Străinii deţin în România peste 8% din terenurile agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de 700.000 de hectare de suprafeţe arabile, din totalul de 8,3 milioane de hectare, sunt controlate de italieni, nemţi, arabi, unguri, turci sau de investitori veniţi din alte ţări membre UE

Ministerul Agriculturii a scos ieri la lumină câteva date statistice care arată ce deţineri au străinii în totalul suprafeţelor arabile din România.

Cu toate barierele legislative şi procedurale ridicate în calea lor, investitorii de peste graniţă au reuşit să achiziţioneze deja mai mult de 700.000 de hectare de terenuri agricole din România, reprezentând 8,5% din totalul terenurilor arabile.

Italienii, nemţii şi arabii au cele mai mari deţineri, după cum reiese din datele prezentate, în deschiderea unei dezbateri pe teme agricole, de către Valentin Şoneriu.

Cetăţenii străini au cumpărat ori au concesionat terenuri agricole în România în conformitate cu prevederile Codului Civil. Astfel, pentru persoanele fizice există obligativitatea de a avea domiciliul în România, iar pentru persoanele juridice sau asociaţii – de a avea sediul în România, dacă doresc să deţină teren sau să-l lucreze.

Potrivit datelor prezentate de Valentin Şoneriu, clasamentul pe ţări din care provin cumpărătorii de terenuri agricole în România este dominat de Italia, cu 24,29%, Germania cu 15,48% şi de ţările arabe cu 9,98%. În continuare, Ungaria deţine 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România, urmată de Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia şi Olanda (câte 2,4%) şi Turcia (0,78%).

Conform datelor oficiale, din cele 23,8 milioane de hectare, cât însumează teritoriul României, suprafaţa agricolă utilizată în exploataţiile agricole este de circa 13,3 milioane de hectare (55,9%), din care aproximativ 8,3 milioane de hectare reprezintă teren arabil. După modul de folosinţă, terenul arabil ocupă circa 62,5% din suprafaţa agricolă, iar cerealele şi plantele oleaginoase ocupă aproape 80% din suprafaţa arabilă.

Piaţa terenurilor se va încinge în 2014

Volumul tranzacţiilor cu terenuri agricole va creşte anul viitor, dar nu ca urmare a liberalizării pieţei funciare, ci ca o urmare firească a dezvoltării acestui segment, apreciază Radu Ionescu, managing partner al casei de avocatură Ionescu şi Sava.

image

„Toată lumea se teme că de la 1 ianuarie 2014 vor veni ungurii, austriecii sau arabii să ne cumpere terenurile în România. Dar cei care au vrut terenuri în România le-au cumpărat deja. Nu cred că liberalizarea va avea un impact atât de puternic“, a arătat Ionescu, prezent la conferinţa ZF Agribusiness.

Avocatul consideră că proiectul de lege care reglementează cumpărarea de terenuri agricole de către persoanele fizice a fost elaborat cu bună intenţie, dar este „prost făcut“, netransparent şi impune condiţii nejustificate pentru a avea acces la proprietate. De asemenea, proiectul legislativ, în forma actuală, „limitează dezvoltarea urbană, măreşte rolul intermediarilor în dauna micilor proprietari şi prezintă chiar vicii de constituţionalitate“, consideră avocatul.

Subvenţii tot mai mari pe suprafaţă

Subvenţia acordată agricultorilor pentru 2013 va fi mai mare decât cea de anul trecut, de 106 euro la hectar, a declarat Raluca Daminescu, director în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), adăugând că valoarea acesteia creşte cu 10 euro pe an.

„Calculul se va face după 1 octombrie, după ce se va determina suprafaţa eligibilă. Subvenţia va fi mai mare decât cea de anul trecut“, a arătat oficialul APIA.

Agricultorii statelor membre UE primesc subvenţii la hectar, acestea fiind diferite de la ţară la ţară. Subvenţiile se acordă pentru ajutorarea agricultorilor la achiziţionarea de motorină ori seminţe sau pentru efectuarea unor lucrări agricole. Agricultorii din România urmează să beneficieze de un buget de peste 11 miliarde de euro în perioada 2014-2020 pentru plăţi directe la hectar.

Piaţa funciară va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014, astfel că va fi permisă cumpărarea de terenuri agricole şi de către cetăţenii din UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite