Plafonarea preţurilor la energie: Venitul suplimentar al producătorilor de energie electrică, impozitat cu 80%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energie electrica

Ordonanţa care prevede plafonarea preţurilor la energie până la data de 31 martie 2023, impune un impozit de 80% pe veniturile suplimentare ale producătorilor de energie.

„În perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică calculat conform metodologiei prezentate în Anexa nr. 6 se impozitează cu 80%”, se arată la art. 15, alin. (10 din proiectul care urmează să fie adoptat în şedinţa de Guvern din 18 martie a.c.

De la aceste prevederi sunt exceptate capacităţile de producţie puse în funcţiune după data intrării

în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Impozitul se  calculează având în vedere metodologia prezentată în Anexa nr. 6 şi se declară şi se plăteşte de către producătorii de energie electrică, cu excepţia producătorilor de energie care au pus în funcţiune capacităţile de producţie după intrarea în vigoare a prezentei OUG, lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează acest impozit. Plata impozitului se efectuează la bugetul de stat, într-un cont de venituri bugetare distinct.

Ce mai prevede proiectul de ordonanţă:

- Obligaţii pentru furnizorii de gaze naturale în vederea constituirii, în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, a unui stoc de gaze reprezentând minim 30% din cantitatea necesară consumului clienţilor finali din portofoliul propriu pentru perioada 1 noiembrie 2022-31 martie 2023.

- Obligaţii pentru producătorii de gaze naturale de a vinde la un preţ stabilit la nivelul Guvernului cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici şi ai producătorilor de energie termica sau direct către aceştia, pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al respectivilor clienţi din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale; acordarea de facilităţi pentru producătorii de gaze naturale care vând gazele la preţ stabilit;

- Acoperirea costurilor suplimentare ale distribuitorilor de energie electrica sau gaze naturale aferente consumului propriu tehnologic, respectiv consumului tehnologic, generate de creşterea preţurilor pe piaţa angro peste valoarea luată în considerare de autoritatea de reglementare la calculul tarifelor de transport şi distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale din anul 2021.or plafonate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite