Erasmus, salvat în ultimul moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru
Educaţie, Androulla Vassiliou, a subliniat în dese rânduri la Bruxelles importanţa programului Erasmus  / FOTO: AFP
Comisarul european pentru Educaţie, Androulla Vassiliou, a subliniat în dese rânduri la Bruxelles importanţa programului Erasmus  / FOTO: AFP

Uniunea Europeană a evitat să taie finanţarea programului de educaţie de care au beneficiat şi 35.000 de studenţi români.

A fost pe muchie de cuţit, dar până la urmă s-a rezolvat: fondurile alocate programului „Erasmus“, de mobilitate studenţească, rămân neschimbate în 2013, aşa că cei care au apucat să intre în program şi s-au înscris pentru unul sau două semestre la o universitate din afara ţării de origine îşi vor continua programul de studii aşa cum era stabilit, anunţă publicaţia „University World News“.

După cum „Weekend Adevărul“ a mai relatat, programul era în pericol să piardă finanţările pentru ultimul an din actualul ciclu bugetar al Uniunii Europene, din cauza crizei financiare internaţionale care a lovit şi bugetul comunitar. A existat, chiar, la nivelul Comisiei Europene (Executivul UE), o propunere de tăiere totală a fondurilor de aproximativ 90 de milioane de euro, prevăzute pentru 2013. Din fericire pentru studenţii celor 33 de state participante la program, propunerea nu a depăşit niciodată acest stadiu.

Ce viitor are Erasmus?

Suma alocată pentru 2013 va face parte, din păcate, din ceea ce Comisia Europeană se aşteaptă să fie un deficit total la nivelul Uniunii Europene de aproximativ 65 de miliarde de euro. Cu alte cuvinte, bani împrumutaţi din viitor, când, sperăm, nu vom mai fi în criză şi ne vom putea plăti datoriile.

Liderii Uniunii Europene nu au ajuns la un acord la ultima lor întâlnire, din luna noiembrie, asupra bugetului comunitar pentru perioada 2014-2020, astfel că nici soarta multor programe, pentru care s-au cerut deja restrângeri de cheltuieli, nu este cunoscută.

Comisarul european pentru Educaţie, Androulla Vassiliou, este, totuşi, optimistă. Ea consideră că acordul la care s-a ajuns pentru anul viitor este „un impuls pentru studenţii Erasmus“ şi, în acelaşi timp, „un semnal pozitiv că Europa este hotărâtă să investească în educaţie şi competenţe“.

Programul Erasmus tocmai aniversează 25 de ani de la lansare, timp în care a implicat universităţi din 33 de ţări şi 3 milioane de studenţi, între care 35.000 de români. Pentru programele educaţionale pe tot parcursul vieţii (din care face parte şi Erasmus) a fost alocată în bugetul multianual al Uniunii Europene 2007-2013 suma de 7 miliarde de euro, adică 0,71% din totalul de 975 de miliarde de euro.

Pentru perioada 2014-2020, Comisia Europeană a propus un buget în valoare totală de 1.156 de miliarde de euro, din care, pentru programul Erasmus, ar urma să fie alocate 19 miliarde de euro, adică 1,64% din total.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite