Sondaj IRES: 82% din români cred că doar elevii buni trebuie să treacă de Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
8% dintre părinţii care au participat la sondajul IRES au admis că ar da bani la Bac   FOTO: Adevărul
8% dintre părinţii care au participat la sondajul IRES au admis că ar da bani la Bac   FOTO: Adevărul

Aproximativ 82% din români consideră că ar fi mai bine ca Bacalaureatul să fie promovat de mai puţini elevi, dar care să fie mai bine pregătiţi, în loc să treacă mai mulţi elevi, dar mai slab pregătiţi, arată un sondaj IRES, realizat în perioada 9-10 iulie 2013. Cercetarea mai arată şi o creştere a numărului celor care cred că au loc fraude la Bac, după cazul de anul acesta de la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu” din Capitală.

Sondajul IRES, intitulat „Perceptii privind examenul de Bacalaureat 2013“ a mai relevat şi faptul că 14% din cei aproape 1.300 de repondenţi ar prefera ca rata de promovare la bac să fie totuşi mai mare, chiar dacă e în detrimentul calităţii.

Cercetarea arată că cei mai mulţi dintre părinţii care au participat la studiu cred că profesorii sunt cei care trebuie pedepsiţi în cazul unei fraudări a examenului de Bac, însă 8% ar fi de acord să dea mită pentru a-şi ajuta copiii să promoveze Bac-ul.

Părinţii s-au declarat mulţumiţi însă de faptul că anul acesta subiectele de la Bac, la Română, au fost diferenţiate (48%).

Un sfert dintre români consideră ca profesorii sunt vinovaţi pentru eticheta de fraudă pusă anual examenului de Bac, 13% îi învinovăţesc pe părinţi, 10% sistemul educaţional, 10% pe elevi, 8% - Ministerul Educaţiei, 6% - Guvernul şi 6% - jurnaliştii.

Tot un sfert sunt de părere că nici părinţii care au dat mită pentru a asigura promovarea la examen de către copiii lor şi nici elevii nu ar trebui pedepsiţi, în schimb 86% cred că profesorii care au luat bani ar trebui pedepsiţi. 

Aproape un sfert dintre cei chestionaţi cred totuşi că elevii care au promovat Bac-ul pentru că au dat bani vor reuşi în viaţă. 

Peste jumătate spun că subiectele din 2013 de la Bacalaureat au fost mai uşoare decât anul trecut, dar peste o treime pun rezultatele mai bune de anul acesta pe seama unei pregătiri mai temeinice a elevilor.

Frauda, mai vizibilă în 2013

Mediatizarea cazului de la Liceul ''Dimitrie Bolintineanu'' din Bucureşti şi dimensiunea penală a examenului de aici - care au generat o notoritate de 94% - ar putea explica faptul că 31% dintre persoanele intervievate cred că în 2013 au existat fraude la examen, în timp ce anul trecut percepţia fraudelor atingea o cotă de doar 14%, iar în 2011 de 22%, explică cei de la IRES.

De asemenea, numărul celor care cred că rezultatele obţinute de elevi reflectă nivelul real al cunoştinţelor acumulate este în scădere: 60% dintre respondenţii de anul acesta versus 78%, în 2012.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite