Primarii, „încoronaţi“ regii apelor minerale. Ce alte resurse naturale ar urma să intre în stăpânirea edililor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de lege aflat în Camera Deputaţilor prevede trecerea în subordinea primăriilor a resurselor de ape minerale şi izvoare geotermale, ca şi extracţia de nisip, pietriş şi alte roci folosite în construcţii.

O nouă pomană stă să cadă în mâinile aleşilor locali: un proiect aflat în Camera Deputaţilor prevede modificarea Legii minelor astfel încât apele minerale, apele geotermale şi rocile utile – pietriş, nisip şi alte materiale folosite în construcţii - să treacă din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor administrative locale. 

În cazul în care proiectul s-ar vota, legea ar transfera dreptul de acordare a concesiunilor pentru exploatările de nisip, pietriş, apă minerală şi apă geotermală/balneară către primăriile de pe raza cărora se găsesc aceste resurse. 

În acest caz, primarii vor sta, practic, pe o „mină de aur“, căci toţi banii încasaţi din redevenţe şi taxe de concesionare nu se vor mai vărsa la bugetul statului, ci în bugetele locale. Astfel, ar trece sub aripa primarilor atât carierele pentru exploatarea materialelor de construcţii, cât şi izvoarele geotermale din zone precum Băile Felix (Bihor), Râmnicu Vâlcea sau Băile Herculane (Caraş-Severin). Acelaşi lucru s-ar întâmpla şi cu toată producţia de apă minerală a ţării.

Proiectul a fost iniţiat de către cinci deputaţi PSD, respectiv Aurel Vlădoiu, Florin Iordache, Ion Călin, Vasile Popeangă şi Constantin Rădulescu.

Cum justifică iniţiatorii

Iniţiatorii proiectului argumentează în expunerea de motive că „se impune“ modificarea articolului 1 din Legea minelor, nr. 85/2003, deoarece „unităţile administrativ-teritoriale deţinătoare ale acestor resurse minerale sunt într-un grav dezechilibru financiar, neavând posibilitatea obţinerii unor venituri din folosirea acestor bogăţii aflate pe teritoriul lor“.

În ceea ce priveşte rocile utile, iniţiatorii spun în document că, prin realizarea lucrărilor de extragere, prelucrare şi livrare a acestora, se distruge mediul înconjurător, iar în situaţia încheierii de contracte între administraţia locală şi firmele care exploatează aceste resurse, atunci autorităţile locale „ar obţine venituri pentru refacerea mediului înconjurător“. 

„În situaţia în care aceste resurse minerale ar face obiectul unor contracte de concesiune încheiate de autorităţile administraţiei publice locale, veniturile obţinute din redevenţa încasată ar putea fi folosite în scopul modernizării infrastructurii edilitare, a serviciilor comunitare, precum şi în scopul dezvoltării şi modernizării staţiunilor balneoclimaterice“, se mai arată în expunerea de motive.

Guvernul se opune

Proiectul a fost respins în Senat, iar Guvernul nu susţine proiectul, argumentând că legislaţia menţionează că astfel de transferuri se pot face numai atunci când statul poate motiva obiectiv că nu mai sunt de interes naţional şi sunt de interes local. De asemenea, Executivul ridică şi probleme „eficienţei“ trecerii acestor rezerve în subordinea primăriilor.

Proiectul a fost respins în Senat, iar acum se află la Camera Deputaţilor, care este for decizional. Iniţiativa a primit aviz favorabil de la Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului, iar acum urmează să primească raport şi de la Comisia de Industrii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite