Cine poate susţine Bac-ul începând de luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima probă de Bacalaureat, sesiunea din toamnă, va avea loc luni, iar de data aceasta candidaţii vor avea parte de o surpriză deoarece vor începe examenul direct cu probele scrise. Mai exact, luni absolvenţii de liceu care dau bac-ul în această sesiune vor susţine proba scrisă la Limba Română, care va fi urmată de celelalte probe scrise.

Ulterior, candidaţii vor susţine competenţele lingvistice şi digitale. La această sesiune pot participa în primul rând candidaţii care au picat examenul în ultima sesiune sau în cele din anii anteriori cât şi absolvenţii de liceu care şi-au luat corigenţele. Nu aceeaşi permisivitate este acordată şi celor care au încercat să fraudeze evaluarea sau care au picat de două ori bacalaureatul.

Aceştia din urmă pot susţine Bacalaureatul doar dacă plătesc o taxă de 230 de lei. În condiţiile în care au fost respinşi la una sau mai multe probe, atunci vor achita doar contravaloarea acestora, suma fiind stabilită de către inspectoratele şcolare judeţene.

Elevii din Dâmboviţa, acuzaţi de fraudă, pot da Bac-ul

În această sesiune vor susţine bacalaureatul şi cei doi absolvenţi de liceu din Dâmboviţa ale căror lucrări la Istorie au ridicat suspiciuni de fraudă pe motiv că ar conţine semne distinctive ce constau în scrierile/grafiile total diferite folosite în redactarea lor. Concret, aceştia vor putea susţine evaluarea la proba de la Istorie, celelate două note fiind recunoscute şi validate de comisia de evaluare. Iniţial, s-a pus problema suspendării tinerilor timp de doi de la examen (aşa cum se procedează în cazul celor care sunt prinşi că încercând să fraudeze examenul), însă Ministerul Educaţiei a revenit asupra deciziei.

Nu la fel de norocoşi au fost şi cei 179 de candidaţi care au fost eliminaţi din sesiunea din vară a Bacalaureatului din cauză că au încercat să trişeze. Astfel, ei nu pot da examenul două sesiuni la rând, ceea ce înseamnă că pot susţine Bacalaureatul doar anul viitor în toamnă. Potrivit prevederilor din metodologia examenului, ,,candidaţii care fraudează sau încearcă să fraudeze examenul de bacalaureat vor fi eliminaţi din examen şi nu vor mai putea participa la probele următoare, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale".

Calendarul sesiunii din toamnă

Prima probă a acestei sesiuni are loc, luni, 21 august la Limba şi Literatura Română. Următoarea evaluare va  fi susţinută pe 22 august la Limba şi Literatura Maternă, iar pe 23 august va fi susţinută proba obligatorie a profilului. Pe 24 august se va desfăşura ultima probă scrisă la materia aleasă de candidaţi în funcţie de profilul şi specializarea studiiilor liceale. Între 25 şi 28 august vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală în Limba română, pe 28 august — competenţele lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pe 29 şi 30 august — competenţele digitale, iar în zilele de 30 şi 31 august se va face evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Rezultatele vor fi afişate pe 1 septembrie.

Aproape 39.500 de absolvenţi de liceu, înscrişi la sesiunea de toamnă

Ministerul Educaţiei anunţă că pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat s-au înscris 39.435 de absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, 24.690 sunt din promoţia curentă, iar 14.745 din seriile anterioare.

În funcţie de forma de învăţământ absolvită, cei 39.435 de elevi înscrişi sunt distribuiţi astfel: 37.138 - zi, 1.036 - seral şi 1.261 - frecvenţă redusă.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite