Primarii pot rămâne fără bani dacă nu măresc taxele pe case, terenuri şi maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii s-au înghesuit încă din primele zile ale anului la ghişee pentru a-şi achita taxele FOTO Adevărul
Românii s-au înghesuit încă din primele zile ale anului la ghişee pentru a-şi achita taxele FOTO Adevărul

Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care lasă la latitudinea primarilor decizia de a nu majora impozitele pe case, terenuri şi maşini. Dar, dacă nu vor folosi această sursă, nu vor primi fonduri de la bugetul central, avertizează premierul Victor Ponta.

După două săptămâni de incertitudini privind obligativitatea de a mări cu 16% taxele locale, primarii sunt puşi acum în faţa unei noi dileme: să aplice majorarea, făcând astfel rost de bani, sau să renunţe la această sursă şi să obţină simpatia concitadinilor, dar în această a doua variantă riscă să rămână fără bani.

Guvernul a adoptat ieri o ordonanţă prin care le recunoaşte primarilor abilitatea de a majora sau nu taxele locale, însă premierul Victor Ponta îi avertizează că bugetul central nu le va mai acoperi cheltuielile locale, dacă banii încasaţi din impozitele pe case, terenuri şi maşini nu vor fi suficienţi.

„Cei 16% - pe care unii primari vor să-i încaseze - merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, că de la bugetul central trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie. E într-adevăr autonomie locală. Dacă le ajung banii din 2012 e foarte bine; dacă nu, indexarea doar cu rata inflaţiei e un lucru normal care s-a înfăptuit întotdeauna“, a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern.

Ce variante au primarii

În contextul în care s-a renunţat la obligativitatea majorării taxelor locale, primarii care le-au majorat deja pot reveni asupra lor. Adică le pot reduce cu maximum 16%, respectiv în aşa fel încât să nu scadă mai jos de nivelul la care erau anterior. Cei care au aşteptat să se clarifice lucrurile pot lua acum decizia de a creşte taxele sau le pot păstra, iar cei care au ţinut trezoreriile închise le pot redeschide astfel încât contribuabilii să-şi poată plăti dările.

Autorităţile locale care menţin taxele şi impozitele la nivelul din 2012 vor fi obligate să aplice anul viitor un cuantum indexat cu inflaţia, conform hotărârii de guvern din luna decembrie, dacă pe parcursul acestui an nu vor fi decise alte modificări, a precizat vicepremierul Liviu Dragnea.
În cazul în care primăria a majorat taxele, apoi a revenit asupra acelei decizii şi le-a redus, contribuabilii care le-au plătit în cuantumul majorat îşi pot recupera surplusul plătit.

Sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor şi taxelor locale aprobate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative „se compensează cu obligaţii de plată către bugetele locale, cu termene de plată viitoare“ sau „se restituie la cerere“, precizează ordonanţa adoptată ieri de Guvern.

Cei 16% merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Victor Ponta premier  
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite