea, diferenţele de la o universitate la alta pentru taxele plătite la specializări ca Economie, Psihologie sau Automatică şi Calculatoare pot fi de până la 2000 de lei. Cele mai mari diferenţe sunt la specializarile de Medicină: de la 4.800 de lei la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu până la 9.000 de lei la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Taxe de admitere de 350 de lei
Analizând taxele de admitere la universitate, ANOSR a constatat că acestea variază între 20 şi 350 de lei, în contextul în care valoarea acestor taxe ar trebui să acopere doar cheltuielile legate de personalul prezent la procesul de cazare şi materialele utilizate, acestea nedepăşind câteva zeci de lei. Astfel, cele mai mari taxe de admitere sunt încasate de universităţile de medicină: UMF ”Grigore T. Popa” Iasi – 350 de lei, UMF din Târgu Mureş - 200-500 de lei, UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj – 300 de lei.
De asemenea, universităţile pot încasa taxe de înmatriculare sau taxe de confirmare, care ar trebui să acopere serviciile de înscriere a studenţilor în registrele oficiale ale universităţii. Deşi costurile pentru acest proces sunt infime, există universităţi care încasează şi 250 de lei taxă de înmatriculare, în contextul în care unele universităţi nu încaseaza niciun leu în plus pentru înmatricularea studenţilor.
Sute de lei pentru taxe de reexaminare si mariri de note
Taxele de reexaminare costă între 25 de lei pe examen (Universitatea Politehnica Timişoara) şi 135 pe credit ECTS (Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca), ceea ce înseamnă că restanţa unui examen de 5 credite poate ajunge la 675 de lei.
Studiul ANOSR mai arată că Academia de Studii Economice din Bucureşti este singura universitate din ţară care percepe taxe de reexaminare de la a doua încercare a studenţilor de a lua examenul, în contextul în care toate celelalte universităţi permit studenţilor două prezentari gratuite.
Nici studenţii care vor să ia note mai mari nu sunt scutiţi de plată. Cei care vor să meargă la examene de mărire sunt nevoiţi să plătească până la 50 de lei pe credit, ceea ce înseamnă sume de până la 200-300 de lei. Există şi universităţi care oferă posibilitatea participării la examene de mărire în mod gratuit, cum este Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Universitatea Babeş-Bolyai din Bucureşti care permit studenţilor să meargă gratuit.
Taxe şi pentru studenţii la buget
ANOSR mai arată că studenţii sunt nevoiţi să plătească o serie de alte taxe pentru serviciile administrative oferite de universitate, un exemplu fiind taxa pentru susţinerea examenului de licenţă aplicată tuturor studenţilor în 24% din universităţi.
Studiul ANOSR mai arată că 76% din universităţi nu fac diferenţe între studenţii la taxă şi cei la buget când vine vorba de plata taxelor administrative.
”Atragem atenţia universităţilor că problema subfinanţării educaţiei nu trebuie rezolvată prin condamnarea pe nedrept a studenţilor la taxe mai mari şi aşteptăm din partea lor mesaje şi acţiuni mai ferme prin care să atragă atenţia asupra problemelor datorate lipsei unei alocări suficiente pentru educaţie. Aşteptăm să vedem şi propunerile de la Guvern privind Legea Bugetului pentru anul viitor pentru că, dacă educaţia va fi tratata cu aceeaşi lipsă de importanţă cu care a fost tratată la rectificarea bugetară din ultimele zile, suntem pregătiţi să ne organizăm pentru o toamna studenţească”, a declarat Cristi Popescu, Presedinte ANOSR
RAPORT Topul universităţilor româneşti în funcţie de numărul de studenţi
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca are cei mai mulţi studenţi dintre toate universităţile româneşti de stat, potrivit raportului publicat în iulie de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS). În schimb, raportul arată o scădere drastică a numărului studenţilor în ultimii ani.
Topul celor mai scumpe cămine studenţeşti. Sibiu, pe primul loc
Căminele Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu sunt cele mai scumpe din ţară, potrivit datelor obţinute de „Adevărul“ de la Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). Pe locul doi se află Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, urmată de UMF Cluj.
Studenţii de la Universitatea „Ovidius“ reclamă modul în care s-a făcut repartizarea în cămine
Reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti din Universitatea „Ovidius” Constanţa au adus în discuţie mai multe probleme legate de începerea anului universitar şi de condiţiile din căminele studenţeşti.