BACALAUREAT DE TOAMNA 2013: Subiectele şi baremele la Matematică şi Istorie. 81 de candidaţi au fost eliminaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miercuri,absolvenţii claselor a XII-a vor susţine două probe scrise: Matematică sau Istorie    FOTO: Adevărul
Miercuri,absolvenţii claselor a XII-a vor susţine două probe scrise: Matematică sau Istorie    FOTO: Adevărul

Candidaţii de la a doua sesiune de Bac 2013 au susţinut, miercuri, proba obligatorie a profilului - Matematica şi Istoria. În total, peste 56.500 de candidaţi s-au înscris la testarea de miercuri, dintre care cei mai mulţi la Matematică (aproape 52.000) şi peste 4.600, la Istorie. Ministerul Educaţiei a publicat subiectele şi baremele de corectare de la probele de miercuri.

UPDATE 20:30 - Din totalul celor 46.501 de candidaţi care au susţinut miercuri proba obligatorie a profilului, la matematică sau la istorie, 81 au fost eliminaţi.

UPDATE 15:15 - Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul subiecte.edu.ro subiectele şi baremele de corectare de la probele de Matematică şi Istorie.

UPDATE 14:45 - Cincisprezece candidaţi dau proba de miercuri a examenului de bacalaureat cu subiect de rezervă, pentru că au întârziat la testul susţinut de la ora 9.00 sau pentru că au probleme medicale, a declarat preşedintele Comisiei municipale de Bacalaureat, Florin Lixandru.

Comisia municipală a solicitat Comisiei Naţionale de Bacalaureat folosirea subiectului de rezervă pentru cei 15 candidaţi, a precizat Lixandru.

Patru dintre cei 15 candidaţi, repartizaţi de la Liceul Tehnologic "Grigore Cerchez" din Capitală, au întârziat la testul susţinut miercuri dimineaţă, de la ora 9.00, în centrul de la Liceul Tehnologic "Ştefan Odobleja", a arătat Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), într-un comunicat de presă.

"Din totatul de 216 elevi înscrişi să susţină examenul de Bacalaureat de la Liceul Tehnologic «Grigore Cerchez», patru nu s-au informat cu privire la această repartizare şi au întârziat la proba scrisă, programată miercuri, la Centrul de Examen la Liceul Teoretic «Ştefan Odobleja». Din primele verificări realizate de către Comisia de Bacalaureat a Municipiului Bucureşti la Liceul Tehnologic «Grigore Cerchez» rezultă că informarea candidaţilor privind ora până la care au acces în sălile de examen a fost făcută la timp şi în mod corect, prin afişarea informaţiilor la avizierul liceului", a precizat ISMB.

UPDATE Subiectele la Istorie:

Elevii au avut de rezolvat 3 subiecte:

I. Pe marginea a două texte despre România în perioada lui Gheorghe Gheorghiu - Dej, elevii trebuiau să răspundă mai multor întrebări printre care cine era conducătorul României atunci şi care era legea fundamentală a statului român.

II. Pe marginea unui text despre domnia lui Ştefan cel Mare în Moldova, elevii au răspuns câtorva întrebări. 

III. Formarea statului român - perioada de sfârşit de secol al XIX-lea şi început de secol XX:

UPDATE Subiectele la Matematică - Profilul Matematică Informatică

Elevii au avut de rezolvat 3 subiecte mari cu mai multe subpuncte:

I. 1. Progresie geometrică
2. Determinaţi vârful unei piramide
3. O ecuaţie
4.O probabilitate
5. G-ul unui vector
6. Calculaţi sinusul unui unghi

II. 1. Găsiţi determinantul unei matrici şi înmulţiţi două matrici
2. Lege de compoziţie

III. 1. Găsiţi derivatele unei funcţii

Subiectele la Matematică - Profil Tehnologic

Elevii au avut de rezolvat 3 subiecte mari cu mai multe subpuncte:

La primul subiect, elevii au avut de rezolvat o problemă în care se cerea preţul unui produs după o reducere de 30%. Un alt subpunct, avea cerinţa de a rezolva o ecuaţie de gradul II, iar o altă cerinţă a fost aceea de a calcula distanţa de la un punct la altul.

La cel de-al doilea subiect, elevii trebuiau să găsească determinantul şi polinomul unei matrici.

La cel de-al treilea subiect, elevii trebuiau să rezolve o funcţie dată. 

2. Integrale

UPDATE „La liceul Ştefan Odobleja din Capitală au întârziat câţiva elevi la examen. Au venit după ora 8:30, în condiţiile în care accesul în săli se face între 7:30-8:30. Nu am informaţii că aceşti elevi ar fi sărit gardul liceului ca să intre în incinta instituţiei“, a declarat pentru adevarul.ro preşedintele Comisiei de Bacalaureat din Bucureşti, inspectorul Florin Lixandru.

„Am primit un apel la 112 şi am fost anunţaţi că mai mulţi elevi nu sunt  lăsaţi să intre în liceu pentru că au întârziat. Din informaţiile noastre, se pare că elevii au ajuns mai târziu cu aproape o oră. Însă, nefiind vorba despre vreo altercaţie sau ceva de genul ăsta, am explicat că nu este de competenţa noastră  să gestionăm această situaţie“, au precizat pentru adevărul.ro surse din Poliţia Capitalei.


E_c_istorie_var_09_LRO

E_c_istorie_bar_09_LRO

E c Matematica M Mate-Info Var 09 LRO

E c Matematica M Mate-Info Bar 09 LRO

E c Matematica M Pedagogic Var 09 LRO

E c Matematica M Pedagogic Bar 09 LRO

E c Matematica M Tehnologic Var 09 LRO

E c Matematica M Tehnologic Bar 09 LRO

E c Matematica M St-nat Var 09 LRO

E c Matematica M St-nat Bar 09 LRO

Subiectele sunt împărţite în patru variante la matematică în funcţie de profil: mate-info, pedagogic, ştiinţele naturii şi tehnologic, în timp ce la Istorie, la care dau absolvenţii de profil umanist, vocaţional-artistic, sportiv, pedagogic şi teologic, este o singură variantă de subiect.

Marţi, candidaţii au susţinut proba la limba maternă şi luni, au dat proba scrisă de la Română, la care s-au  prezentat peste 45.900 de candidaţi, conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei. Pentru 12 dintre candidaţii înscrişi la Română a fost necesară utilizarea subiectelor de rezervă, iar 124 de candidaţi au fost eliminaţi pentru că aveau asupra lor copiuţe şi dispozitive electronice, interzise în săli pe durata desfăşurării probei.

Cei mai mulţi dintre candidaţii eliminaţi s-au înregistrat în Bucureşti (10), respectiv judeţul Constanţa (15), unde o elevă, eliminată din examen pentru fraudă, a declarat inspectorilor şcolari că a dat bani pentru a putea promova Bacalaureatul. Cazul a fost înaintat Poliţiei Constanţa de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

Vineri, candidaţii vor susţine ultima probă scrisă de la Bac, cea la alegere la materiile Biologie, Fizică, Geografie, Chimie, Filozofie, Informatică, Logică, Economie, Psihologie şi Sociologie. Rezultatele parţiale se vor publica luni, 2 septembrie, iar cele finale pe 5 septembrie.

Care sunt centrele de examen din Bucureşti

În Capitală, examenele sunt organizate în 33 din liceele de top, după acuzaţiile de fraudă la Bac de la Liceul ”Dimitrie Bolintineanu”. Peste10.200 de candidaţi din Bucureşti vor participa la această sesiune de toamnă, potrivit datelor publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Centrele de examinare din Bucureşti sunt: Colegiul German Goethe, Colegiul Naţional „Ion Neculce“, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“, Colegiul Naţional „Sf. Sava“, Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice „I. N. Socolescu“, Liceul teoretic „Jean Monnet“, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“, Colegiul Naţional „Spiru Haret“, Colegiul Naţional „Cantemir Vodă“, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, Colegiul Teoretic „Mihail Sadoveanu“, Şcoala Centrală, Colegiul Teoretic „Lucian Blaga“, Liceu teoretic Hyperion“, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny“, Liceul Teoretic „A. I. Cuza“, Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu“, Liceul Teoretic „Benjamin Franklin“, Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu“, Colegiul Naţional „Matei Basarab“, Colegiul Naţional „Octav Onicescu“, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, Colegiul Economic Viilor, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“, Liceul teoretic „Ştefan Odobleja“, Colegiul Naţional „Grigore Moisil“, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“, Colegiul Naţional „Elena Cuza“, Colegiul Tehnic „Carol I“, Colegiul Teoretic „Marin Preda“, Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu“, Colegiul Ucecom „Spiru Haret“.

Rezultatele de la prima sesiune de Bac 2013

Anul acesta, rata de promovare la nivel naţional a Bacalaureatului a crescut cu un procent, de la 55,4% la 56,4%, după soluţionarea contestaţiilor, conform rezultatelor finale afişate pe 12 iulie. Astfel, 63,1% dintre absolvenţii promoţiei 2012 - 2013 au promovat  şi 31,7% dintre absolvenţii promoţiilor anterioare au luat examenul, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educaţiei.

La nivel naţional, 99.056 (56,4%) dintre cei 175.513 de absolvenţi de clasa a XII-a care s-au prezentat la examen, au promovat Bac-ul. Dintre aceştia, au obţinut medii de trecere 63,1% respectiv 87.197 de candidaţi din promoţia 2012 - 2013, şi 31,7%, respectiv 11.859, din promoţiile anterioare.

În sesiunea iunie - iulie a bacalaureatului 2013 s-au înscris 188.842 de candidaţi şi s-au prezentat 175.513. Dintre aceştia, 320 de participanţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Prin comparaţie, în 2012, ponderea de promovare la nivel naţional a fost de 44,4, în timp ce în 2011 a fost de 45,7. Procentele de promovare a bacalaureatului au scăzut în 2011, odată cu introducerea sistemului de supraveghere în şcoli.

La sesiunea din toamnă de anul trecut, au promovat 25,49% din candidaţi, potrivit cifrelor oficiale. În total, peste 21.000 de elevi au promovat sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2012, dintr-un total de peste 85.000 de candidaţi prezenţi. Dintre aceştia, în jur de 24.000 au provenit din promoţiile anterioare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite