JTI: Termenul de transpunere a Directivei europene a tutunului a fost depăşit, iar incertitudinile continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de ţigarete şi articole din tutun JTI semnalează, într-un comunicat, că termenul de 20 mai 2016, prevăzut pentru transpunerea Directivei tutunului în legislaţia naţională, a fost depăşit. Proiectul legii, elaborat de Guvern cu întârziere, se află încă la Senat, cu termen de aprobare tacită pe 13 iunie.

„Data aprobării Proiectului de către Camera Deputaţilor - cameră decizională - este incertă, mai ales că urmează vacanţa parlamentară, iar sesiunea de toamnă va fi scurtată de campania electorală pentru alegerile generale“, arată JTI.

Compania precizează că până la aprobarea, publicarea în Monitorul Oficial şi intrarea în vigoare a Legii de transpunere şi a  Normelor ei de aplicare „vom continua să producem şi să punem pe piaţă produse fabricate conform legislaţiei actuale în vigoare“.

Noua normă trebuie cunoscută de toţi cei vizaţi

După cum se ştie, legea nu poate să prevadă pentru trecut, iar termenul de 20 mai 2016 este deja depăşit.

„Sperăm că, în scopul respectării imperativului constituţional privind neretroactivitatea legii civile, termenele vor fi adaptate în mod corespunzător în forma finală aprobată de Senat şi Camera Deputaţilor, pentru a se asigura atât respectarea cadrului constituţional, cât şi posibilitatea de adoptare a legislaţiei secundare până la intrarea în vigoare a legii, astfel încât noul cadru legal privind produsele din tutun şi produsele conexe să poată fi cunoscut în întregime şi aplicat de la aceeaşi dată de toţi destinatarii normei juridice“, se mai spune în comunicat.

Incertitudinile pot afecta bugetul

Aşa cum s-a văzut din raportările ANAF, incertitudinile legate de data modificării fabricaţiei au afectat deja producţia şi managementul stocurilor, ceea ce s-a reflectat în fluctuaţia încasărilor bugetare din acciza la ţigarete în primele luni ale anului.

Aşadar, aceasta aduce o incertitudine continuă, care „afectează atât vânzările legale, cât şi, implicit, taxele plătite statului. Încasările medii lunare la buget, care se ridică la circa 230 de milioane de euro, reprezentând taxe şi contribuţii, pot fi serios periclitate“.

De asemenea, comerţul ilegal, care a ajuns în ianuarie 2016 la 17,8%, ar putea creşte accelerat. La aceasta se vor adăuga costuri importante presupuse de eforturile de combatere a contrabandei.

Ce spune Directiva tutunului

Potrivit JTI, proiectul de transpunere a Directivei tutunului prevede modificări esenţiale ale ţigaretelor (ingrediente şi arome) şi ale ambalajelor: avertismente de sănătate poziţionate pe spatele şi pe faţa pachetului, pe o suprafaţă de 65%; avertismente de sănătate de 50% din suprafaţa laterală a pachetului.

Companiile de tutun au cerut urgentarea transpunerii, avertizând încă din aprilie 2014, după publicarea Directivei tutunului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, că au nevoie de timp pentru adaptarea producţiei la noile cerinţe, dat fiind că termenul de transpunere coincidea cu cel de conformare a producţiei, 20 mai 2016.

Ministerul Sănătăţii şi-a luat angajamentul că proiectul va fi adoptat de Guvern şi trimis Parlamentului în octombrie 2015, ceea ce s-a întâmplat abia după cinci luni, în martie 2016.

Conform art. 288 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), o directivă nu are aplicabilitate directă în dreptul intern, ceea ce înseamnă că, pentru a deveni efectivă şi obligatorie pentru persoanele private, prevederile ei trebuie transpuse în legislaţiile naţionale ale statelor membre UE, care au sarcina de a reglementa, în mod specific, în dreptul intern diversele aspecte prevăzute de aceasta şi de a adopta legislaţia secundară aferentă, conformarea putând avea loc numai în baza legii de transpunere.

JTI face parte din Grupul Japan Tobacco, unul dintre cei mai mari producători internaţionali de produse din tutun.

JTI comercializează mărci renumite pe plan mondial, precum Camel, Winston, Mevius şi LD. Portofoliul companiei include şi mărcile internaţionale Benson & Hedges, Silk Cut, Sobranie şi Glamour.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite