Adevărul Live. Despre conferinţa NATO a elevilor: „Participanţii trebuie să se comporte ca nişte adevăraţi delegaţi“
0
La sfârşitul acestei săptămâni, elevi de la cele mai bune licee din România vor simula o întâlnire NATO la cel mai înalt nivel. Trei dintre aceşti tineri au vorbit miercuri despre eveniment, la Adevărul Live de la 15:00.
Invitaţi în platou sunt Ana Georgescu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti (ICHB), Alexavdru Cuturela, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Capitală şi Maria Nicolae, tot de la ICHB. Consiliul NATO al elevilor va fi organizat în şase comitete care vor discuta teme de actualitate în politica internaţională a momentului cum ar fi rolul NATO în combaterea extremismului internaţional, un capitol nou în relaţiile cu Rusia sau întărirea colectivului de apărare şi reasigurarea acesteia în regiune.
"Consiliul Nord Atlantic va simula o criză. Natura şi detaliile acestei crize, vor fi prezentate în cadrul acestei conferinţe. În timp ce Consiliul va trebui să găsească soluţii pentru criză, comitetele vor avea sarcina de a soluţiona anumite aspecte. Este important ca acest Consiliu să distribuie sarcinile în concordanţă cu moţiunile anterioare ale acestora. Sarcinile referitoare la situaţia de criză vor avea prioritate în faţa tuturor celorlalte obiective ale agendei", se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Invitaţii au vorbit despre felul în care se va desfăşura conferinţa. De pildă, „Limbajul, comparativ cu cel de la debate-uri, e mai lejer din punct de vedere al intervenţiilor, adică durata nu este limitată. Fiecare ţară o să aibă o contribuţie, depinde de activitatea ţării pe o anumită moţiune. Însă, pentru a te adresa adunării există câteva reguli prin care delegaţii pot cere mai multe clarificări, pot chiar contrazice persoanele respective“, a spus Ana Georgescu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.
Temele de discuţie de la conferinţă
Ana Georgescu a explicat şi care vor fi temele de discuţie de la conferinţă: „Există şase comitete mari. Se va discuta relaţia actuală faţă de actele de extremism, relaţia cu Rusia, Georgia şu Ucraina, relaţia la nivel global pe plan nuclear, de asemenea şi despre resursele energetice. Vom vorbi şi despre rolul NATO în privinţa foametei şi epidemiilor, efectiv tot ce s-a discutat şi în 2014 la conferinţe.Toţi delegaţii îşi spun divese probleme sau situaţii din ţările pe care le reprezintă şi ulterior se discută, urmând ca ele să fie rezolvate. De exemplu, relaţia cu Rusia. Fiecare reprezentant va discuta despre relaţia ţării sale cu Rusia şi vor discuta pentru a ajunge la un consens“.

De la ce licee sunt elevii participanţi
Conferinţa a fost organizată de cei trei elevi, de 17 de ani, şi spun că acest lucru a fost adesea o piedică pentru ca oamenii erau reticenţi. „Nu am avut nicio organizaţie în spate atunci când am decis să organizăm conferinţa. Şi am întâlnit piedici din partea oamenilor. Eram trei puşti, de 17 ani, care voiau să organizeze o conferinţă despre NATO. În plus, când ne-am avântat în acest proiect, oamenii se aşteptau să studiem ştiinţe sociale. Atunci când am început alte proiecte ni s-au deschis mai multe orizonturi, în general ce activităţi extracurriculare sunt, ce concursuri naţionale mai sunt disponibile pentru noi şi am prins curaj să le facem pe cont propriu“, a mai spus Ana Georgescu.
La conferinţă, a spus Alexandru Cuturela, vor fi participanţi care sunt şi din afara Bucureştiului, dar în principal sunt elevi din Capitală: sunt elevi de la „Tudor Vianu“, ICHB, de la „Gheorghe Lazăr“, câţiva de la „Sfântul Sava“ şi C.N. „I. C. Caragiale.
Cei mai buni delegaţi vor fi premiaţi
""La finalul conferinţe, vor fi premiaţi cei mai buni 3 delegaţi, a spus Maria Nicolae. „Participanţii trebuie să ştie că trebuie să se poarte exact ca nişte delegaţi, fiindcă ei reprezintă o ţară. Trebuie să aibă încredere în ei, iar noi îi încurajăm să-şi spună opinia, să se antreneze în discuţii. La finalul conferinţei, vom premia „Best Delegate“ şi vor fi 3 astfel de premii, ţinându-se cont cel mai mult de cum a dezbătut anumite probleme, de cum a prezentat situaţia ţării, modul cum a vorbit etc.
Elevii care nu s-au înscris încă o mai pot face până mâine. Formularul de înscriere îl găsesc pe site-ul www.bucharestmodelnato.org.
În plus, elevii organizatori ai conferinţei au vorbit şi despre alte proiecte în care sunt implicaţi. De pildă, Maria este pasionată de robotică şi aa început să particip la mai multe concursuri tematice, cum ar fi Infomatrics şi Robochallange. „Am participat cu Ana la un concurs de robotică anul trecut şi am luat medialia de bronz. Ca să poţi construi un robot de la zero trebuie să fii minuţios şi să fii pasionat. Avem cursuri de robotică, dar nu neapărat un laborator special pentru invenţiile mele“.
La rândul ei, Ana este pasionată de robotică şi astronomie. „În general, la concursurile de robotică particip cu Maria pentru că facem o echipă foarte bună, iar în ceea ce priveşte astronomia, merg la olimpiada naţională şi particip în proiecte de cercetare sau concursuri de proiecte. Chiar acum construim un satelit care trebuie să intre într-o doză de cutie, de Cola de exemplu, care va fi lansată la 2 km înălţine şi trebuie să măsoare mai mulţi parametri, cum ar fi temperatura.