Uniforma şcolară – reîntoarcerea la decenţă sau la comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din întreaga ţară ar putea fi obligaţi să poarte uniformă. Cel puţin asta prevede un proiect de lege iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, depus la Comisia de Administraţie a Camerei Deputaţilor. Oficialul a argumentat că introducerea uniformei în şcoli ar masca discrepanţele statutului financiar între elevi, care afectează într-un mod negativ dezvoltarea tinerei generaţii.

„În ultimii 25 de ani, s-au amplificat discrepanţele între cetăţeni, respectiv elevi, privind situaţia lor financiară. O parte dintre cetăţeni, puţini la număr, având o stare materială bună şi foarte bună, care le permite să le ofere condiţii deosebite copiilor lor, iar cealaltă parte, în majoritate, au sărăcit, fiind săraci şi foarte săraci. Considerăm că această inegalitate, în special între elevi, are ca urmare un efect negativ privind dezvoltarea tinerei generaţii“, se arată în expunerea de motive a legii.

Specialiştii în Educaţie afirmă că introducerea uniformei în şcoli nu este o idee rea, dar asta doar în condiţiile în care costurile ar fi acoperite de autorităţile statului. Altfel, s-ar încălca principiul constituţional al gratuităţii accesului la învăţământul de stat.

„Amintirile negre din perioada comunismului“

„Discuţia este una sensibilă. În primul rând, trebuie încurajată o ţinută adecvată şi civilizată. Iar dacă vorbim de obligativitatea purtării uniformei de către elevi, trebuie să vedem dacă este o constrângere asupra libertăţii elevilor sau nu, subiectul fiind lovit de amintirile negre din perioada comunismului. Pe acest subiect trebuie purtată o dezbatere amplă care să implice comunitatea părinţilor, administraţiile şcolilor, elevii, cât şi decidenţii politici“, este de părere specialistul în Educaţie, Marian Staş.

Reprezentanţii părinţilor militează, în primul rând, pentru respectarea unei vestimentaţii decente în unităţile şcolare, împreună cu purtarea unui semn distinctiv al instituţiei de învăţământ unde învaţă elevii. Cât despre uniforme, acestea reprezintă o opţiune viabilă doar în anumite condiţii. „Nu putem să introducem uniformele obligatorii, decât dacă cheltuielile sunt suportate de autorităţile locale, dintr-un motiv foarte simplu: s-ar încălca principiul constituţional al gratuităţii accesului la educaţia de stat. Federaţia Părinţilor susţine totuşi ideea că toţi copiii ar trebui să aibă o ţinută decentă la şcoală. Adică să nu poarte culori foarte stridente, sclipici, ştrasuri sau unghii foarte lungi“, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor din România, Iulian Cristache.

De aceeaşi părere este şi Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei „Edu Cer“. „Discuţia despre uniforme este una foarte veche. Sunt şcoli şi licee cu tradiţie, care au de multă vreme uniforme, ori pentru elevii acestora este un motiv de mândrie să poarte respectiva vestimentaţie. Iar în altele, precum cele de profil tehnologic, elevii nu poartă uniforme: odată pentru că unii dintre părinţi nu au bani, dar şi pentru că este o obişnuinţă deprinsă în urmă cu mulţi ani. Până la urmă, decizia trebuie lăsată la atitudinea şcolii şi a părinţilor, ca să nu ajungem într-o zonă de înregimentare, ca pe vremea comunismului“, arată Ştefan Vlaston.

Reprezentanţii celor care ar urma să poarte uniforma, obligatoriu, se opun vehement măsurii. „Legea limitează libertatea de exprimare şi individualitatea elevilor. Pe lângă acest lucru, disciplinarea elevilor trebuie făcută prin educaţie, nu obligându-i să poarte uniforme. Înţelegem că în liceele militare uniforma este obligatorie, însă acest fapt este reglementat de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Justiţiei şi de alte instituţii cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, în baza Secţiunii a 9-a din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, privind învăţământul militar preuniversitar“, susţine preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Ioana Băltăreţu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite