România şi Ungaria cer UE să legalizeze din nou producerea de ţuică acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii europeni de finanţe au luat o pauză de la afacerile mondiale grele, vineri, pentru a dezbate un subiect mai „distilat“: ţuica.

România şi Ungaria solicită UE să legalizeze din nou producerea de ţuică acasă, o practică tradiţională în estul şi centrul Europei, dar care este restricţionată însă de UE, scriu Reuters şi Bloomberg.

La iniţiativa României, care deţine preşedinţia rotativă a UE până în iunie, problema va fi discutată de miniştrii de finanţe ai UE în cadrul unei întâlniri de vineri, chiar înainte de alegerile parlamentare europene de săptămâna viitoare.

Normele UE interzic acum distilarea alcoolului la domiciliu, deşi proprietarii de livezi care îşi aduc fructe proprii în distilerii unde acestea sunt transformate în brandy au voie să ia ceva acasă pentru uz personal, achitând jumătate din rata obişnuită a accizelor.

„Toţi avem în minte faptul că sănătatea este importantă pentru toţi cetăţenii din Europa”, a declarat ministrul austriac al finanţelor, Hartwig Loeger, la reuniunea de la Bruxelles. „Pe de altă parte, ne dăm seama că în multe ţări, de asemenea şi în Austria, este o tradiţie îndelungată", şi deci trebuie găsit un compromis, a spus el.

România, cunoscută pentru băutura de prune ţuică doreşte să ridice interdicţia de distilare la domiciliu şi să dea ţărilor opţiunea de a elimina în totalitate accizele pentru brandy produsă pentru uzul propriu al deţinătorului de livezi.

Propunerea este susţinută de Ungaria, al cărei prim-ministru Viktor Orban a modificat legile Ungariei pentru a permite distilarea acasă în 2010, dar a fost forţat să dea înapoi după ce tribunalul suprem al UE a decis în 2014 că schimbările sunt ilegale. Maghiarii sunt cunoscuţi pentru „palink”", brandy de caise, prune, cireşe, mere sau pere.

Producătorii de fructe din Ungaria şi România au deja posibilitatea de a produce mai mult brandy pentru uz personal, impozitat la o rată mai mică decât în ​​alte ţări UE, până la 50 de litri pe an pe cultivator.

O modificare sugerată de România ar permite ţărilor să nu perceapă nicio taxă. Pragul de utilizare personală va fi ridicat la 100 de litri în România şi Ungaria şi 50 de litri în altă parte în UE.

Reforma ar legaliza, de asemenea, distileriile de acasă, o mişcare care ar fi primită cu braţele deschise de alte state, inclusiv Austria, au spus oficialii. Berea şi vinurile de casă sunt deja legale şi fără taxe vamale în bloc.

Un oficial român a spus că plafonul superior ar fi menit să permită gospodăriilor mari din mediul rural să-şi producă propriile băuturi spirtoase, în conformitate cu tradiţiile străvechi.

Propunerea, care necesită susţinerea tuturor statelor UE, se loveşte de refuzul Germaniei, Italiei, Suediei şi Bulgariei, potrivit unui document al UE văzut de Reuters.

Sofia se teme că reforma va permite vânzarea ilegală de rachiu românesc peste graniţă şi va întrerupe producţia locală, a spus un oficial bulgar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite