Producătorii de gaze, taxaţi suplimentar şi în 2018. Impozitarea cu 20% a profiturilor din extracţia de resurse neprelucrate în ţară, în pregătire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impozitul pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze va continua să fie aplicat şi în 2018, ca urmare a faptului că legea redevenţelor nu a fost încă adoptată. Însă Guvernul plănuieşte să aplice pe viitor impozitul suplimentar de 20% pe profiturile obţinute din extracţia de resurse neprelucrate în România, măsură care ar fi trebuit inclusă în legea redevenţelor.

Impozitul pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze ar fi trebuit să fie eliminat la finalul acestui an. Însă termenul de eliminare a fost în nenumărate rânduri prorogat, pentru ca statul să nu piardă bani la buget.

Astfel, eliminarea acestui impozit va suferi o nouă amânare, până la 31 decembrie 2018, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Finanţe.

„Termenul prevăzut la art. 7 din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 31 decembrie 2018, inclusiv”, se arată în proiect.

Se pregăteşte impozitarea suplimentară a profiturilor

Tărăgănarea noii legi a redevenţelor, care se află abia la stadiul de proiect şi nu a fost încă adoptată, a fost şi motivul pentru care a fost prelungită aplicarea impozitului pe veniturile suplimentare.

Asta pentru că Guvernul anunţa că va include în noua lege a redevenţelor un nou impozit, care să îl înlocuiască pe cel pe veniturile suplimentare. Acesta urma să fie un impozit de cel puţin 20% pe profiturile obţinute din extracţia de resurse naturale şi neprelucrate în România.

Însă planurile Guvernului arată că nu se va renunţa la ideea impozitării profitului. Raportul privind situaţia macroeconomică pe 2018 şi proiecţia până în 2021, publicat de Finanţe, arată că Guvernul are ca „principale obiective pe termen mediu” instituirea unui  impozit suplimentar pe profitul obţinut din domeniul  resurselor naturale. „Astfel, în ceea ce priveşte impozitarea profitului, o restabilire a echităţii o reprezintă impozitarea suplimentară a profiturilor obţinute din extracţia de resurse naturale şi neprelucrate în România, cu cel puţin 20%”, arată Finanţele. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite