Statul vrea să reglementeze emiterea de monedă electronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bitcoin foto pixabay.com

Emiterea de monedă electronică va putea fi făcută doar de instituţii autorizate de BNR, care va administra registrul acestora şi le va supraveghea, emitenţii trebuind să dispună la data autorizării un capital iniţial de 350.000 de euro, scrie Mediafax.

Potrivit sursei citate, Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de lege care stabileşte cadrul legal pentru emiterea de monedă electronică.

Proiectul arată că activitatea de emitere de monedă electronică poate fi desfăşurată de către instituţii de credit, de instituţii emitente de monedă electronică, de furnizori de servicii poştale care emit monedă electronică potrivit cadrului legislativ naţional aplicabil; de Banca Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale, precum şi de statele membre şi autorităţile regionale ori locale, atunci când acestea acţionează în calitatea lor de autorităţi publice.

Definiţia monedei electronice este: o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanţă asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operaţiuni de plată şi care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică.

Orice entitate care intenţionează să emită monedă electronică pe teritoriul României în calitate de instituţie emitentă de monedă electronică trebuie să dispună de o autorizaţie emisă de Banca Naţională a României, trebuie să fie persoană juridică română constituită în baza Legii societăţilor comerciale, cu sediul real pe teritoriul României şi care emite cel puţin o parte din moneda electronică pe teritoriul României.

Instituţiile emitente de monedă electronică trebuie să dispună la data autorizării de un nivel al capitalului iniţial de cel puţin echivalentul în lei a 350.000 euro.

Instituţiile emitente de monedă electronică trebuie să deţină o asigurare de răspundere civilă profesională sau o altă garanţie comparabilă care să acopere, pentru toate teritoriile în care îşi oferă serviciile, răspunderea pentru operaţiunile de plată neautorizate, pentru neexecutarea, executarea defectuoasă ori cu întârziere a operaţiunilor de plată sau, pentru neutilizarea autentificării stricte a clienţilor.

BNR asigură supravegherea prudenţială a instituţiilor emitente de monedă electronică autorizate şi are competenţa de a dispune măsuri administrative, de exemplu creşterea nivelului fondurilor proprii sau să restricţioneze sau să limiteze volumul activităţii, tipul de operaţiuni desfăşurate sau reţeaua de sucursale ale instituţiei emitente de monedă electronică din ţară şi din străinătate

Banca Naţională are competenţa de a aplica sancţiuni administrative: avertismente, amenzi, retragerea unor aprobări sau suspendarea sau retragerea autorizaţiei acordate.

Emitenţii de monedă electronică sunt obligaţi să emită monedă electronică la o valoare egală cu cea a fondurilor primite în schimbul acesteia la momentul primirii fondurilor şi informează deţinătorii de monedă electronică, distinct, cu privire la valoarea monedei electronice emise şi preţul de achiziţie a acesteia.

Este interzisă acordarea de dobândă sau de orice alt beneficiu a cărei/cărui valoare este direct corelată cu perioada în care deţinătorul de monedă electronică deţine moneda electronică.

Emitenţii de monedă electronică sunt obligaţi să răscumpere, la cererea deţinătorului de monedă electronică, în orice moment, gratuit şi la valoarea nominală, moneda electronică pe care acesta o deţine.

Emitenţii pot percepe, la răscumpărare, o taxă numai dacă aceasta este precizată în contract şi numai în anumite situaţii.

Contractul dintre emitentul de monedă electronică şi deţinătorul de monedă electronică trebuie să prevadă în mod clar, complet şi precis condiţiile de răscumpărare a monedei electronice, inclusiv informaţii cu privire la perceperea oricăror taxe pentru răscumpărare, valoarea sau modalitatea de calcul al acestora.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite