Legea privind impozitarea terenurilor din intravilan, trimisă spre reexaminare

Legea privind impozitarea terenurilor din intravilan, trimisă spre reexaminare

Preşedintele Iohannis cere Parlamentului să reexamineze legea de modificare a Codului Fiscal privind terenurile în intravilan, argumentând că aceasta nu îndeplineşte nici cerinţele stabilite de normele generale de tehnică legislativă, nici pe cele speciale privind Codul fiscal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi o cerere de reexaminare pentru legea care modifică art.465, alin.2 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, care elimină regulă potrivit căreia impozitul pentru 400 mp din totalul suprafeţei de teren situate în intravilan şi înregistrat în registrul agricol la "altă categorie de folosinţă" este stabilit în acelaşi mod că pentru terenurile situate în intravilan şi înregistrate în registrul agricol la categoria de folosinţă "terenuri cu construcţii".  
În sprijinul solicitării sale, preşedintele Iohannis a argumentat că „legea transmisă la promulgare nu îndeplineşte nici cerinţele stabilite de normele generale de tehnică legislativă privind claritatea şi previzibilitatea prevăzute de Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, şi nici pe cele speciale înscrise în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”. 
„Prin urmare, pentru a înlătura orice echivoc în aplicare, considerăm că este necesar că în conţinutul legii transmise la promulgare să fie stabilit momentul intrării ei în vigoare. Având în vedere faptul că, prin efectele sale, soluţia legislativă conduce la diminuarea veniturilor locale provenite din impozite datorate cu titlu de impozit pentru terenuri cu construcţii, este necesar că, în acord cu prevederile art. 14 alin. (5) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice, să se precizeze în conţinutul normativ al acesteia şi sursele de acoperire a diminuării veniturilor bugetare aferente exerciţiului bugetar pentru care s-au aprobat bugetele locale respective”, consideră şeful statului.
 
Potrivit noii reglementări (adoptată de deputaţi,  dar respinsă de senatori), pentru terenurile înregistrate în registrul agricol la "altă categorie de folosinţă", indiferent de suprafaţa, impozitul se va stabili prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu sumă corespunzătoare tipului de teren (arabil, păşune, livadă, etc.), acest rezultat urmând a se înmulţi cu coeficientul de corecţie aplicabil în funcţie de rangul localităţii. 
  
  
 
citeste totul despre: