ROPEPCA: Acuzaţiile privind presupusa plată necorespunzătoare a redevenţelor pentru gaze, grave şi nejustificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) a transmis miercuri că îşi exprimă îngrijorarea cu privire la „acuzaţiile grave şi nejustificate aduse din ce în ce mai des în spaţiul public împotriva producătorilor români de gaze naturale, acuzaţii care se referă la presupusa plată necorespunzătoare a redevenţelor pentru gazele naturale”.

Recent, senatorul liberal Daniel Zamfir a acuzat că fostul premier Mihai Tudose l-a demis, în decembrie, pe preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gigi Dragomir, din cauză că a emis un ordin privind schimbarea metodei de calcul al redevenţei pentru gazele naturale, astfel încât preţul de referinţă al gazelor naturale (adică preţul minim admis la tranzacţiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenţei) urma să fie adus la nivelul la care se vând gazele pe piaţă. Daniel Zamfir arăta că, în prezent, preţul de referinţă pentru calculul redevenţei la gaze este de 45,71 lei/Mwh, fiind stabilit în 2008, în condiţiile în care, în piaţă producătorii vând gazul cu 89 de lei/Mwh.

În acest context, membrii ROPEPCA consideră că aceste afirmaţii nu au nicio substanţă reală, iar apariţia lor în spaţiul public poate fi explicată doar prin utilizarea unor informaţii insuficiente cu privire la procesul de calculare a redevenţelor.

„Instrucţiunile tehnice privind preluarea si valorificarea cantităţilor de petrol reprezentând redevenţa”, aşa cum sunt ele evidenţiate în Ordinul ANRM nr. 98/1998, afirmă faptul că valoarea producţiei este determinată luând în considerare preţurile utilizate de titularii de acorduri de concesiune petrolieră în exploatarea cantităţilor proprii de petrol, preţuri care nu pot fi mai mici decât preţurile de referinţă stabilite şi comunicate trimestrial de ANRM. Cu alte cuvinte, preţul de referinţă pentru gazele naturale produse domestic publicat trimestrial de ANRM nu este altceva decât o limită minimă, sub care preţul folosit pentru calcularea redevenţelor nu poate coborî, susţine ROPEPCA.

„Subliniem faptul că industria petrolieră românească a urmat în mod strict instrucţiunile primite de la ANRM şi şi-a îndeplinit obligaţia de a plăti redevenţe, prin aplicarea în formula de calcul a redevenţelor maximul dintre preţul de referinţă stabilit de ANRM – în calitatea sa de reprezentant al Statului Român în acordurile de concesiune – şi preţul de vânzare, conform legislaţiei aplicabile”, afirmă Harald Kraft, Preşedintele ROPEPCA.

Totodată, asociaţia companiilor producătoare de petrol din România îşi exprimă „profunda dezamăgire privind maniera prin care un sector important şi funcţional al economiei româneşti este discreditat în mod public, prin afirmaţii false şi lipsite de substanţă”.

ROPEPCA reuneşte 17 dintre cei mai importanţi deţinători de acorduri de concesiune petrolieră onshore încheiate cu statul român. Membrii asociaţiei deţin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de explorare, dezvoltare şi producţie onshore din România, reprezentând pentru anul 2016 investiţii cumulate de 650 milioane de euro, o cifră de afaceri de aproape 2.9 miliarde de euro, contribuţii către bugetul de stat de 300 milioane de euro, responsabile pentru crearea şi menţinerea a 14.800 locuri de muncă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite