Clasa a II-a: încep evaluările-pilot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine încep evaluările-pilot de la clasa a II-a, organizate la nivel naţional de către Ministerul Educaţiei cu sprijinul inspectoratelor şcolare. Elevii din şcolile selectate vor susţine proba de matematică pe 9 mai, iar cea de scris şi citit – pe 10 mai. Urmează ca pe 15 mai să aibă loc pilotarea de la clasa a IV-a la Limba română şi Matematică, iar pe 22 mai, la clasa a VI-a la Limbă şi comunicare şi Matematică şi ştiinţe.

Evaluările acestea sunt prevăzute în Legea Educaţiei din 2011, dar până acum s-au dat numai simulări la nivel naţional, pentru ca ministerul să adune date în privinţa organizării şi desfăşurării.

Durata testelor pentru elevii de clasa a II-a este de 25 de minute pentru fiecare probă, pentru cei de a IV-a este de 60 de minute, iar pentru cei de a VI-a, de 120 de minute.

Testele sunt elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) după modelul evaluărilor PISA.

"Proiectul acesta al evaluărilor-pilot înseamnă colectare de date şi este finanţat din fonduri europene. Evaluările propriu-zise ar putea fi organizate la nivel naţional începând de la anul, însă nu s-a decis momentan. Ministerul Educaţiei a selectat şcolile unde se dau probele, iar calificativele nu se trec în catalog. În schimb, se vor realiza planuri individuale pentru fiecare elev care le va arăta părinţilor şi profesorilor nivelul de pregătire al copiilor", a explicat pentru "Adevărul", Stelian Fedorca, fost secretar de stat şi actual director în cadrul Ministerului Educaţiei.

Evaluări în peste 200 de şcoli din ţară

La fel ca anul trecut, evaluarea se va face pe bază de pilotare pe un eşantion de elevi stabilit la nivel naţional, a explicat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Au fost incluse în pilot câte 86 de şcoli pentru clasele a II-a şi a VI-a, respectiv 136 şcoli pentru clasa a IV-a, în total peste 200 de şcoli la nivel naţional.

În Bucureşti au fost selecţionate patru unităţi de învăţământ pentru susţinerea evaluării de la clasa a II-a. Este vorba de Şcoala nr. 56 "Jose Marti" din sectorul 2, şcoala nr. 21 "Liviu Rebreanu" din sectorul 3, şcoala nr.79 "Academician Nicolae Teodorescu" (sector 4) şi şacola 131 din sectorul 5.

"Au fost alese câte patru şcoli pentru evaluarea de la fiecare clasă, nu există şcoală care să organizeze două evaluări. Nu există camere video, doar doi supraveghetori. Dorim ca elevii să se simtă ca la o oră normală de curs, de aceea evaluarea-pilot se ţine în clasa lor. Ideea este să-i obişnuim, din timp, pe copii, cu atmosfera de examen", a explicat pentru "Adevărul" inspectorul Liliana Toderiuc, care a organizat pilotarea din Bucureşti.

Rezultatele sunt un reper pentru părinţi şi profesori

Directorul Dorin Zăpadă de la şcoala 131, unde va avea loc, mâine, evaluarea-pilot de la clasa a II-a, a explicat că aceste teste sunt nişte "repere pentru copii, profesori şi părinţi şi ne putem reorienta în funcţie de rezultate".

Acelaşi lucru l-a spus şi Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). "Evaluările acestea ne arată care este nivelul copiilor şi, astfel, ne dăm seama ce trebuie să facem mai departe pentru fiecare elev în parte, în funcţie de competenţe", a spus Banu.
 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite