Proaspetele mămici rămân fără indemnizaţia de creştere a copilului, dacă anterior naşterii erau plătite pe drepturi de autor. Reacţia ministrului Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mama copil

Scoaterea drepturilor de autor din sfera veniturilor independente cuprinse în Declaraţia unică lasă prospetele mămici fără indemnizaţia de creştere a copilului. Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a făcut vineri câteva precizări.

După ce USR a criticat modificările aduse Codului Fiscal, care nu au fost corelate şi cu cele privind indemnizaţia pentru creşterea copilului, prevăzute în OUG 111/2010, ministrul Muncii a anunţat vineri că a demarat procedurile de modificare a ordonanţei de urgenţă 111/2010 astfel încât femeile care obţin venituri din drepturi de autor să primească indemnizaţie pentru creşterea copilului.

”Prin modificarea Codului Fiscal prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.18/2018 categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală a fost scoasă de sub incidenţa reglementărilor privind veniturile din activităţi independente şi reglementată separat în cuprinsul Codului Fiscal la art. 70 (…) MMJS a lansat, deja, în procedura de avizare inter-ministerială un proiect de modificare a OUG nr.111/2010, astfel încât situaţia să fie remediată”, a precizat Ministerul Muncii.

Anterior, USR atrăsese atenţia asupra faptului că ”o modificare, din martie 2018, a Codului Fiscal a schimbat definiţia veniturilor din activităţi independente din articolul 67, stipulat în OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului, iar Ministerul Muncii nu s-a grăbit deloc, în cele cinci luni care au trecut, să modifice corespunzător şi ordonanţa în cauză”.

„Femeile cu venituri din drepturi de autor sunt lăsate de coaliţia PSD-ALDE fără indemnizaţia de creştere a copilului. O modificare, din martie 2018, a Codului Fiscal a schimbat definiţia veniturilor din activităţi independente din articolul 67, stipulat în OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului, iar Ministerul Muncii nu s-a grăbit deloc, în cele cinci luni care au trecut, să modifice corespunzător şi ordonanţa în cauză. În cazul mamelor care vor naşte în martie 2019, niciun leu din drepturi de proprietate intelectuală nu va fi luat în calcul la stabilirea indemnizaţiei de creştere a copilului. Pentru actriţele, muzicienele, artistele vizuale, jurnalistele, scriitoarele şi traducătoarele sau IT-istele pentru care drepturile de autor sunt principalul sau singurul tip de venit, asta înseamnă că vor primi o indemnizaţie mult diminuată sau nu o vor primi deloc. E vorba, anual, despre sute, dacă nu mii de mame cu venituri din drepturi de autor”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, vicepreşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse din Camera Deputaţilor.

Acesta a dat două exemple de diminuare a indemnizaţiei pentru creştere a copiilor.

”O actriţă care a născut (o fetiţă) în iulie şi care are doar venituri din drepturi de autor, ar fi trebuit să primească o indemnizaţie de creştere a copilului de 5.000 lei/lună. Va primi, în schimb, 3.000 lei/lună.

De fapt, e privilegiată, i s-a scos din calculul indemnizaţiei doar venitul din aprilie până în iulie. În schimb, o arhitectă care va naşte în septembrie şi care a avut venituri şi din salariu, şi din drepturi de autor, va primi o indemnizaţie de 1.250 lei/lună (cea minimă), în loc de 4.500 lei/lună: pentru ea, sunt neeligibile veniturile din drepturi de autor din ultimele cinci luni.

Iar în cazul mamelor care vor naşte în martie 2019, niciun leu din drepturi de proprietate intelectuală nu va fi luat în calcul la stabilirea indemnizaţiei de creştere a copilului. Pentru actriţele, muzicienele, artistele vizuale, jurnalistele, scriitoarele şi traducătoarele sau IT-istele pentru care drepturile de autor sunt principalul sau singurul tip de venit, asta înseamnă că vor primi o indemnizaţie mult diminuată sau nu o vor primi deloc. E vorba, anual, despre sute, dacă nu mii de mame cu venituri din drepturi de autor.

Se va întâmpla astfel pentru că o modificare, din martie 2018, a Codului Fiscal a schimbat definiţia veniturilor din activităţi independente prevăzută la un anume articol, citat ca atare în OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului, iar Ministerul Muncii nu s-a grăbit deloc, în cele cinci luni deja trecute, să modifice corespunzător şi ordonanţa în cauză.

„E o formă de discriminare şi o condamn cu fermitate. Acest act de rea-voinţă sau ignoranţă la adresa celor care muncesc în cultură şi în industriile creative va avea un impact major asupra vieţii unor părinţi şi, în definitiv, a copiilor lor. PSD a hotărât ca această categorie socială să nu beneficieze de un tratament egal, iar copiii născuţi în familii creative să petreacă mai puţin timp, în primii ani, cei mai importanţi, cu mamele lor, forţate de PSD să se întoarcă la muncă mult mai devreme. USR va amenda corespunzător OUG 111/2010”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

La fel ca veniturile din activităţi independente sau din agricultură, cele din drepturi de proprietate intelectuală sunt luate în consideraţie de ani de zile la calculul indemnizaţiei, la fel ca salariile, fiindcă, la fel ca salariile (şi spre deosebire, de pildă, de dobânzi ori dividende), reprezintă forme de remunerare a unui tip de muncă.

Nu e prima dată când modificări la Codul Fiscal afectează modul de aplicare a legii privind indemnizaţia de creştere a copilului, însă este pentru prima dată când Ministerul Muncii nu ia pe loc măsuri de remediere. Şi este pentru prima dată când un guvern – reprezentând un partid autointitulat „social-democrat“ – refuză să recunoască un tip de muncă pentru care, în schimb, se plătesc impozite şi contribuţii.

Cu toate frânele puse de PSD în calea acţiunilor USR ca partid parlamentar, Uniunea va face tot posibilul pentru a remedia această profundă nedreptate, cu efecte cumplite în viaţa unor părinţi cu copii mici”, scrie Bulai pe site-ul său.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite