Crowdfunding – soluţie de finanţare pentru studiile în străinătate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
graduation

Finanţarea reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se întâlnesc cei care vor să plece la studii în străinătate. O soluţie creativă pentru a rezolva această problemă este crowdfundingul, iniţiativă care deja reprezintă un succes în domeniul ideilor inovative de business.

Majoritatea celor care se gândesc să aplice la studii în străinătate întâmpină o serie de dificultăţi şi provocări care trebuie gândite şi soluţionate într-un mod eficient, creativ, dar şi foarte rapid. Printre aceste dificultăţi se numără şi identificarea universităţilor şi a domeniilor de studiu potrivite pentru nevoile fiecăruia, realizarea dosarului de aplicare pentru maximizarea şanselor de admitere, cazarea şi, mai ales, finanţarea. În timp ce primele probleme se rezolvă relativ repede, fiind legate de preferinţele aplicantului, backgroundul academic şi personal al acestuia şi sprijinul primit din partea unui consilier educaţional pentru aspectele procedurale, ultima problemă – finanţarea – este probabil cea care se rezolvă cel mai greu, iar uneori nu are o soluţie imediată.   

Cum funcţionează crowdfundingul?

În contextul creşterii taxelor de şcolarizare la universităţile din întreaga lume, dar şi al scăderii bugetelor alocate de universităţi şi guverne pentru finanţarea studenţilor şi subvenţionarea programelor de studiu, ce facem pentru a pleca totuşi la studii în străinătate?

Una din soluţiile cele mai creative este crowdfundingul sau multifinanţarea. Ideea de crowdfunding a fost iniţial folosită ca modalitate de finanţare a ideilor inovative de business, acolo unde antreprenorii nu au reuşit să obţină finanţare guvernamentală sau din partea unui singur investitor privat. Datorită succesului pe latura finanţării startupurilor din întreaga lume, această idee a fost repede preluată şi pentru finanţarea studiilor superioare.

Principiul de bază este simplu: persoana care are nevoie de finanţare realizează o scurtă prezentare a ideii de afacere sau a iniţiativei academice – preferabil sub forma unui video foarte creativ şi persuasiv. Această prezentare va fi apoi disponibilă online şi va ajunge astfel la un public foarte larg (ceea ce nu ar fi posibil în lipsa mediului virtual), lucru care facilitează obţinerea de finanţare multiplă din partea tuturor celor care sunt dispuşi să susţină ideea. Suma de care are nevoie studentul este, de regulă, stabilită de acesta şi trebuie să existe o garanţie a faptului că banii sunt folosiţi pentru studii – aspect care ţine tot de imaginaţia studentului.

Cine a reuşit acest lucru?

Cu siguranţă au reuşit persoanele cu iniţiativă, creativitate şi mult curaj. Unul dintre exemplele în acest sens este o studentă din Republica Moldova, care, rămasă fără resurse financiare în perioada unui program de master în Franţa, a apelat la crowdfunding. Situaţia ei a fost prezentată de curând într-un reportaj Euronews, iar astfel s-a atras atenţia asupra ideii de crowdfunding ca soluţie de finanţare pentru studii, atunci când alte soluţii nu există. 

Care sunt avantajele?

În cazul Olgăi Turcan din reportajul Euronews, acest tip de finanţare nu a acoperit doar suma de care studenta avea nevoie, ci chiar a depăşit-o cu aproximativ 1000 de euro, fiind astfel un succes peste aşteptări. Însă, cel mai mare avantaj este faptul că prin crowdfunding fiecare persoană poate influenţa în mod direct finanţarea pentru iniţiativa sa, fie ea academică sau profesională, iar acesta devine astfel un proces mobilizator şi imaginativ pentru studentul care doreşte finanţarea. Implicaţiile crowdfundingului sunt mult mai complexe, pentru că fiecare trebuie să fie cât mai “resourceful”, adică să facă apel la propria imaginaţie, creativitate şi iniţiativă, în locul clasicei aşteptări pasive a unei eventuale burse sau a dependenţei de resursele financiare ale părinţilor.

Studiile în străinătate sunt (sau ar trebui să fie) prin natura lor un proces de maturizare al celui care urmează să facă acest pas. Prin urmare, crowdfundingul poate fi pentru fiecare o provocare de a se mobiliza şi de a merge cât mai departe pentru sustenabilitatea studiului în străinătate din punct de vedere financiar. Platforme online de crowdfunding există atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Ele reprezintă o modalitate de a apela la finanţatori cunoscuţi sau anonimi din întreaga lume. Mai mult, aceste platforme sunt dedicate de cele mai multe ori iniţiativelor personale sau profesionale ale tinerilor, iar ideea de multifinanţare pentru studii devine din ce în ce mai populară în mediul virtual.

Prin urmare, nu vă rămâne decât să ieşiţi din zona de confort, să fiţi cât se poate de creativi cu “povestea” care v-a determinat să aplicaţi la studii în străinătate şi să găsiţi platforma crowdfunding care v-ar putea susţine iniţiativa.

 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite