Murad: HoReCa avut pierderi de peste 7 miliarde euro. Când ne cer bani, în două zile legea e aplicabilă. Când să ne sprijine, normele durează un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohammad Murad FOTO Facebook
Mohammad Murad FOTO Facebook

Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismului Românesc (FPTR), a declarat miercuri că industria hotelurilor şi restaurantelor a înregistrat pierderi de peste 7 miliarde euro de la începutul pandemiei, dar că nu a primit niciun sprijin de la Guvern, deşi au existat multe discuţii în acest sens.

În opinia sa, industria HoReCa nu a mai trecut prin această situaţie de 50 de ani de când există ea.

„Pierderi constatate până acum sunt de peste 7 miliarde euro la nivel de industrie hotelieră şi HoReCa, deci restaurante şi hoteluri, plus anexele lor, vorbim de 7 miliarde euro care erau sumele încasate în 2019 şi impozitul aferent acelei sume era calculat de noi la peste 1,5 miliarde euro către stat”, a spus Mohammad Murad, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele FPTR spune că nu a primit niciun sprijin de la Guvern şi că au existat foarte multe discuţii „fără valoare”.

„Ce mă miră pe mine e că, atunci când apare câte o ordonanţă sau o lege prin care ne cer nouă bani, în două zile e aplicabilă legea respectivă. Dar când apare o lege în care să ne vină în sprijin, normele de aplicare durează şi un an şi doi şi trei şi nu ştii dacă mai apare vreodată. Cred că acest mod de a lucra, de a aborda sectorul economic, este greşit total”, a mai spus Murad.

În opinia sa, un bugetar a fost mult mai puţin afectat decât orice alt angajat din mediul privat.

„Cerem 5% din taxele şi impozitele plătite pe ultimii zece ani de zile, din 2010 până în 2020, să ne dea un sprijin nu pentru a mări averea, ci pentru a continua mai departe. Cum vă explicaţi că o firmă care o vechime de 15 ani şi nu a avut probleme cu legea acum e nevoită să închidă? De vină e statul că nu intervine, aşa cum a intervenit în alte industrii şi a virat banii în 24 de ore”, spune preşedintele FPTR.

El afirmă că ceea ce ţine în viaţă firmele este faptul că încă nu există presiune din partea băncilor.

„Unul din două hoteluri din oraşe au probleme cu băncile”, a adăugat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite