Peste 370.000 de elevi vor începe anul şcolar în unităţi de învăţământ care nu au autorizaţii sanitare sau avize ISU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 3.000 de şcoli din ţară nu sunt autorizate sanitar, iar 480 sunt autorizate parţial din cauza lipsei accesului la apă şi canalizare, dar şi din cauza infrastructurii clădirilor. Acestea sunt condiţiile în care vor începe şcoala peste 370.000 de elevi. Aproape 21.000 de clădiri aparţinând unui număr de 18.726 de unităţi de învăţământ nu au aviz sau autorizaţie pentru securitatea la incendii.

Peste 370.000 de elevi ar putea începe anul şcolar 2016-2017 în clădiri care nu au autorizaţii sanitare sau sunt autorizate doar parţial. Multe din aceste clădiri nu sunt autorizate pentru că nu au grupuri sanitare, nu sunt racordate la apă curentă şi nu au canalizare. În astfel de condiţii îşi vor începe elevii cursurile, deşi ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, s-a adresat acum două săptămâni primarilor din ţară să facă toate demersurile necesare pentru a rezolva problemele şcolilor din comunitate.

Topul judeţelor cu probleme

Potrivit unei situaţii a Ministerului Educaţiei, există 2955 de unităţi şcolare care nu au nicio clădire autorizată, iar 488 de unităţi şcolare sunt doar parţial autorizate.

Într-un top al ororii, se situează judeţul Suceava, cu 376 de unităţi de învăţământ care nu au deloc autorizaţie sanitară şi 31 parţial autorizate. Judeţul  Vrancea se situează pe locul II, cu 292 de unităţi de învăţământ fără autorizaţii sanitare şi 12 parţial neautorizate.  Nici judeţul Bihor nu o duce mai bine, aici existând 224 unităţi neautorizate sanitar şi 15 autorizate parţial. În Botoşani, există 220 de unităţi şcolare neautorizate, 14 unităţi autorizate parţial. 

Situaţia în Capitală

În municipiul Bucureşti, sunt 13 unităţi şcolare care nu au autorizaţie deloc, iar 19 care sunt autorizate parţial. Este vorba de şcolile gimnaziale „Emil Racoviţă”, „Şerban Vodă”, „Mihai Botez”, Nr. 116, Nr. 128, „Petrache Poenaru”, Nr. 136, Nr. 134, Nr. 2, „Eugen Barbu”, Nr. 183, Şcoala Gimnazială de Arte Nr.3,  „Adrian Păunescu”, „Sfinţii Constantin şi Elena”, Şcoala Gimnazială pentru Deficinenţi de Auz „Sfânta Maria” şi Şcolile generae Nr. 206 şi Nr. 41. În aceaşi situaţie sunt şi Grădiniţele „Paradisul Verde”şi Gărdiniţe ecu Nr. 283, Nr. 47,  Nr. 252, Nr. 43 şi Nr. 46, dar şi Liceele şi Colegiile „Nichita Stănescu”, „Dumitru Moţoc”, „Viaceslav Harnaj”, „Tudor Vianu”, Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”, „Traian”, „Petru Poni”, „Iulia Haşdeu” şi „Regina Elisabeta”.

La Colegiul „Tudor Vianu” este vorba de Sala de festivităţi care este dezafectată, altele nu au autorizaţie din cauză că sunt în process de reabilitare, în shimb la alte unităţi este vorba  de lipsa racordurilor la apa calda, instalatii de încăzlire sau lipsa racordurilor la gaze cum e cazul Grădiniţei 136.

Datele Ministerului Educaţiei mai relevă că aproximativ 21.000 de clădiri care aparţin şcolilor nu au nici aviz sau autorizaţie împotriva incendiilor. În această situaţie, fiind în Capitală, printer altele, Colegiul „Gheorghe Cerchez”, Şcoala Gimnazială nr. 24, Colegiul de Industrie Alimentară Dumitru Moţoc, Grădiniţa 40, Liceul Tehnologic Special Nr. 3 din Bucureşti, reabilitat de doi ani şi ţinut închis de atunci .

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite