Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei, la Adevărul Live: Dacă s-ar face un campionat naţional de hoţii, RAAN ar concura pentru primul loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile de stat din România se află pe un drum ireversibil de depolitizare, mentalităţile nu se pot schimba peste noapte, dar drumul pe care am pornit este fără întoarcere, acestea vând acum membri profesionişti în consiliile lor de administraţie, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, la Adevărul Live.

 

Despre vânzarea activelor Enel

M-am întâlnit ieri cu cei de la Enel, m-au informat că există un număr important de oferte depuse, dar sunt companii europene, incluzând aici şi companii româneşti, toate având deja operaţiuni în România. Până la urmă ei vor decide, eu mă bucur că există companii de stat, intrăm într-o nouă paradigmă, să fie mai dinamice. Sunt şi două companii româneşti care doresc să achiziţioneze active în Republica Moldova.

Rămâne în continuare problema dividendelor pe care statul trebuie să le încaseze de la Enel, trebuie să învăţăm de la Fondul Proprietatea. Trebuie să ne apărăm mai bine interesele în cadrul companiilor unde mai suntem acţionari minoritari, fie că e vorba de Petrom, fie că este E.ON sau GdF SUEZ.

Despre testele de stres privind gazele: M-a bufnit rasul

O să-i spun şi noului comisar pentru Energie, de regulă testele de stres serioase nu se fac publice, iar la concluzii m-a bufnit râsul. Noi eram trecuţi ca şi cum am fi avut probleme, dar la concluzii nu era trecut decât ce am face noi pentru alţii. A fost un exerciţiu de imagine. Am vorbit la Comisia Europeană, ştiu greşelile pe care le-au făcut. Susţinem Uniunea Energetică. Suntem departe încă faţă de ceea ce ar trebui ca să ne prezentăm viziunea în cadrul UE, dar suntem pe un drum bun. Este unul dintre obiectivele pe care mi le-am fixat la începutul mandatului.

Reducerile de la Gazprom continuă

Chiar şi astăzi Gazprom a anunţat o reducere de câteva procente în livrări, dar este vorba de cantităţi foarte mici. Importurile sunt la 300.000 de metri cubi pe zi, spre comparaţie este cât CET-ul de la Timişoara sau cât este consumul oraşului Botoşani.

OMV nu poate face altceva cu gazele din Marea Neagră faţă de ceea ce s-a angajat Petrom

În privinţa gazelor din Marea Neagră, OMV nu poate face altceva decât ceea ce s-a angajat Petrom într-un acord scris cu Exxon şi Transgaz. Trebuie să luăm cu grijă aceste analize ale comentatorilor.

Despre licitaţia pentru acţiunile Rompetrol

Licitaţia va avea loc după ce vom înfiinţa fondul care să facă investiţii de până la un miliard de dolari. Suntem în faza de a selecta un consultant pentru înfiinţarea acestui fond. Ei au propus achiziţia de benzinării deja construite, pe care am respins-o din start pentru că nu producea activitate economică şi nici nu avea calitatea de a ne da pe spate. Noi am avansat ideea unor investiţii în depozitele de gaze naturale. O altă idee este, pornind de la analizele care arată că vom avea o producţie de gaze naturale în Marea Neagră, construirea unui combinat chimic în zona Dobrogea.

Fondul va fi înfiinţat după ce vor fi trecute toate aceste proceduri, eu nu am fost implicat în procesul de negociere a memorandumului, eu doar îl aplic. Licitaţia va fi realizată după ce vor fi îndepliniţi aceşti paşi. Noi dorim să fie cât mai mulţi participanţi, sigur Rompetrol s-a obligat să ofere minim 200 de milioane de dolari.

Rafinăria Lukoil funcţionează normal

În acest moment, rafinăria Lukoil funcţionează normal, este bine că mai avem rafinării în România, care creează locuri de muncă: avem şi la Petromidia, şi la Petrobrazi şi la Petrotel. Nu vrem ca investitorii să fie folosiţi ca armă politică, disputa politică să rămână între politicieni. Sigur, dacă nu respectă legea, să fie traşi la răspundere.

RAAN, campioană la hoţii

Dacă s-ar face un campionat naţional de hoţii, RAAN ar concura cu succes pentru primul loc. Creditorii trebuie să facă o analiză despre performanţa administratorului judiciar. Eu am purtat discuţii cu creditorii, cu administratorii, cu băncile. Se întâmplă lucruri stranii acolo: deşi sunt bani în conturi, administratorul judiciar nu vrea să plătească salarii. El vrea să plătească sume creditorilor, pentru că aşa poate lua un comision din sumele alocate.

Despre Complexul Energetic Hunedoara

Complexul Hunedoara cumpără toată producţia de huilă din Valea Jiului. Ei doresc să importe cărbune de o calitate mai mare, care ar permite reducerea costurilor. Eu i-am rugat să analizeze posibilitatea ca minerii să lucreze suplimentar sâmbăta şi duminica, astfel încât să crească producţia şi să fie plătiţi suplimentar.

Despre Hidroelectrica

Compania stă foarte bine, are sume importante de bani în conturi, a plătit foarte multe dintre creditele sale. Mi-aş dori să iasă din insolvenţă cât mai repede, dar nu putem influenţa calendarul instanţelor. Mi-aş dori ca Hidroelectrica să recruteze un director şi să îşi asuma un program de investiţii. 

Vreau ca societăţile de stat să aibe ambiţii mai mari pe zona investiţională, companiile de stat au în acest an un program total de cărbune de 2 miliarde de dolari, dar poate fi mult mai mare. Sigur, vrem ca aceste investiţii să fie făcute competitiv, nu la preţuri umflate.

Despre gazoductul Iaşi-Ungheni

Gazoductul este operaţional, poate acoperi 3% din consumul Republicii Moldova, o serie de companii româneşti sunt interesate să intre pe piaţa din Republica Moldova, au oferit un preţ al gazelor cu 20% sub cel oferit de Gazprom. Momentan sunt negocieri, nu s-au semnat contracte.

Urmează faza a doua, când trebuie să fie realizată o conductă Ungheni-Chişinău, dar şi staţii de compresoare pe teritoriul României.

Despre amânarea liberalizării gazelor pentru populaţie

Era ceva de neconceput acum ceva vreme, dar am reuşit să obţinem amânarea cu doi ani şi jumătate, astfel încât calendarul să nu se facă aşa cum a negociat în 2011 guvernul Boc. Acum liberalizarea se va termina în 2021, timp în care veniturile românilor vor putea creşte.

Bilanţul la nouă luni: Listarea Electrica a fost cea mai mare din România

Chiar astăzi se împlinesc nouă luni de când prim-ministrul mi-a propus să fac parte din echipa sa. În aceste nouă luni am reuşit să realizăm cea mai mare listare din România, mă refer la Electrica. Aceasta a intrat într-o nouă eră, are un board profesionist, are 600 de milioane de euro în cont, bani care îi permit să se gândească la extindere. Nu se pot schimba peste noapte mentalităţi, dar suntem pe un drum fără întoarcere.

Îmi aduc aminte în 2010 sau 2011 la conducerea unei societăţi de stat a fost numit celebrul Marian Căpăţână, care apoi a devenit subiect de anchetă la DNA. Este un proces ireversibil de depolitizare.


De asemenea, ministrul delegat pentru Energie va vorbi despre licitaţia de vânzare a 26,6% din acţiunile Rompetrol Rafinare, despre vânzarea operaţiunilor Enel din România şi despre achiziţiile pe care două companii listate din România ar urma să le facă în Republica Moldova. 

Care va fi viitorul gazelor ce urmează să fie extrase din Marea Neagră, când va demara România exporturile de gaze naturale către Moldova şi cum va arăta noul calendar de liberalizare a preţurilor la gaze pentru consumatorii casnici sunt alte întrebări la care va răspunde Răzvan Nicolescu la Adevărul Live. 

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite