Reforma în educaţie, comentată de ministrul Remus Pricopie pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea Educaţiei urmează să fie modificată în luna martie prin amendamentele aduse de comisiile parlamentare        FOTO: Arhiva Adevărul
Legea Educaţiei urmează să fie modificată în luna martie prin amendamentele aduse de comisiile parlamentare        FOTO: Arhiva Adevărul

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, apără pe pagina sa de Facebook modificările care vor fi aduse Legii Educaţiei Naţionale (LEN) în luna martie, spunând că multe dintre aceste modificări "repară greşelile şi nedreptăţile făcute în ultimii ani".

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, comunică din ce în ce mai mult pe pagina sa de Facebook subiectele care ţin de activitatea de ministru, pentru a combate părerile critice apărute în spaţiul public cu privire la modificările sale la Legea Educaţiei Naţionale (LEN).

Luni a postat un comentariu în care a explicat viziunea sa legată de Reforma în educaţie, pe care o pregăteşte în această perioadă.

"Există voci care repetă obsesiv ideea că prin modificările aduse Legii Educaţiei Naţionale se anulează aşa-zisa „reformă” din domeniu. Este o eroare! Multe dintre modificările pe care în prezent le aducem LEN reprezintă reparaţii ale greşelilor şi nedreptăţilor făcute în ultimii ani", a comentat Pricopie pe pagina sa de Facebook.

Cum arată Reforma Pricopie

Ministrul Educaţiei mai spune că ”reforma în Educaţie nu constă în tăierea salariilor profesorilor cu 25%, în mutarea clasei a noua de la gimnaziu la liceu, sau în blocarea posturilor didactice”.

"Reforma înseamnă viziune, înseamnă un curriculum naţional adaptat nevoilor de dezvoltare personală şi cerinţelor societăţii şi economiei, înseamnă manuale moderne şi atractive, înseamnă respect pentru profesori, înseamnă elevi sănătoşi, care să vină cu plăcere la şcoală. Acestea sunt aspectele care mă preocupă în prezent şi pe care le avem în vedere la minister, în perioada următoare", încheie ministrul.

Modificări majore iniţiate de Guvern, votate de Cameră

Camera Deputaţilor a votat săptămâna trecută legea de modificare a Ordonanţei de Urgenţă 92 din 2012, cu amendamente care schimbă din nou radical Legea Educaţiei Naţionale.

Modificările din sistemul preuniversitar includ revenirea clasei a IX-a la liceu, reintroducerea poziţiilor de educatori cu studii medii în sistemul de învăţământ, eliminarea probei transdisciplinare la Evaluarea Naţională şi introducerea competenţelor lingvistice şi digitale pentru admiterea la liceu.

În învăţământul superior are loc o schimbare cu implicaţii majore: rectorilor ar putea să li se retragă dreptul de a anula o diplomă de studii dacă s-a dovedit că a fost obţinută fraudulos, prerogativă mutată către ”instanţa competentă”.

Un alt amendament important care a fost introdus este acela prin care li se redă universităţilor de stat dreptul de a concesiona patrimoniul lor, adică de a acorda dreptul de folosinţă şi administrare asupra bunurilor proprietate publică ca „aport al universităţii la capitalul social al unei societăţi comerciale, fundaţii sau asociaţii“ unde este acţionar.

Comisia de educatie a mai propus eliminarea sancţiunilor pe care Ministerul le-ar putea da universităţilor care încalcă răspunderea publică asumată. Este vorba de suspendarea finanţării publice şi de propunerea unui proiect de lege privind reorganizarea sau chiar desfiinţarea instituţiei. Tot ce mai poate face Ministerul este să schimbe rectorul instituţiei respective.

Toate aceste amendamente urmează să fie discutate în Comisia pentru Învăţământ din Senat, cel mai probabil săptămâna aceasta.

Ce pregătesc senatorii pentru Legea Educaţiei

Pe lângă propunerile aduse de deputaţi, senatorii ar putea să mai introducă o modificare prin care li se va da universităţilor dreptul de a emite diplome universitare fără ştampila Ministerului Educaţiei.

”Universităţile trebuie să îşi asume integral responsabilitatea pentru diplomele pe care le emit”, a declarat Andronescu pentru "Adevărul".

În momentul de faţă, legea stipulează că certificatele şi diplomele trebuie aprobate de către Minister înainte să fie înmânate absolvenţilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite