Patroni de pe băncile şcolii. Liceenii exersează antreprenoriatul într-un proiect cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de liceu învaţă să-şi dezvolte propriile afaceri, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană desfăşurat de Patronatul Tinerilor Întreprinzători (PTIR). Pe lângă şedinţe de consiliere în carieră, tinerii deprind secretele antreprenoriatului şi sunt încurajaţi să deschidă firme de exerciţiu, în cadrul cărora învaţă să facă faţă provocărilor pe care le aduce mediul de afaceri.

Proiectul se adresează elevilor din liceele economice şi tehnologice, care au inclusă în programa şcolară educaţia antreprenorială. Astfel 500 de elevi din regiunea Bucureşti-Ilfov şi Sud-Vest Oltenia vor beneficia de consiliere profesională şi vor participa la ateliere de antreprenoriat, care completează cunoştinţele pe care le învaţă la şcoală.

În cadrul proiectului, tinerii vor învăţa să elaboreze planuri de afaceri, să deschidă firme de exerciţiu, să-şi promoveze activitatea şi să-şi dezvolte afacerile. Potrivit statisticilor PTIR, 30% din tinerii care îşi deschid firme de exerciţiu în timpul şcolii încearcă după terminarea liceului să dezvolte activitatea afacerii create sau să deschidă afaceri noi.

„Tinerii au nevoie de consiliere pentru orientarea în carieră, astfel încât să îşi găsească un loc de muncă sau să intre în lumea afacerilor. Educaţia antreprenorială pe care o oferă sistemul de învăţământ este slabă, astfel încât aceste proiecte de completare a cunoştinţelor şi experienţei sunt binevenite”, consideră Petre Jianu, reprezentant al organizaţiei EuroProject, partener al proiectului finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Cum se desfăşoară proiectul

Elevii care se înscriu în proiect vor participa la şedinţe de consiliere pentru continuarea studiilor în învăţământul superior, pentru alegerea unui loc de muncă satisfăcător şi pentru implicarea în afaceri proprii. Cei care doresc să urmeze calea antreprenoriatului după finalizarea studiilor vor participa la ateliere dedicate unde vor învăţa să elaboreze propriul plan de afaceri, să deschidă o firmă de exerciţiu şi să îşi desvolte afacerea.

Activitatea antreprenorială va fi promovată în cadrul unui târg de firme de exerciţiu, la care vor participa antreprenori şi potenţiali investitori. Elevii cu cele mai reuşite proiecte vor putea participa la evenimente internaţionale de profil, unde au oportunitatea să îşi dezvolte capitalul social.

Firmele de exerciţiu, un concept cu istorie de 14 ani în România

Metoda de învăţare prin firme de exerciţiu a apărut în România în anul 2001, prin intermediul proiectului ECONET, derulat de către Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT), Ministerul Educaţiei, în colaborare cu instituţia omologă din Austria.

În perioada 2006 – 2007, utilizarea metodei „firma de exerciţiu” a fost extinsă la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic, cu profil servicii, prin introducerea conţinuturilor specifice în curriculumul naţional. Astfel, anul trecut au fost înfiinţate 1305 firme de exerciţiu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite