O companie americană recrutează români şi le oferă salarii ca în Silicon Valley: Noi nu credem că munca la distanţă e antisocială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

O companie americană recrutează români şi le oferă salarii ca în Silicon Valley pentru muncă remote full time, argumentând că munca la distanţă este inevitabilă pentru majoritatea joburilor. „Noi nu credem că munca la distanţă e antisocială”, susţin reprezentanţii Crossover.

Compania americană Crossover caută să recruteze din România, cu preponderenţă, manageri IT care să fie plătiţi cu între 16.600 dolari şi 33.300 dolari pe lună (sau între 200.000 şi 400.000 de dolari pe an), de câteva ori mai mult decât joburile disponibile în România pe acelaşi nivel de expertiză şi experienţă. Înfiinţată în 2014, cu scopul de a atrage cei mai buni profesionişti IT la nivel global care să poată lucra de la distanţă, dar să şi fie plătiţi la nivel de Silicon Valley, Crossover recrutează, în prezent, pentru peste 130 de companii de software. Filozofia companiei se bazează pe ideea că munca la distanţă este inevitabilă pentru majoritatea joburilor. 

„Un coleg care lucrează din Iaşi, Cluj, Timişoara sau Bucureşti, va fi plătit pentru aceeaşi poziţie la fel cu cineva din San Francisco. Şi suntem deschişi cu privire la remuneraţie pentru că noi credem în transparenţă în tot ceea ce facem. De aceea, fiecare anunţ de job postat de Crossover explică, în mod clar, care este remuneraţia aferentă”, explică Andrew Allen, vicepreşedinte global şi purtător de cuvânt în cadrul Crossover.

Compania nu recrutează angajaţi, ci contractori, adică profesionişti pe cont propriu, care de cele mai multe ori aleg să îşi creeze un PFA sau o firmă în momentul în care obţin o poziţie în cadrul firmei. În prezent, compania are în echipă circa 150 de profesionişti români, recrutaţi din toată ţara, dintr-un total la nivel global de aproximativ 4.000 de contractori. 

Spre deosebire de alte corporaţii unde, mai ales, de la un anumit nivel piramidal în sus majoritatea timpului este petrecută pe crearea de alianţe strategice, în Crossover, ceea ce corporatiştii numesc „internal politics” nu există, susţine compania. „Lucrurile se desfăşoară în mod corect, iar discuţiile sunt oneste dar respectuoase. Noi credem în recrutarea de oameni pe care să îi lăsăm mai departe să-şi facă treaba cum ştiu ei mai bine”, explică Andrew Allen.

Spre deosebire de alte corporaţii unde, mai ales, de la un anumit nivel piramidal în sus majoritatea timpului este petrecută pe ceea ce se cheamă „internal politics”, în Crossover – asta nu există. Steve Jobs a spus, la un moment dat, că un management bun se traduce prin recrutarea oamenilor foarte deştepţi, pentru ca mai apoi să te dai la o parte din calea lor. În Crossover, asta facem în fiecare zi. 

Pe de altă parte, e bine de ştiut că această companie recrutează doar pentru poziţii full time şi doar în regim remote. „Noi nu credem că munca la distanţă este antisocială. Noi o practicăm cu succes de la înfiinţare în 2014”, spune reprezentantul Crossover. Compania se bazează pe două principii de lucru care ajută oamenii să lucreze eficient de la distanţă: comunicare asincronă şi deep work. Comunicarea asincronă înseamnă că prioritizăm mailurile şi alte forme de comunicare ce nu necesită ca oamenii să fie online în acelaşi timp. Astfel, ziua de lucru nu este niciodată inundată de întâlniri interminabile. Iar deep work se referă la faptul că se poate lucra autonom, iar oamenii se pot concentra pe a livra calitate ridicată fără a se lovi în mod inutil de birocraţie. „Cu toţii ştim cât de important este să te poţi concentra pe un singur proiect câte 2-3 ore neîntrerupte. Asta ne face mai eficienţi şi mai eficace”, spune purtătorul de cuvât al companiei.

În cadrul Crossover, săptămâna de lucru are 40 de ore reale (fără alte distrageri) pe care săptămână de săptămână trebuie să le bifezi (cu excepţia situaţiei când îţi iei concediu). „Avem mulţi colegi români care lucrează la distanţă pentru Crossover, colegi cu familie şi copii şi care fac asta de 5-6 ani. Îţi dai seama că este simplu să bifezi cele 40 de ore pentru că ai de ales când să le lucrezi. Dacă ai copilul bolnav, dacă ai o problemă personală de rezolvat sau dacă ai ieşit aseară cu prietenii în oraş şi ai băut mai mult decât anticipai, iar azi nu ai chef să lucrezi, nu ai niciun stres. Poţi recupera uşor în zilele următoare”, adaugă Allen.

Şi nu în ultimul rând, procesul de recrutare este unul diferit de cel tradiţional cu care suntem în general obişnuiţi. Companiei nu îi pasă ce şcoli ai absolvit. Contează să fii deştept şi să demonstrezi că poţi să-ţi faci jobul. Acesta este scopul sistemului lor de teste online care include un test de aptitudini cognitive, unul de engleză şi un alt test de evaluare a abilităţilor profesionale, specifice fiecărui rol.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite