Varujan Vosganian: „Dacă Parlamentul nu aprobă memorandumul privind Rompetrol, toate înţelegerile cad“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Parlamentul nu va aproba memorandumul de înţelegere încheiat între statul român şi KazMunaiGaz, acţionarul majoritar al companiei Rompetrol, toate înţelegerile vor fi anulate şi se va merge pe formula "ori totul, ori nimic", a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Varujan Vosganian, ministrul Economiei. El a adăugat că statul ar fi fructificat orice altă şansă de a obţine mai mulţi bani.

"Despre Rompetrol am o opinie în calitate de fost ministru de Finanţe si a doua ca senator. Am fost ministru peste un miliard şi ceva de dolari datorii ale diverselor ţări către România. Foarte grăbite să-şi onoreze obligaţiile (ironic - n.r.) Mozambic, Mongolia, Cuba. A fost şi o înţelegere la Paris cu Irakul. Aveam o datorie a Irakului de 900 milioane de dolari, din care ni s-au oferit cu generozitate 200 milioane dolari. Cuba nu vrea să dea nimic. Mongolia a devenit Siberia celor de la Finanţe. Dacă vrei să pedepseşti un lucrător din Finanţe, îl trimiţi în Mongolia să negocieze datoria. Aşadar, sunt datorii care nu mai au şanse de recuperare", a afirmat Vosganian.

Explicaţia lui a venit ca răspuns la o întrebare de ce statul a aprobat memorandumul cu Rompetrol, prin care va primi 200 milioane de dolari din datoria de 603 milioane de dolari, cu doar trei zile înainte de a se pronunţa instanţa din Constanţa, care ar fi putut da o decizie favorabilă statului.

"Spuneţi că există un proces în instanţă. Informaţiile pe care le avem nu sunt la fel de optimiste. De aceea, lângă ministrul din mine vine senatorul din mine (...). Acest act normativ merge în Parlament. Acolo se vor pune toate întrebările din lume şi transparenţa va fi deplină. Parlamentul, în înţelepciunea lui, aşa cum a făcut şi în alte privatizări, va oferi toate informaţiile", a precizat ministrul.

El a arătat că dacă Parlamentul nu e de acord cu prevederile din memorandum, aduci toate înţelegerile cad.

"Dacă Parlamentul respinge aşa-numitul hair-cut, tăierea de datorii, rămâne să ne reîntoarcem la formula ori totul ori nimic. Eu ma îndoiesc că cineva din partea Guvernului, dacă exista o şansă să se obţină mai mult, nu o fructifică. Nu cred că cineva îşi asumă riscul să nu o joace. Nu cred că Niţă şi ceilalţi îşi joacă destinul politic şi destinul civil. Cum e vorba de o lege adoptată de Parlament, să aşteptăm decizia politică", a conchis ministrul de resort.

Rompetrol a încheiat în luna februarie un memorandum cu OPSPI prin care grupul petrolier s-a angajat că va răscumpăra o parte din acţiunile statului la compania Rompetrol Rafinare, care face parte din grup. „Adevărul“ a scris, în exclusivitate, în februarie, că statul român va încasa 200 de milioane de dolari după ce va ceda grupului Rompetrol 26% din acţiunile companiei Rompetrol Rafinare, rămânând cu o participaţie de 18% la rafinărie.

În acordul încheiat la jumătatea lunii februarie, statul s-a angajat să nu vândă participaţia de 18% la Rompetrol Rafinare pe o perioadă de minimum trei ani, în timp ce kazahii vor derula un program de investiţii de până la un miliard de dolari.

Tot în februarie, „Adevărul“ a scris că statul român va intra în acţionariatul unui fond de investiţii în energie alături de KazMunaiGaz, cu o cotă de 20%, fond care va avea un capital iniţial de 150 de milioane de dolari şi să genereze investiţii de până la un miliard de dolari pe piaţa românească.

Fondul de investiţii va avea un capital iniţial de 150 de milioane de dolari, statul român va avea o participaţie de 20%, iar KazMunaiGaz – 80%. 

„Partea statului va fi de 30 de milioane de dolari, însă aceasta va fi virată tot de KazMunaiGaz în numele statului, pe lângă suma care va fi plătită autorităţilor pentru acţiunile răscumpărate“, au declarat pentru „Adevărul“ surse apropiate negocierilor.  

În cadrul acordului s-a stabilit că statul român poate vinde acţiunile deţinute la fondul de investiţii numai după cinci ani de la realizarea investiţiilor, iar KazMunaiGaz are obligaţia de a le răscumpăra.

Taglat Kaliyev, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Kazahstanului în Românie, a declarat, într-un interviu pentru "Adevărul", că acordul încheiat între statul român şi grupul kazah este cea mai bună veste primită în mandatul său. El a adăugat că Rompetrol este cea mai mare investiţie făcută peste hotare de către Kazahstan şi a fost benefică ambelor state.  

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite