Damian Drăghici a convins Parlamentul European că elevii trebuie să înveţe despre UE. Europarlamentarul, invitat la Adevărul Live, de la ora 14.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 12 aprilie, cu 482 de voturi pentru, 146 împotrivă şi 76 abţineri, Parlamentul European a adoptat raportul intitulat „Cunoaşterea UE în şcoli”, elaborat de europarlamentarul român Damian Drăghici, raportor din partea S&D (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor Europeni) şi membru  al Comisiei pentru cultură şi educaţie (CULT) a forului legislativ european.

Iniţiativa de a avea un astfel de raport i-a aparţinut exclusiv europarlamentarului român şi s-a bazat pe convingerea că educaţia în şcoală trebuie să urmărească înţelegerea istoriei UE, a modului în care funcţionează această structură şi a importanţei pe care o are familia europeană în context global.

Documentul subliniază importanţa introducerii unei dimensiuni europene în educaţie ca element esenţial pentru dobândirea cunoştinţelor despre UE în şcoală. Ideea unei dimensiuni a UE în educaţie presupune, pe de o parte, cunoaşterea geografiei, istoriei şi a culturii UE, iar pe de altă parte educaţia civică, adică informarea tinerilor despre ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi implicarea lor activă în viaţa politică şi socială a UE.  

”Conform unui sondaj Eurobarometru din 2014, 44% dintre europeni nu înţeleg cum funcţionează UE şi peste 50% cred că vocea lor nu contează în Uniune. În acest context, nu este de mirare de ce o parte a populaţiei devine eurosceptică iar acest raport este un prim pas pentru ca UE să-şi să consolideze legătura cu cetăţenii săi”, şi-a motivat Damian Drăghici demersul la nivel european. 

În opinia sa, cunoaşterea şi înţelegerea încă de pe băncile şcolii a noţiunilor esenţiale legate de funcţionarea UE sunt fundamentale pentru a restabili încrederea cetăţenilor în Uniune, mai ales în contextul actual al crizei refugiaţilor şi al ameninţărilor teroriste.

De la ora 14.00, europarlamentarul Damian Drăghici se va afla în studioul Adevărul Live, unde va discuta despre acest raport.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite