Revoluţia fiscală, turnee între ghişee: ce declaraţii şi până când trebuie depuse. Câte plăţi trebuie făcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii vor fi nevoiţi să petreacă mai puţin timp la ghişee după eliminarea celor peste 100 de taxe FOTO Adevărul

Toate persoanele fizice care în anul fiscal 2017 au obţinut venituri, altele decât cele salariale, vor fi obligate să-şi plătească singure contribuţiile pentru sănătate şi pensii după modificările aduse Codului Fiscal privind transferul acestora de la angajator la angajat. „Adevărul“ vă explică cine are aceste obligaţii de plată, până când şi ce declaraţii trebuie completate şi trimise.

Începând cu 1 ianuarie, de când se aplică modificările aduse Codului Fiscal privind transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, toate persoanele fizice care au obţinut în 2017 sau vor obţine în 2018 venituri, altele decât cele salariale şi care depăşesc 12 salarii minime pe economie, au obligaţia de a plăti singuri contribuţiile pentru sănătate şi pentru pensii. 

Consultanţii fiscali ai ANAF au explicat pentru „Adevărul” cine are aceste obligaţii de plată, până când şi ce declaraţii trebuie completate şi trimise.

„Pentru persoanele fizice care sunt angajate în baza unui contract de colaborare, fie pe drepturi de proprietate intelectuală, ori de prestări servicii, ori alte activităţi, angajatorul reţine şi plăteşte impozitul pe venit. Contribuţiile sociale vor fi plătite însă de fiecare persoană în parte, în baza unei declaraţii care trebuie depusă până la 31 ianuarie, la sediul fiscal de care aparţine cu domiciliul”, au declarat consultanţii ANAF.

Termenul limită de declarare: 31 ianuarie

Potrivit acestora, toţi contribuabilii care obţin venituri, altele decât cele salariale, şi venitul anual depăşeşte nivelul a 12 salarii minime pe economie (noul salariu minim brut pe economie este, începând cu 1 ianuarie, 1.900 lei), adică 22.800 lei, trebuie să îşi declare şi să îşi plătească singuri contribuţiile. Ei vor declara veniturile prin intermediul unui document, „Formularul 600“, pe care trebuie să îl depună până la data de 31 ianuarie. Plăţile se vor face trimestrial (nu lunar, cum spuneau iniţial reprezentanţii ANAF). Astfel, vor fi plătite 4 rate egale ale contribuţiilor: prima până la 25 martie, a doua până la 25 iunie, a treia până la 25 septembrie şi ultima până la 25 decembrie.

Astfel spus, dacă anul trecut aţi obţinut un venit de peste 22.800 lei sau estimaţi că veţi câştiga în 2018 peste acestă sumă, trebuie să depuneţi acest formular. „Trebuie să calculaţi cât aţi primit, în mână, în 2017, şi, dacă venitul anual depăşeşte 12 salarii minime pe economie (1.900 lei), atunci veţi completa formularul 600 şi veţi plăti contribuţiile. Oricum trebuie să completaţi şi să trimiteţi acest formular pentru 2018, dacă ştiţi veniturile dumneavoastră din acest an vor fi mai mari de 22.800 lei“, au explicat consultanţii fiscali ai Biroului central de asistenţă al ANAF.

Vor fi scutite însă de la depunerea formularului persoanele care în anul precedent au realizat venituri cumulate din activităţi independente sub nivelul plafonului minim şi pensionarii. 

Două contribuţii, două plăţi

„Contribuţiile pentru pensii şi pentru sănătate se plătesc separat, nu în acelaşi cont. Dar staţi să iasă normele de aplicare, poate se vor schimba lucrurile. În mod normal, ANAF ar trebui să vă trimită acasă o decizie de impunere şi în baza acesteia să plătiţi contribuţiile”, au completat consultanţii fiscali.

Cel puţin 1,6 milioane de contribuabili vor fi puşi pe drumuri

În luna decembrie, la solicitarea “Adevărul”, ANAF preciza că, exceptând salariaţii, cel puţin 1,6 milioane de contribuabili care obţin venituri fie din chirii ori activităţi independente – comerciale şi profesii libere, ori şi-au dat pământul în arendă sau au efectuat transferuri de titluri de valoare, ori au obţinut venituri din jocuri de noroc sau din drepturi de proprietate intelectuală sunt nevoiţi să declare Fiscului veniturile obţinute şi să plătească cntribuţiile aferente.

De această obligaţie nu sunt exonerate nici persoanele fizice autorizate, persoanele fizice plătitoare de TVA, persoanele fiyice care obţin venituri din activităţi liberale şi persoanele fizice care obţin venituri din activităţi comerciale.

Declaraţiile şi plăţile se pot face şi online

Luna trecută, ANAF preciza însă că “declaraţiile fiscale completate de contribuabili pot fi transmise la ANAF în format electronic prin intermediul portalului www.anaf.ro, la link-ul https://login.anaf.ro/vdesk/hangup.php3 sau prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV) accesibil la https://pfinternet.anaf.ro/my.policy, pe suport de hârtie, prin poştă sau direct la unitatea ANAF care administrează fiscal zona în care se află domiciliul fiscal al contribuabilului”.

În ce priveşte plata, ANAF a precizat că aceasta se poate face online, prin virament bancar sau prin depunerea de numerar la trezoreria din cadrul unităţii ANAF care administrează fiscal zona în care se află domiciliul fiscal al contribuabilului.

Vor fi cozi interminabile la ghişee 

Problema este că de foarte multe ori s-a întâmplat ca site-ul Spaţiului Privat Virtual să nu funcţioneze ori să se blocheze din pricina multitudinii de accesări simultane. Pe de altă parte sunt foarte mulţi cetăţeni care nu ştiu sau pur şi simplu nu dispun de mijloacele electronice necesare trimiterii online a declaraţiilor ori a efectuării online a plăţilor, ceea ce înseamnă că vor fi cozi interminabile la ghişee. 

Mii de persoane se vor duce în localitatea de domiciliu pentru a plăti taxele

În plus, orice cetăţean care obţine venituri, altele decât salariile, chiar dacă munceşte într-o localitate care se află la sute de kilometri distanţă de cea în care îşi are domiciliul declarat, va trebui să se deplaseze la Fiscul din localitatea înregistrată pe actul de identitate pentru a depune declaraţia ori a plăti contribuţiile.

Şi nu vor fi puţini cei care vor fi nevoiţi să-şi ia liber câteva zile de la serviciu pentru a se deplasa să-şi plătească contribuţiile: în trimestrul doi, 1,6 milioane contribuabili activi figurau în statisticile ANAF.

Care sunt categoriile de contribuabili care trebuie să-şi plătească singure contribuţiile

Conform Buletinului Statistic Fiscal, valabil pentru trimestrul II 2017, numărul contribuabilor activi la 30 iunie era de 1.599.883, în timp ce numărul mediu de salariaţi era, conform Comisiei Naţionale de Prognoză, de 4.931.000 persoane.

“Menţionăm faptul că şi o persoană care are contract de muncă poate avea şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri din cedarea folosinţei bunurilor, respectiv o persoană care are venituri din activităţi independente, poate avea şi venituri din alte surse”, a precizat ANAF, la solicitarea “Adevărul”.

Potrivit ANAF, 470.770 persoane realizează venituri din activităţi independente – comerciale şi profesii liberale, 3.957 persoane obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, 616.991 persoane obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor şi arendă, 558 obţin venituri din alte surse, 74.854 din transfer de titluri de valoare, 32.579 din jocuri de noroc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite